Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Incompatibilităţile şi conflictul de interese în cazul persoanelor în funcţii publice se prescriu după 3 ani

Publicat

camera deputatilor

Faptele săvârşite de persoane aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice, ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, se prescriu în termen de 3 ani. Este un amendament la un proiect de lege votat în Comisia Juridică la Camera Deputaţilor.

„Faptele săvârşite de persoanele încadrate în categoriile prevăzute în art. 1 ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen general de 3 ani de la data săvârşirii lor în conformitate cu art 2517 din legea Codul civil”, potrivit amendamentului.

Se face referire la prevederea din Codul Civil privind prescripția, și anume art. 2517: „Termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen.”

Inițial, proiectul de modificare a Legii 176/2010 privind Agența Națională de Integritate, prevedea astfel:

„Faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor.”

Inițiatorii propun „introducerea unui termen de prescripție a faptelor ce determina existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, având în vedere că și în materie mai gravă, a ilicitului penal, există o astfel de instituție juridică, mai precis prescripția răspunderii penale. De asemenea, nu este nici moral și nici legal că aceste fapte să fie imprescriptibile,” se arată în expunerea de motive.

Camera Deputaților este prima cameră sesizată, Senatul este for decizional.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax