Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Indemnizație, concediu și consultații psihologice gratuite pentru îngrijitorii bolnavilor de cancer. Legea a fost promulgată

Publicat

Modificare importantă în domeniul sănătății. Persoanele asigurate care au grijă de o persoană bolnavă de cancer în vârstă de peste 18 ani și o însoțesc la investigațiile medicale vor avea posibilitatea să beneficieze de indemnizație pentru îngrijirea acesteia, de concediu, dar și de consultații la psiholog.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Legea prevede că asiguratul care îngrijeşte un pacient bolnav de cancer în vârstă de peste 18 ani beneficiază de concediu şi de indemnizaţie.

Beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist.

Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie/chirurgicală, respectiv tratament. Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei este de cel mult 45 de zile calendaristice la interval de un an pentru un pacient”, se menționează în documentul citat de Agerpres.

Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice este de 85% din baza de calcul.

Indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice este suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUAS). Este vorba inclusiv despre consultațiile la psiholog.

Aceleaşi drepturi şi pentru pacienții cu afecţiuni oncologice.

O altă noutate se referă la pacienții care au și deficiențe de auz. Aceștia au dreptul inclusiv la un interpret autorizat al limbajului mimico-gestual, respectiv al limbajului specific al persoanei cu surdocecitate, după caz.

În urma adoptării noului act normativ, Ministerul Sănătăţii are obligaţia de a modifica protocolul oncologic pentru a include costurile necesare aferente în Programul naţional de oncologie.

Concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, precum şi şedinţele de evaluare psihologică clinică, respectiv de consiliere psihologică clinică, se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul specialist, mai indică actul normativ.

Legea va intra în vigoare în două luni de la data publicării, cu excepţia dispoziţiilor referitoare la şedinţele de consiliere psihologică şi drepturile pacienţilor de a avea interpreţi ai limbajului mimico-gestual, respectiv al limbajului specific al persoanei cu surdocecitate, după caz, care intră în vigoare la un an de la data publicării în Monitorul Oficial, mai arată Agerpres.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gelu Stoian

    miercuri, 16.02.2022 at 11:19

    LEGE ( promulgata ) = Frectie ” phihologica ” la Un Picior de LEMN !!!!! Multor bolnavi de cancer, le-ar trebui o carte de rugaciuni, si un preot, care sa-i spovedeasca si sa le de ultima impartasanie ( celor crestini, ortodoxi, greco catolici sau romano-catolici ) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax