Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Indemnizaţiile pentru cele mai înalte funcţii din stat se majorează din august. Ce SALARII vor primi președintele țării, premierul și miniștrii

Publicat

PALATUL VICTORIADin luna august, indemnizațiile lunare pentru cele mai înalte funcții de demnitate publică din România se majorează. Este vorba despre președintele României, prim-ministrul și miniștrii, președinții celor două Camere ale Parlamentului, directorii SRI, SIE, SPP, STS.

„Concret. În total sunt 48 de funcții vizate de această ordonanță”, a anunțat premierul interimar Gabriel Oprea, la Palatul Victoria, adăugând că măsura a fost introdusă printr-o ordonanță adoptată de Guvern în ședința de miercuri.

Președintele României, președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților și premierul vor avea un salariu brut de 21.540 de lei, iar net de 15.108 lei, începând cu 1 august 2015, la nivelul indemnizației președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, potrivit Ordonanței privind majorarea indemnizațiilor lunare pentru cele mai înalte funcții de demnitate publică din România, au precizat surse oficiale citate de Agerpres.

Totodată, vicepremierul va avea o indemnizație lunară brută de 20.000 de lei, suma netă pe care o va încasa lunar fiind de 14.024 de lei.

De asemenea, potrivit actului normativ, au mai precizat sursele citate, miniștrii și șefii de servicii de informații — SRI, SIE, STS și SPP — vor avea o indemnizație lunară de 19.055 de lei brut, suma netă pe care urmează să o încaseze fiind de 13.365 de lei.

În opinia lui Oprea, creșterile salariale anunțate sunt conforme cu “statutul actual al României”.

“Îmi asum atât corectitudinea, cât și oportunitatea acestei măsuri. Consider că salarizarea din sistemul public nu este un act populist, ci o exigență în conformitate cu statutul actual al României. Nu ne putem preface că este normal ca un președinte de țară europeană să primească la final de lună aproximativ 1.500 de euro. (…) Această anomalie trebuie să ia sfârșit”, a susținut Oprea.

Totodată, acesta a anunțat că, prin noul proiect de lege al salarizării bugetarilor pregătit de Ministerul Muncii, toate salariile din sistemul public vor crește până la sfârșitul anului.

“Vreau să fac cunoscut în mod oficial că până la sfârșitul acestui an vom avea creșteri de salarii în tot sistemul public — e un proiect pregătit de Ministerul Muncii, care în cel mai scurt timp va deveni lege, astfel încât fiecare angajat la stat să primească un salariu corect în raport cu munca și responsabilitățile sale”, a spus Gabriel Oprea.

Președintele Klaus Iohannis consideră că intenția Executivului de a crește salariile miniștrilor este ‘’înțeleaptă și cu bătaie lungă’’ și ea se poate încadra la categoria ‘’prevenirea corupției’’.

“Eu cred că putem să încadrăm această intenție la categoria prevenirea corupției. Până la urmă este un lucru destul de evident că remunerația unui demnitar trebuie să reflecte într-o măsură rezonabilă poziția în stat”, a declarat președintele, miercuri, la Palatul Cotroceni.

El a susținut că în ministere există funcționari cu salarii mult mai mari decât ale unui ministru și că, din punctul său de vedere, această situație nu a fost rezolvată din rațiuni pur populiste.

„Știu că miniștrii sunt de multe ori în situația ca în propriul minister un număr mare de funcționari să aibă o remunerație considerabil mai mare decât ministrul, lucru care nu poate fi o soluție. De asemenea, cred că din rațiuni pur populiste nu s-a rezolvat până acum această situație”, a arătat Iohannis.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pdl

    miercuri, 08.07.2015 at 21:04

    Bine ca aia care va platesc pot sa ia 150 de euro/luna…da ce nu te poti invata cu spaga mare cu salar mic.succese

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax