Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Indemnizație lunară pentru cei care au în îngrijire mai mult de doi copii. Măsuri propuse pentru stimularea creșterii natalității

Publicat

Persoanele care au în îngrijire mai mult de doi copii în vârstă de până la 18 ani ar putea beneficia de o indemnizaţie lunară, potrivit unui proiect legislativ ce urmărește stimularea creșterii natalității, înregistrat recent la Senat. Cuantumul indemnizației va pornit de la salariul minim net lunar și va putea ajunge la echivalentul a două salarii minim nete şi jumătate. 

O propunere legislativă privind stimularea creşterii natalităţii, sprijinirea copilului şi familiilor în România, a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere pe 6 iunie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la PNL, proiectul își propune să vină cu soluții pentru stimularea creșterii natalității, stoparea scăderii dramatice a numărului nou-născuților, sprijinirea copilului și familiilor.

„Potrivit statisticilor oficiale, populația României s-a redus între cele două recensăminte din 2011 și 2021 cu 1,1 milioane de locuitori, respectiv 5,3%. Pe segmentul tânăr, copiii mai mici de 1 an au înregistrat o scădere de 18%, copiii mai mici de 5 ani o scădere de 8,4% iar copiii mai mici de 10 ani o scădere de 5,7%. (…)

Pentru a opri declinul demografic și pentru a ne asigura că economia noastră continuă să crească, trebuie să luăm măsuri concrete pentru a sprijini familiile și pentru a încuraja natalitatea”, susțin inițiatorii, în expunerea de motive.

Măsuri pentru stimularea natalităţii – indemnizație lunară

Proiectul prevede ca persoanele care au în îngrijire mai mult de doi copii în vârstă de până la 18 ani să beneficieze de o indemnizaţie lunară, după cum urmează:

  • echivalentul unui salariu minim net lunar pentru cele care au 3 copii;
  • echivalentul unui salariu minim net şi jumătate pentru cele care au 4 copii;
  • echivalentul a două salarii minim nete pentru cele care au 5 copii;
  • echivalentul a două salarii minim nete şi jumătate pentru cele care au 6 copii şi mai mult.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele pentru a beneficia de indemnizația lunară sunt:

  • să aibă în îngrijire trei sau mai mulți copii
  • să realizeze venituri de natură salarială sau din pensii la momentul depunerii cererii. În situația în care beneficiar va fi mama, aceasta trebuie să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit într-o perioadă de 12 luni în ultimii doi ani dinaintea nașterii/adopției copilului iar după expirarea concediului de creștere a copilului pentru care aceasta a optat, să realizeze venituri de natură salarială sau din pensii
  • să aibă domiciliul în România
  • să aibă cetățenia română
  • copiii aflați în îngrijirea persoanelor să fie înscriși într-o unitate de învățământ, după împlinirea vârstei de 3 ani

În cazul în care copiii sunt întreținuți de două persoane, indemnizația lunară se atribuie unui singur părinte, conform înțelegerii între părți.

Cererile pentru acordarea indemnizației și documentele din care rezultă îndeplinirea condițiilor legale de acordare a acesteia se vor putea depune la primăria unității administrativ-teritoriale pe raza căreia solicitantul își are domiciliul sau reședința. Până la data de 5 a fiecărei luni, primăriile au obligația de a transmite pe bază de borderou cererile înregistrate în luna anterioară, însoțite de documentele justificative, la agențiile pentru prestații sociale județene – agenții teritoriale. (ab24)

Cererile urmează să fie soluționate în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării la agenția teritorială, prin decizie de admitere sau, după caz, de respingere.

Indemnizația acordată nu este impozabilă și nu poate fi urmărită silit decât în vederea recuperării sumelor plătite necuvenit cu acest titlu.

Măsuri pentru sprijinirea familiei – terenuri concesionate pentru construirea de creșe sau grădinițe

În vederea sprijinirii familiilor cu copii mici și a dezvoltării sistemului preșcolar, consiliile locale vor putea concesiona, la cerere, cu întâietate, terenuri în vederea construirii de creșe sau grădinițe.

Durata concesionării va fi de 49 de ani.

Asigurarea utilităților necesare pentru creșe și grădinițe se va asigura din bugetele locale.

Societățile comerciale/companiile private care înființează și gestionează creșe și/sau grădinițe, în baza unui parteneriat cu autoritățile publice locale, vor fi scutite de impozitul pe profit pe o perioadă de 5 ani.

Măsuri pentru sprijinirea copilului – extinderea programului de acordare a unui suport alimentar pentru elevi

Programul pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi va fi extins anual, astfel încât să fie incluse în program:

  • 15% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național în anul școlar 2025 – 2026
  • 25% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național în anul școlar 2026 – 2027
  • 35% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național în anul școlar 2027 – 2028
  • 50% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național în anul școlar 2029 – 2030
  • 75% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național în anul școlar 2032 – 2033
  • 100% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național în anul școlar 2035 – 2036

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax