Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Indemnizaţii mai mici pentru şomeri

Publicat

Anul acesta nu va fi unul uşor pentru şomerii din Alba. Indemnizaţiile pentru şomeri sunt mai mici. Mai exact, Guvernul a decis, printr-o ordonanţă de urgenţă emisă la sfârşitul anului trecut, ca din 1 ianuarie 2011 baza de calcul  a indemnizaţiei să fie modificată. Ajutorul bănesc reprezintă 75 procente din indicatorul social de referinţă.
Dacă, până la sfârşitul lui 2010, indemnizaţia era raportată la salariul minim pe economie, din acest an aceasta este calculată la indicatorul social de referinţă şi nu mai reprezintă 75 procente din 600 lei, salariul minim pe economie, ci este 75 procente din 500 lei, valoarea indicatorului social de referinţă.

În acelaşi timp, pentru absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ care primesc ajutor de şomaj, indemnizaţia va reprezenta 50 procente din valoarea indicatorului social de referinţă, acordată pe o perioadă de 6 luni şi nu jumătate din salariul minim, cum era anul trecut.
Potrivit legii, indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Morar Maria

  luni, 28.02.2011 at 10:04

  Sunteti niste NESIMTITI si MINCINOSI ,spune-ti CA-TI CRESCUT SOMAJUL de la 1 ianuarie.Nu-i adevarat,pt cei ce au somaj cu data de 1 ianuarie 2011 NU A CRESCUT !!! Care-i diferenta, celor ce nu mai avem serviciu incepand cu 1 ianuarie 2011 N-AVEM NEVOIE DE BANII?????????

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ECONOMIE

Comisia Europeană a adoptat un raport legat de drepturile de pensie suplimentară, drepturile latente și rambursarea contribuțiilor

Publicat

Comisia Europeană a adoptat un raport de evaluare a aplicării Directivei privind drepturile de pensie suplimentară. Această directivă a fost adoptată în 2014, iar statele membre au trebuit să o transpună în legislația lor națională până în mai 2018.

Directiva urmărește să promoveze mobilitatea lucrătorilor prin reducerea obstacolelor create de anumite norme privind sistemele de pensii suplimentare legate de un raport de muncă.

Acesta vizează o serie de drepturi cu privire la pensiile suplimentare ale lucrătorilor mobili.

Raportul arată că până acum, toate statele membre au transpus Directiva privind drepturile de pensie suplimentară, ceea ce duce la îmbunătățirea dobândirii și păstrării drepturilor la pensie suplimentară ale lucrătorilor mobili.

Raportul concluzionează că transpunerea este în general satisfăcătoare. În ceea ce privește aplicarea directivei, analiza arată că dispozițiile de transpunere a directivei în statele membre individuale sunt operaționale și nu au fost identificate dificultăți deosebit de importante.

Directiva a avut un impact general pozitiv asupra drepturilor lucrătorilor mobili și contribuie la facilitarea liberei circulații a lucrătorilor în cadrul UE.

Cerințele directivei se referă la:

 • Condițiile de dobândire a drepturilor în cadrul regimurilor de pensie suplimentară:

Directiva stabilește o perioadă maximă de așteptare, și anume perioada după care un lucrător poate deveni membru al unui sistem de pensii, și o perioadă maximă de dobândire a drepturilor la pensie, și anume perioada de afiliere activă după care ia naștere pretenția la drepturile de pensie suplimentară acumulate, precum și o limită de vârstă pentru dobândirea drepturilor la pensie.

 • Păstrarea drepturilor la pensie latente

Directiva prevede dreptul la păstrarea efectivă a drepturilor la pensie suplimentară.

 • Standardele de informare:

Directiva asigură dreptul de a obține informații adecvate, în special cu privire la impactul mobilității asupra drepturilor la pensie.

Regimurile de pensie suplimentară:

Sistemele de pensii ocupaționale sunt sisteme legate de un raport de muncă sau de o activitate profesională. Acestea pot fi instituite în comun de către unul sau mai mulți angajatori, asociații profesionale sau parteneri sociali.

Sistemele de pensii personale se bazează pe un contract de economii individuale pentru pensii între deponent și un prestator de servicii financiare. În unele cazuri, angajatorul poate contribui la sistemul de pensii personale al angajatului său.

Vârsta pentru dobândirea drepturilor la pensie

Există un grup mare de state membre (16) care permit furnizorilor de regimuri de pensie suplimentară să stabilească o vârstă pentru dobândirea drepturilor la pensie: 21 de ani (CY, CZ, DE, DK, EE, EL, ES, FI, FR, LT, LU, MT NL, PT, RO și SE).

Un stat membru (BG) permite o vârstă mult mai mică pentru dobândirea drepturilor la pensie (16 ani). Există mai multe țări (9) care nu permit o vârstă minimă pentru dobândirea drepturilor la pensie (IE, IT, PL, SI, SK, UK, HR, HU și BE).

Alte 2 state nu stipulează nimic în ceea ce privește vârsta pentru dobândirea drepturilor la pensie în legislația națională (AT, LV), ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la faptul dacă stabilirea unei vârste pentru dobândirea drepturilor la pensie este încă permisă și, în caz afirmativ, care este această vârstă.

În concluzie, se poate afirma că marea majoritate a statelor membre au transpus în mod corect cerințele minime pentru dobândirea drepturilor la pensie suplimentară stabilite de directivă.

Se pare că într-un stat membru (LV) măsurile naționale de transpunere nu prevăd în mod explicit perioadele maxime de așteptare și de dobândire a drepturilor la pensie și nicio normă referitoare la vârsta pentru dobândirea drepturilor la pensie, ceea ce ar presupune că acestea ar putea fi definite de fiecare plan de pensii sau contract de muncă.

Aceasta ar putea însemna că, în realitate, furnizorii de regimuri de pensie suplimentară ar putea stabili condiții care nu sunt conforme cu directiva.

Un alt stat membru (AT) pare să permită o perioadă de așteptare de patru ani pentru o categorie specifică de lucrători.

Dreptul la rambursarea contribuțiilor

Pentru a proteja drepturile financiare ale unui lucrător care își încetează activitatea, în cazul în care acesta nu a dobândit încă drepturi de pensie în conformitate cu perioada de dobândire a drepturilor la pensie, articolul 4 alineatul (1) litera (c) din directivă prevede dreptul la rambursarea contribuțiilor plătite de lucrătorul respectiv sau plătite în numele acestuia.

Prin urmare, contribuțiile proprii ale angajaților, precum și contribuțiile plătite în numele lor de către angajator nu pot fi pierdute niciodată în cazul în care lucrătorii care își încetează activitatea părăsesc un sistem de pensii înainte să își dobândească drepturile.

Majoritatea statelor membre au transpus în mod corect regula rambursării.

Unele state membre nu au considerat că transpunerea acestei norme în legislația națională este necesară deoarece, din cauza inexistenței unei perioade de dobândire a drepturilor la pensie, contribuțiile lucrătorilor care își încetează activitatea sunt dobândite imediat.

Păstrarea drepturilor la pensie latente

Păstrarea drepturilor la pensie latente în temeiul directivei este diferită de păstrarea drepturilor prevăzute la articolul 4 din Directiva 98/49/CE.

Pe de o parte, Directiva 98/49/CE stabilește principiul conform căruia membrii care pleacă dintr-un sistem și se mută într-un alt stat membru trebuie să fie tratați în mod egal cu membrii care pleacă dintr-un sistem și rămân în același stat membru.

Pe de altă parte, Directiva 2014/50/UE stabilește dreptul lucrătorilor care își încetează activitatea și se mută într-un alt stat membru de a-și păstra drepturile latente dobândite, pe o bază echivalentă cu membrii activi ai sistemului.

Principiul de bază este acela că lucrătorii care își încetează activitatea și părăsesc sistemul în contextul liberei circulații a lucrătorilor nu trebuie să fie penalizați și, în ceea ce privește drepturile dobândite, aceștia trebuie să fie tratați în mod echitabil cu membrii activi ai regimului.

Lucrătorii care își încetează activitatea au dreptul să își păstreze drepturile la pensie latente în regimul de pensii al fostului angajator.

Păstrarea poate varia în funcție de natura regimului de pensii – de exemplu, prin indexare sau prin rentabilitatea capitalului.

Unele norme sunt mai adecvate pentru regimurile cu indemnizații definite, în timp ce altele sunt mai adecvate pentru regimurile bazate pe contribuții definite1.

În plus, directiva prevede că valoarea inițială a acestor drepturi se calculează în momentul încetării raportului de muncă actual al unui lucrător care își încetează activitatea.

Toate statele membre au urmat regula generală de păstrare a drepturilor la pensie latente, întrucât toate dispun de măsuri care să asigure că drepturile la pensie dobândite ale lucrătorului care își încetează activitatea pot rămâne în regimul de pensie suplimentară în cadrul căruia sunt dobândite.

În ceea ce privește tratamentul echitabil al drepturilor la pensie latente ale lucrătorilor care își încetează activitatea, precum și ale urmașilor acestora, toate țările au norme privind tratarea acestora în conformitate cu valoarea drepturilor membrilor activi ai regimului sau cu alte modalități echitabile, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din directivă.

„Regimurile cu indemnizații definite” înseamnă acele sisteme în care indemnizația depinde în principal de perioada de încadrare în muncă și de salariu, iar angajatorul suportă riscul de investiție; „regimurile bazate pe contribuții definite” sunt acele regimuri în care indemnizația viitoare depinde, în principal, de valoarea acumulată a capitalului economisit și în cazul cărora riscul de investiție este suportat de membrul regimului.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

FOTO VIDEO: Abrudul, transformat în ”Veneția de Apuseni”, după o ploaie torențială. Străzile centrale, acoperite de apă

Publicat

Mai multe străzi centrale din Abrud au fost inundate miercuri după-amiază, după o ploaie puternică. Apa a pătruns și în câteva subsoluri ale unor gospodării. 

Primarul Cristian Albu a declarat pentru Alba24 că în oraș a plouat abundent, iar canalizarea a fost depășită și nu a putut prelua toată cantitatea de apă. Străzile centrale s-au umplut de apă. Acesta a adăugat că autoritățile locale acționează în zonele respective.

 

Potrivit primarului nu s-au înregistrat alte pagube. Situația a fost semnalată și de cititorii Alba24 și de utilizatorii rețelelor sociale, care au postat imagini online.

Județul Alba se află sub cod portocaliu și galben de furtuni începând de miercuri, 10 august, ora 10.00 și până joi, 11 august, ora 8.00. Meteorlogii au anunțat instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis atenționări Cod Galben de inundații pentru județul Alba și alte zone din țară, valabile până joi, inclusiv pentru Arieș și afluenții acestuia.

Sursă video: Claudia Bar – Facebook

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sentință finală în cazul crimei de la Răhău. Ani grei de închisoare pentru Alexandru Paștiu și despăgubiri majorate pentru victime

Publicat

Alexandru Paștiu, bărbatul din Răhău care a ucis un tânăr și a încercat să o omoare pe iubita acestuia și-a aflat miercuri, 10 august, pedeapsa finală pentru omor calificat. 

Curtea de Apel Alba Iulia a menținut decizia Tribunalului Alba prin care bărbatul a fost condamnat la la 21 de ani de închisoare pentru omor calificat, 9 ani de închisoare pentru tentativă de omor calificat și 3 ani de închisoare pentru furt calificat: prin contopire au rezultat 25 de ani de închisoare. 

În același timp, instanța a majorat despăgubirile pentru părțile civile din dosar: familia tânărului ucis, dar și femeia care a fost atacată de bărbat în noaptea de 18 spre 19 aprilie. În total este vorba despre 90.000 de euro.

Reamintim că după sentința de la Tribunalul Alba, și inculpatul și părțile civile au făcut apel, iar dosarul a ajuns pe masa magistraților instanței superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia.

Daune mai mari și interdicția de a se apropia de femeia pe care a atacat-o

Magistrații Curții de Apel au admis apelul declarat de părțile civile și a desființat în parte sentința penală atacată în ceea ce privește individualizarea pedepsei complementare și a pedepsei accesorii a interzicerii exercitării dreptului prevăzut de art. 66 alin. 1 lit. n) Cod penal, aplicate inculpatului Paștiu Alexandru, și cu privire la latura civilă, în ceea ce privește cuantumul despăgubirilor acordate părților civile cu titlu de daune morale.

De asemenea, instanța a decis să îi interzică inculpatului Alexndru Paștiu, pe lângă interzicerea exercitării drepturilor prevăzute la art. 66 alin. (1) lit. a), b), ca pedeapsă complementară pe o durată de 5 ani, aplicată pentru comiterea infracțiunii de tentativă la omor calificat, să comunice cu femeia pe care a atacat-o și să se apropie de acestea la distanță mai mică de 100 metri.

”Majorează de la 20.000 euro la 25.000 euro, sumele acordate părților civile ……… (3 părți civile – n.red.), cu titlu de despăgubiri reprezentând daune morale.

Majorează de la 10.000 euro la 15.000 euro, suma acordată părții civile …….., cu titlu de despăgubiri reprezentând daune morale.

Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul Paștiu Alexandru împotriva sentinței penale atacate.

Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale atacate care nu contravin prezentei decizii” se arată în soluția pe scurt a instanței.

Ce s-a întâmplat în noaptea atacului

Alexandru Paștiu avea o pasiune pentru tânăra atacată, care avea o relatie cu tânărul care avea să fie ucis de Alexandru. În noaptea de 18 spre 19 aprilie 2021, înarmat cu un cuțit, Paștiu a mers spre casa unde cei doi se aflau.

Era aproape ora 4.00, când acesta a intrat în curtea casei. Tânărul a auzit niște zgomote în curte și a ieșit să vadă ce se întâmplă. În acel moment, a fost atacat cu briceagul de către Paștiu.

Au urmat scene groaznice în care, potrivit anchetatorilor, Paștiu l-a lovit cu briceagul de mai multe ori pe tânăr. Acesta s-a refugiat în holul casei, unde a fost lovit iar cu briceagul.

Potrivit motivării instanței, din timpul măsurilor de cameră preliminară, tânărul striga ”Mă omoară, mă omoară”. Femeia a auzit și a deschis ușa și a văzut cum Paștiu i-a aplicat tânărului o ”lovitură cu briceagul în zona pieptului.

De frică a închis ușa de la dormitor, a asigurat-o cu cheia și a apelat numărul de urgență 112, la ora 03,57. În timpul conflictului, inculpatul i-a aplicat victimei 6 lovituri active cu briceagul, așa cum rezultă din raportul de expertiză medico-legală (autopsie).

La un moment dat, victima (femeia) nu a mai auzit zgomot pe hol și a deschis ușa pentru a-i acorda sprijin concubinului ei.

CITEȘTE ȘI: FOTO-VIDEO: CRIMA de la Răhău. Principalul suspect, transportat de la sediul Poliției Sebeș, la Parchet pentru audieri

Inculpatul, care se afla în continuare pe hol, a profitat de faptul că victima a deschis ușa, l-a abandonat pe tânăr (care astfel a reușit să se ridice de pe podea și să fugă, dezbrăcat, pe stradă, la locuința părinților săi, situată în apropiere, la câteva sute de metri, pentru a le cere ajutorul), a pătruns în dormitor, și a început să o lovească pe victimă, de mai multe ori, cu același briceag, în zona gâtului și pieptului, cauzându-i plăgi înţepate-tăiate”, se arată îm motivarea instanței.

”Vezi, ti-am zis că vin să te omor!”

”Vezi, ți-am zis că vin să te omor!” au fost cuvintele pe care Alexandru Paștiu le spunea victimei sale, în timp ce o lovea cu briceagul.

”Strigătele de ajutor ale victimei, precum și o parte dintre afirmațiile inculpatului au fost înregistrate de SNUAU 112, întrucât în acele momente victima se afla în convorbire cu operatorul SNUAU 112.

Ca urmare a loviturilor exercitate de inculpat, victima a scăpat telefonul mobil pe podea, iar convorbirea cu operatorul SNUAU 112 a fost întreruptă brusc.

Inculpatul și-a însușit telefonul mobil de pe care victima apelase numărul de urgență 112, victima precizând că inculpatul s-a oprit din agresiune (…) <crezând probabil că m-a omorât deoarece eu nu mai ziceam nimic. Mi-a luat telefonul mobil care căzuse lângă cap, și a fugit .(…)>”, se mai arată în motivarea instanței.

Tânărul, grav rănit, a ajuns până la casa părinților săi, aflată la câteva sute de metri de a sa. Acesta a decedat în brațele tatălui său, se mai arată în motivarea instanței.

Paștiu a sărit gardul și a fugit. Dar le-a furat și telefoanele celor două victime.

A dat foc la haine, iar apoi a vrut să se ascundă în pădure, dar a fost găsit de polițiști, care l-au căutat pe motociclete enduro

”După comiterea faptelor, inculpatul a mers la locuința sa, s-a schimbat de haine, a încercat să le incendieze în grădina din spatele locuinței, apoi a fugit pentru a se ascunde în pădurea <Dealul Câlnicului>.

Pe drum, la ieșirea din sat, inculpatul a pierdut briceagul folosit la agresiune, acest corp delict fiind descoperit cu ocazia cercetării la fața locului. S-a mai stabilit că, după comiterea faptelor, la data de 19.04.2021, ora 06.01, inculpatul a căutat pe telefonul său mobil, prin intermediul motorului de căutare Google, informații despre <SĂ DEBLOKEZI UN TELEFON CU COD>, iar ulterior, la orele 06,44 și 06,47 informații despre <PEDEAPSA PENTRU TE OMOR>”, se mai arată în motivarea instanței.

Paștiu a fost prins de de doi polițiști care știau bine zona. Aceștia s-au urcat pe motoare enduro și au pornit în urmărirea sa.

Cum s-a ajuns la crimă

Potrivit anchetatorilor, Paștiu se cunoștea cu tânărul ucis. În luna martie 2020, Paștiu s-a angajat la o firmă la care era coleg cu tânăra și a făcut o pasiune pentru ea. Însă aceasta a intrat într-o relație cu tânărul. Paștiu a tot insistat să îl părăsească pe tânăr, însă aceasta a refuzat.

”Astfel, inculpatul a început să-i ceară în mod repetat victimei să îl părăsească pe tânăr și să aibă o relație cu el.

Victima l-a refuzat, însă inculpatul a continuat, devenind din ce în ce mai insistent, hărțuind-o pe victimă la serviciu, dar și în timpul liber.

Acest comportament al inculpatului a determinat-o pe victimă să sesizeze hărțuirea la care era expusă, conducerii unității unde erau angajați, care a hotărât concedierea inculpatului, la începutul lunii februarie 2021.

Totodată, în luna ianuarie 2021, victima a sesizat și poliția, respectiv Poliția Sebeș, unde a fost depusă o plângere sub aspectul comiterii de către inculpat a infracțiunilor de amenințare și hărțuire, cauza fiind înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeș.

Cu toate acestea, inculpatul a continuat să o urmărească pe victimă și să-i trimită mesaje de amenințare, iar, în data de 02.04.2021, în jurul orelor 23,30, s-a deplasat la locuința acesteia din Cugir, unde a prins-o de gât și a amenințat-o că <nu se lasă până nu-i va face ceva>.

Pentru aceste motive, la data de 16.04.2021, victima a formulat o nouă plângere prealabilă, sesizând săvârșirea infracțiunilor de amenințare și lovirea sau alte violențe, plângere ce a fost adresată Poliției Cugir”, se arată în motivarea instanței.

CITEȘTE ȘI: Audieri de amploare în cazul crimei comise din gelozie, la Răhău: 15 martori, chemați în fața judecătorilor din Alba

Tentativă de sinucidere, în arestul IPJ Alba

Paștiu a avut o tentativă de suicid, în arestul IPJ Alba. Potrivit surselor alba24.ro, acesta ar fi încercat să se sinucidă în 18 iunie 2021, dimineața, în celula sa din arestul preventiv al IPJ Alba.

CITEȘTE ȘI: Suspectul în cazul crimei din Răhău ar fi încercat să se sinucidă în arest. A ajuns la spital

După tentativa de suicid, bărbatul a fost dus la Spitalul Județean de Urgență Alba, pe secția UPU, iar apoi a fost trasferat pe secția de Psihiatrie a spitalului.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Cum vor fi verificați profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă. Precizările ministrului Educației despre procedură

Publicat

Proiectul Legii învățământului preuniversitar prevede că profesorii nu au voie să facă meditații cu elevii din clasele la care predau. Referitor la modalitatea în care aceste cazuri vor fi descoperite, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că verificările le va face Autoritate Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității (ANISAC), care urmează să fie înființată.

Cadrele didactice care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi verificate de către Autoritate Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității (ANISAC), „atunci când aceste situații vor fi semnalate”, a declarat ministrul Educației, în cadrul podcastului Observator, potrivit edupedu.ro.

Cîmpeanu a mai spus că aceste verificări vor fi făcute „în măsura în care vor fi semnalate, nu va funcționa principiul autosesizării și al perchezițiilor domiciliare”.

Potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar, activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă se regăsește pe lista abaterilor disciplinare și se sancționează.

Sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:

 • avertisment
 • diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1 – 6 luni
 • suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi control
 • desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Declarațiile ministrului Cîmpeanu

”Din punct de vedere al sistemului de educație, este total nerecomandabil, chiar interzis prin lege, avem și mecanisme, să faci meditații cu propriii elevi de la clasă. Este pentru prima oară când avem și mecanisme prin care putem să realizăm acest lucru. Dintr-o altă perspectivă, ce nu ține de Ministerul Educației, cea fiscală, dacă faci meditații nu cu elevii de la propria clasă, ai la dispoziție cadrul legal pentru a plăti un impozit care nu este foarte mare pentru această activitate”.

”Ministerul Educației nu are atribuții de control, din această perspectivă, însă Ministerul Educației va avea o Autoritate Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității, în cadrul căreia va funcționa o Comisie Națională de Inspecție Școlară, care va avea ca obiectiv exact respectarea acestor reguli ce țin de deontologia profesională. Persoanele care vor face parte din această comisie, vă asigur, vor fi dincolo de orice îndoială din perspectiva prestigiului profesional sau moral.”

”Verificările se vor face ”atunci când aceste situații vor fi semnalate, da, pentru că altfel nu există posibilitatea instituțională și legală din partea Ministerului Educației să facă astfel de verificări”

Vor verifica astfel de situații în măsura în care vor fi semnalate, nu va funcționa principiul autosesizării și al perchezițiilor domiciliare. În mod sigur nu, pentru că nu ne ocupăm cu aceste aspecte și pentru că dorim să punem lucrurile în regulă în așa fel încât fiecare instituție să se ocupe de ce trebuie să se ocupe. Sunt alte instituții care se ocupă de aspectul acesta, inclusiv de verificare a normelor fiscale”.

Înființarea Autorității Naţionale pentru Inspecție Școlară și Asigurare a Calității

Autoritatea Naţională pentru Inspecție Școlară și Asigurare a Calității va fi înființată ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Educației, prin reorganizarea Agenției Române pentru Asigurarea Calității care se desființează și prin preluarea atribuțiilor de inspecție școlară de la inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

La nivelul Autorităţii va funcţiona Comisia Națională pentru Inspecție Școlară cu prerogative de verificare a respectării normelor de etică și deontologie profesională de către cadrele didactice și personalul de conducere de la nivelul sistemului național de învățământ.

Din Comisia Națională pentru Inspecție Școlară fac parte cadre didactice cu probitate morală și profesională, care au experiență în inspecție școlară de cel puțin 10 ani. În exercitarea mandatului, membrii CNIS au obligația să se abțină de la luarea oricărei decizii afectate de interesul personal. Prin interes personal se înțelege orice situație în care aceștia trebuie să se pronunțe asupra unei contestații/ sesizări care privește un cadru didactic angajat al unității de învățământ în care aceștia își desfășoară activitatea , soțul/soția sau o persoană care are calitatea de rudă de până la gradul II sau afin.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax