Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Indemnizaţie de şomaj după doar șase luni lucrate, în domeniul hotelier și al turismului. PROIECT, la Senat

Publicat

Parlamentarii propun modificarea și completarea Legii asigurărilor de șomaj. Astfel, persoanele ce lucrează în turism și în domeniul hotelier ar putea beneficia de indemnizaţie de şomaj dacă au un stagiu de cotizare de minim 6 luni în ultimul an dinaintea înregistrării cererii.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 13 iunie.

Normele actuale prevăd ca indemnizația de șomaj să fie acordată la un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii, ori persoanele care lucrează cu contracte pe perioade mai mici de un an, în domeniile de activitate cu caracter sezonier, sunt discriminate din acest punct de vedere.

Categoriile susmenționate se vor îndrepta spre alte domenii, care le oferă contracte de muncă pe perioade nedeterminate, ceea ce duce, susțin inițiatorii proiectului legislativ, la deprofesionalizarea domeniilor hotelier și de turism:

“Deprofesionalizarea și o calitate slabă a serviciilor oferite în domeniul turismului va deveni mai mult decât o certitudine iar beneficiarii acestor servicii, cetățeni români și străini, vor ocoli țara noastră și se vor îndrepta către alte destinații”, se mai arată în expunerea de motive.

Astfel, potrivit proiectului, persoanele care lucrează în domeniul hotelier şi cel de turism vor primi indemnizaţie de şomaj dacă au un stagiu de cotizare de minim 6 luni în ultimul an.

Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă se modifică după cum urmează:

Art. 34, alin. (1), lit. a) va avea următorul cuprins:

“Au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare date înregistrării cererii. Pentru șomerii care dețin calificări în profesiunile specifice din activitățile hoteliere și de turism prevăzute de art. 25 al Ordonanței nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turim în România, stagiul de cotizare este de minimum 6 luni în domeniul calificării deținute din ultimele 12 luni premergătoare date înregistrării cererii.”

Art. 39, alin. (1) se introduce o nouă literă, lit. a1) cu următorul cuprins:

“a) 6 luni, pentru persoanele care dețin calificări în profesiunile specifice din activitățile hoteliere și de turism prevăzute de art. 25 al Ordonanței nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turim în România, cu un stagiu de cotizare în domeniul calificării deținute de cel puțin 6 luni.”

Propunerea legislativă este în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax