Connect with us
Publicitate

BLAJ

Incident la Blaj: Sute de abonați au rămas fără gaz, după ce locatarii au simțit miros specific. Precizările Delgaz Grid

Publicat

Zeci de scări de bloc și case din Blaj au rămas fără gaz din data de 13 iunie. Operatorul de gaz a oprit alimentarea, după ce locatarii au simțit un miros specific, de mercaptan. 

Incidentul a fost cauzat de supraodorizarea gazelor naturale, cauzată accidental în instalaţia de odorizare a Transgaz, o operațiune nesolicitată de furnizorul Delgaz Grid.

Supraodorizarea a arătat pierderile de gaz din zonele respective, mai precis în spațiile comune (în scări și în unele apartamente), mai concret, când un asemenea procedeu are loc (fie și accidental) se pot vedea toate instalațiile care nu sunt etanșe.

Conform procedurii, alimentarea cu gaz a fost oprită, iar oamenii se plângă că reparațiile trebuie realizate de ei, cu firme specializate. Lista firmelor este disponibilă pe siteul ANRE.

Tot oamenii spun însă că unele dintre aceste firme profită de situația lor și cer mai mulți bani decât ar fi făcut normal, în cazul unor operații similare.

Nu în ultimul rând, se poate ridica întrebarea cu privire la modul în care se face verificarea periodică a instalațiilor de gaze (o procedură care se face o dată la 2 ani), dacă în urma unui incident au ieșit la suprafață atât de multe probleme la rețele.

Precizările oficiale ale Delgaz Grid, la solicitarea Alba24

Reprezentanții companei Delgaz Grid, contactați de Alba24, au răspuns rapid solicitării ziarului.

Aceștia au confirmat incidentul de marți, 13 iunie și au transmis că începând cu ora 14,30 la dispeceratul Delgaz Grid au fost înregistrate mai multe sesizări din partea clienților din municipiul Blaj, județul Alba, privind prezenţa mirosului specific de gaz.

”Conform informaţiilor pe care le avem, mirosul puternic de gaz se explică prin supraodorizarea gazelor naturale cauzată accidental în instalaţia de odorizare a Transgaz.

Odorizarea este o componentă a conceptului de siguranţă aplicat în sectorul gazelor naturale şi este realizată în staţiile speciale ale Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport al gazelor naturale, în cadrul activităţilor sale curente sau la solicitarea distribuitorului.

Această măsură de siguranţă presupune introducerea unei cantităţi de etilmercaptan în gazele naturale în scopul sesizării de către populaţie, prin miros, a eventualelor scăpări de gaze din reţelele stradale sau din instalaţiile de utilizare a gazelor naturale.

Delgaz Grid nu a solicitat odorizarea suplimentară a gazelor naturale” au transmis reprezentanții companiei.

În urma sesizărilor înregistrate, echipele Delgaz Grid au intervenit în teren.

”Au fost verificate situațiile în care a fost sesizat miros de gaze naturale și acolo unde s-a confirmat existența scăpărilor de gaze naturale la instalațiile de utilizare ale consumatorilor, din locuințe individuale sau la instalațiile de utilizare comune (coloane) din blocuri, a fost necesară sistarea alimentării cu gaze naturale din motive de siguranță.

Înţelegem şi regretăm disconfortul dar această măsură este obligatorie şi necesară pentru a preveni producerea unui eveniment cu urmări nedorite, siguranța consumatorilor fiind prioritară.

Menționăm că asociațiilor de proprietari/proprietarilor le revine responsabilitatea să contacteze o firmă autorizată de către ANRE pentru remedierea instalaţiei interioare de gaz, astfel încât Delgaz Grid să poată relua alimentarea cu gaze naturale în condiţii de siguranţă pentru aceştia.

Până la momentul actual, Delgaz Grid a reluat alimentarea cu gaze naturale la 11 scări de bloc și 5 case și este pregătită să reia și la cele 21 de scări de bloc și 9 case unde este încă sistată, de îndată ce asociațiile de proprietari/proprietarii remediază problemele constatate la instalațiile de utilizare” au transmis reprezentanții companiei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Maria

    vineri, 16.06.2023 at 16:54

    Minciuni! Le trebuie bani de concedii!

  2. Ovidiu Zakel

    vineri, 16.06.2023 at 18:14

    jaf și furt din banii oamenilor.Rusine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax