Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Indemnizația de șomaj în anul 2015. Cine poate beneficia de acest ajutor și în ce condiții. Acte necesare


Publicat

bursa locurilor de muncaCei care și-au pierdut locul de muncă sau absolvenții din învățământ care nu s-au putut angaja au posibilitatea de a beneficia, la cerere, de ajutorul de somaj, dacă îndeplinesc anumite condiții. Perioada de acordare și cuantumul acestei indemnizații depind de cât timp a lucrat solicitantul în ultimii ani. 

Pentru a primi indemnizația de șomaj, persoanele vizate trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

– să aibă un stagiu de cotizare de cel putin 12 luni în ultimele 24 de luni de dinaintea datei la care își înregistrează cererea;

– să nu realizeze venituri sau să realizeze, din activități autorizate, venituri mai mici decât valoarea ISR;

– să nu îndeplinească condițiile de pensionare;

– să fie înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în a căror rază teritorială își au domiciliul/reședința, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.

În cazul absolvenților instituțiilor de învățământ și ai școlilor speciale, stagiul de cotizare anterior nu este necesar.

Persoanele care pot beneficia de ajutorul de somaj sunt:

– cele cărora le-au încetat raporturile de muncă/serviciu din motive ce nu le pot fi reproșate;

– cele care au încheiat contract de asigurare pentru șomaj și nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (ISR), care în prezent este de 500 de lei;

– cele care au încetat activitatea ca urmare a pensionarii pentru invaliditate și care ulterior au redobândit capacitatea de muncă și n-au reușit să se încadreze în muncă;

– cele cărora le-au încetat raporturile de muncă/serviciu, din motive ce nu le pot fi reproșate, în perioada în care acestea erau suspendate;

– cele în cazul cărora reintegrarea în muncă (prin hotărâre judecatorească definitivă) nu mai este posibilă la unitățile la care au fost încadrate în muncă anterior, din cauza încetării definitive a activității, sau la unitățile care au preluat patrimoniul acestora;

– absolvenții instituțiilor de învățământ (care au cel puțin 16 ani) care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire n-au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale;

– absolvenții școlilor speciale pentru persoane cu handicap (care au cel puțin 16 ani) care n-au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale.

De asemenea, mai pot să obțină îndemnizația de somaj cei cărora le-a încetat raportul de muncă în calitate de membru cooperator – din motive ce nu le pot fi reproșate – cei cărora le-a încetat mandatul pentru care au fost numiți/aleși și cei cărora le-a încetat activitatea desfășurată exclusiv în baza unui raport juridic pentru care s-a datorat contribuția de asigurări pentru șomaj.

Actele necesare pentru a cere ajutorul de șomaj, conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, sunt urmatoarele:

– actul de identitate (original);

– actele de studii și de calificare (original + copie);

– adeverință medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricții medicale;

– acte eliberate de organele financiare teritoriale din care să rezulte că persoana nu realizează venituri sau că realizează, din activități autorizate, venituri mai mici decât valoarea ISR.

În funcție de situația solicitantului, este nevoie și de unele documente suplimentare, iar acestea se găsesc pe site-ul ANOFM.

În funcție de situația solicitantului, ajutorul de somaj se acordă de la data:

– încetării raporturilor de muncă/serviciu;

– încetării mandatului pentru care a fost numit/ales;

– expirării duratei sau desfacerii contractului militarilor angajați pe bază de contract;

– încetări calității de membru cooperator;

– încetării contractului de asigurare pentru șomaj;

– încetării motivului pentru care a fost pensionat;

– încetării motivului pentru care au fost suspendate raporturile de muncă/serviciu;

– rămânerii definitive a hotărârii judecătorești;

– încetării activității desfășurate exclusiv în baza unui raport juridic pentru care s-a datorat contribuția de asigurări pentru somaj;

– expirării perioadei de 60 de zile, în cazul absolvenților instituțiilor de învățământ;

– absolvirii școlii speciale.

Indemnizația de șomaj se acordă pe perioade diferite, în funcție de stagiul de cotizare, astfel:

– șase luni, pentru cei care au un stagiu de cotizare de cel puțin un an;

– nouă luni, pentru cei care au un stagiu de cotizare de cel puțin cinci ani;

– 12 luni, pentru cei care au un stagiu de cotizare mai mare de zece ani.

Suma lunară de bani pe care o primesc șomerii, este stabilita, de asemenea, în funcție de stagiul de cotizare, după cum urmează:

– 75% din valoarea ISR pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de cel puțin un an;

– 75% din valoarea ISR plus o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare: 3% pentru cei cu un stagiu de cotizare de cel puțin trei ani; 5% pentru cei cu un stagiu de cel puțin cinci ani; 7% pentru cei cu un stagiu de cel puțin zece ani; 10% pentru cei cu un stagiu de cel puțin 20 de ani.

Absolvenții instituțiilor de învățamânt și ai școlilor speciale primesc, pe o perioadă de șase luni, un ajutor de somaj în valoare de 250 de lei.

sursa: avocatnet.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă: PRO ROMÂNIA susține redeschiderea HORECA și a afacerilor românești

Publicat

Micile afaceri din județul Alba trebuie să fie sprijinite urgent! În săptămâna 21 septembrie-4 octombrie, Institutului Național de Sănătate Publică a publicat o analiză a îmbolnăvirilor COVID: în sectorul HORECA a fost 1 focar cu 5 îmbolnăviri. În comparație, au fost 49 de focare în rândul centrelor de îngrijire bătrâni cu peste 1200 de noi cazuri confirmate sau alte 28 de focare în instituții publice cu peste 180 de îmbolnăviri.

Soluția Guvernului PNL: ÎNCHIDEREA HORECA! Guvernarea după ureche ne-a adus aici: peste 4.000 de îmbolnăviri/zi; nesiguranța locului de muncă; o CRIZĂ fără precedent!

În programul anticriză al PRO România susținem deschiderea tuturor afacerilor, cu măsuri de protecție, cu testare permanentă a celor care lucrează acolo. Soluția închiderii este o excepție, nu o regulă!

Singura salvare este să votăm corect de data aceasta! Votează PRO

Ioan Lazăr,

candidat Camera Deputaților PRO ROMÂNIA

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC GCS: TOP incidența pe județe a cazurilor COVID. Alba trece pe locul 2, după Cluj. Date oficiale din 27 octombrie

Publicat

Grupul de Comunicare Strategică a transmis marți, 27 octombrie, situația incidenței cazurilor COVID pe județe, actualizată.

Județele cu incidență de peste 3 la mia de locuitori în ultimele 14 zile sunt:

 

Alba – 3,66 (anterior 3,75)

Cluj –  3,7 (anterior 3,51)

Harghita – 3,22 (anterior 3,33)

Sălaj – 3,24 (anterior 3,16)

Timiș – 3,16 (anterior 3,02).

București are incidența de 3,18 (anterior 3,51).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

4.724 cazuri COVID confirmate în România în ultimele 24 de ore. 104 decese, record negativ. Date oficiale, 27 octombrie, pe țară

Publicat

Numărul cazurilor de COVID-19 confirmate în România a ajuns la 217.216, potrivit datelor transmise marți, 27 octombrie, de Grupul de Comunicare Strategică.

Sunt 4.724 infectări noi.

Vezi și ALBA: 64 cazuri COVID-19, confirmate în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele infectate

Grupul de Comunicare Strategică: ”155.630 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.724 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.084 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 6.574 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

104 decese

În intervalul 26.10.2020 (10:00) – 27.10.2020 (10:00) au fost raportate 104 decese (56 bărbați și 48 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 10 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 25 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 34 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 30 decese la categoria de peste 80 de ani.

100 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 4 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.758. Dintre acestea, 824 sunt internate la ATI.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Patru decese cauzate de COVID-19 în Alba. Două femei și doi bărbați au pierdut lupta cu virusul

Publicat

Au fost raportate alte patru decese cauzate de COVID-19 în județul Alba. Este vorba despre două femei și doi bărbați care au fost răpuși de virus. În total de la începutul pandemiei, în județul Alba, s-au înregistrat 129 de decese cauzate de coronavirus. 

Femeie, 50 de ani din Blaj, internată în spital pe 23 octombrie, confirmată cu coronavirus pe 24 și transferată pe secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Alba în data de 25 octombrie, zi în care a și decedat: stop cardiorespirator, bronhopneumonie cu coronavirus, insuficiență respiratorie acută. Avea mai multe afecțiuni.

Bărbat, 77 de ani din Cugir, internat pe 18 octombrie, confirmat cu COVID-19 pe 19 octombrie, a decedat pe 26 octombrie: stop cardiac, insuficiență respiratorie acută, infecție coronavirală.  Avea multiple afecțiuni.

Bărbat, 70 de ani din Sebeș, confirmat cu COVID-19 și internat pe 19 octombrie la Aiud. Decedat pe 26 octombrie: stop cardiorespirator, pneumonie bilaterală,  insuficiență respiratorie. Avea comorbidități.

Femeie, 60 de ani, Gârda de Sus, confirmată cu coronavirus pe 13 octombrie, decedată pe 26 octombrie: stop cardiorespirator, insuficiență respiratorie severhă, bronhopneumonie, insuficiență multiplă de organe. Avea diabet zaharat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate