Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Îndemnuri la proteste în Piața Victoriei. Mihai Șora: ”O dictatură nu apare ca o zână îmbujorată”


Publicat

Mihai Sora la Alba Iulia

Duminica seara, în Piața Victoriei din București se anunță un protest antiguvernamental, în contextul în care Executivul  a adoptat, marți, două ordonanțe de urgență în domeniul Justiției, cu toate că nici una dintre ele nu figura pe ordinea de zi a ședinței. Intitulat „Abrogați și apoi plecați!”, protestul va începe la ora 18:00.

În ultimele ore, mai multe chemări la proteste au apărut în mediul online. Pe facebook a fost creat un eveniment, unde organizatorii au distribuit postarea filosofului Mihai Sora de marti, potrivit căreia „dacă nici astăzi nu vedeți și nu înțelegeți, înseamnă că suntem pierduți, ca nație, pentru alte câteva decenii”.

„Noi nu spunem noapte bună! Pentru că noi vedem și știm câtă dreptate are domnul Șora, în mesajul de mai sus. De aceea, noi ne vedem în Piața Victoriei. Ca să-i OPRIM. Și ca să putem spune, din nou, ”Bună dimineața, România!'”, au completat organizatorii evenimentului.

”O dictatură nu apare ca o zână îmbujorată”

Miercuri, Mihai Șora a revenit cu o postare pe contul său de facebook:

”Oameni buni,

1. Nici disperarea, nici lehamitea, nici sila nu sunt constructive.
Nu poți clădi ceva solid și viabil cu greață, din repulsie pentru cei aflați la putere.
Nu poți trăi cu lehamitea atârnată de gât. Aceea nu este viață.

2. O dictatură nu apare ca o zână îmbujorată, bătând diafan în geam – toc-toc – „Bună dimineața. Sunt dictatura!“

Dacă nu ne adunăm, OM CU OM, cât mai repede, vom deveni în curând provincie rusească. Și nu, nu va fi ca în 1948, când aveam cizma bolșevică pe grumaz, când nu știam unii de alții, când nu exista nicio sursă credibilă de informare, nici precedent în istorie. Va fi mult mai rapid și mult mai pervers.

Nu veți auzi vorbindu-se rusește pe străzi și în toate instituțiile, ci tot româna aceea stricată, precară și agramată a românilor noștri get-beget, cățărați la conducerea țării.

Nu veți vedea cozorocul Armatei Roșii, ci bastoanele Jandarmeriei române.

Avem – față de anii ’50 – acest avantaj tehnologic: putem comunica liber. Ne putem încă citi, auzi, organiza: OM CU OM.
Șansa aceasta (căci este o șansă) nu trebuie irosită vărsându-ne năduful ori lamentându-ne pe facebook, ci adunându-ne: OM CU OM – și făcând-o în chip inteligent și eficient.

Nu vă amăgiți cu iluzia că nu vor putea frauda alegerile! Că veți sta cu ochii în patru, atenți la mișcările lor. Dacă sunt capabili să-și facă un Parchet pentru a controla magistrații, înseamnă că pot – în realitate – face orice.

Nu vă amăgiți cu iluzia că – dând bir cu fugiții, plecând pe alte meleaguri, într-o altă țară – veți trăi liniștiți și senini: spectacolul țării voastre muribunde vă va urmări pretutindeni.

Niciodată protestele noastre nu au fost mai necesare.
Eu, unul, voi continua să protestez în Piața Victoriei.

Mihai Șora
București, 20 februarie 2019”

Reamintim că în urmă cu un an și jumătate, filosoful Mihai Șora a participat și la protestele din Alba Iulia. Atunci, acesta avea 101 ani și a străbătut alături de protestatari întreg traseul: din fața Prefecturii, prin Centru, pe Moților, până în Cetate.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. Wesgon

  miercuri, 20.02.2019 at 19:55

  om batran si minte sula si la asta, filozoful lui peste prajit, indeamna oameni la nesupunere si la anarhie, vorbeste de dictatura, apoi daca acum e dictatura,pe vremea lui ceausescu ce a fost ? sunt magazinele pline, masini are fiecare om din tara asta, e liber sa mergi oriunde in lumea asta, trebuie doar un singur lucru in tara asta ca sa fie bine, Sa mai muncim dracu ca sa ne castigam bunastarea care e in fatza noastra, se plang romanii de saracie, supermarketurile sunt pline de oameni cu cosurile pline, sunt pe locuri fruntase la consumat alcool si tigari, numai zic cafea, si din ce banii le cumparam daca suntem saraci ?
  Mai multumiti-va cu cat aveti oameni buni, puterea noasra financiara atat este, deoarece suntem o colonie, daca vreti pensii mai mari si salari, numai lasati guvernanti sa cumpere avioane inutile si rachete cu miliarde de euro.

 2. ion

  miercuri, 20.02.2019 at 20:46

  D la sora cand te ai dus consilier la Ana Pauker nu ai vorbit de dictatura ,acum cand se face dreptate in justitie e dictatura .Du te taica si prezinta ti filozofia in toaleta .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Scandal într-o comună din Apuseni. Un tânăr a sărit la bătaie și i-a amenințat pe clienții unui local

Publicat

politie noaptea

Scandal la o petrecere organizată la Lupșa. Un tânăr în vârstă de 26 de ani, din comuna Bistra, este cercetat pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

În noaptea de 26/27 septembrie 2021, în timp ce se afla la o petrecere organizată într-un local public din comuna Lupșa, fiind sub influența băuturilor alcoolice, ar fi avut discuții contradictorii cu un bărbat, căruia i-ar fi adresat injurii și amenințări și pe care l-ar fi agresat.

Ulterior, ar fi înjurat și amenințat și restul persoanelor aflate în local.

Tânărul ar fi fost scos din local de către persoanele prezente, după care ar fi spart geamul bucătăriei localului, potrivit polițiștilor.

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc incidentul.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Femeie din Sebeș, hărțuită de fostul iubit. Bărbatul s-a ales cu dosar penal și ordin de protecție

Publicat

Un bărbat care  și-ar fi urmărit fosta concubină, din Sebeș s-a ales cu dosar penal, pentru hărțuire. Polițiștii au emis și ordin de protecție provizoriu.

Potrivit IPJ Alba, luni, 27 septembrie, polițiștii din Sebeș au fost sesizați de către o femeie de 41 de ani, din municipiu, cu privire la faptul că ar fi urmărită și hărțuită de fostul concubin.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului față de bărbatul de 36 de ani, polițiștii au emis un ordin de protecție  provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile, prin care i s-a interzis să se apropie de femeie.

Pe numele său, a fost întocmit dosar penal pentru hărțuire.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Pensionare opțională la 70 de ani şi interdicţia cumulării pensiei cu salariu pentru bugetari, aprobate de Senat

Publicat

birou-gol-zile-libere-e1519215884228

Un proiect de lege care prevede pensionarea opţională la 70 de ani şi interzicerea cumulării pensiei cu salariul pentru bugetari a fost aprobat luni de Senat cu 71 de voturi „pentru” şi 58 „împotrivă”.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat și de Camera Deputaţilor, apoi promulgat de preşedintele ţării şi publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit proiectului de lege, atunci când vor îndeplini condiţiile de pensionare, bugetarii vor fi nevoiţi să aleagă dacă rămân în câmpul muncii până la 70 de ani sau ies la pensie. Cei care beneficiază deja de cele două venituri vor fi obligaţi ca în termen de 30 de zile să decidă pe care dintre acestea le vor păstra.

În ce-i priveşte angajaţii din mediul privat, şi aceştia pot opta pentru pensionarea la 70 de ani, putând însă alege şi să se pensioneze la limita de vârstă actuală (65 de ani pentru bărbaţi şi aproape 62 de ani pentru femei) şi să cumuleze pensia cu salariul din mediul privat, dacă angajatorul este de acord.

„Persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcţie, după caz, şi care îndeplinesc condiţiile de pensionare pot continua activitatea, cu acordul anual al unităţii angajatoare, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”, se arată în proiectul de lege.

Ambele categorii de angajaţi, atât bugetarii cât şi cei din mediul privat vor depune cererea privind continuarea activităţii la unitatea angajatoare, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare, respectiv cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de expirarea acordului anual al unităţii angajatoare.

Pentru menţinerea în activitate nu se va încheia un nou act.

În proiectul de lege adoptat luni de Senat se precizează că şi în cazul în care au ales să muncească până la vârsta de 70 de ani, salariaţii pot cere oricând să iasă la pensie, cererea urmând să fie depusă cu aproximativ 2 luni înainte de pensionare.

Bugetarii vor alege în scris între pensie sau salariu

Angajaţii din sectorul public care beneficiază ţi de pensie şi de salariul de la stat au la dispoziţie 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii pentru a opta în scris pentru pensie sau pentru salariu.

„Persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcţie şi care au şi calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii/ sistemului pensiilor militare de stat/ beneficiari ai pensiilor de serviciu au obligaţia ca, în termen de 30 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei legi, să îşi exprime în scris opţiunea pentru continuarea activităţii în baza aceluiaşi contract de muncă, raport de serviciu sau act de numire, după caz, până la împlinirea vârstei de 70 de ani sau pentru încetarea contractului individual de muncă, raportului de serviciu sau a actului de numire în funcţie, după caz. Continuarea activităţii se realizează pe baza cererii aprobate de către unitatea angajatoare. Menţinerea în activitate până la împlinirea vârstei de 70 de ani se realizează cu acordul anual al unităţii angajatoare”, se arată în proiectul de lege.

Dacă bugetarii optează pentru continuarea activităţii, plata pensiei se va suspenda începând cu luna de după cea în care şi-au exprimat opţiunea. Evident, cei care sunt pensionari vor putea să renunţe temporar la pensie şi să se reangajeze până la 70 de ani.

Bugetarii care nu aleg între pensie şi salariu rămân doar cu pensia

Pe de altă parte, bugetarii care nu vor opta între pensie şi salariu vor rămâne doar cu pensia, proiectul de lege stipulând în mod clar că „neîndeplinirea obligaţiei (de a alege între salariu şi pensie – n. red.) constituie cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, a raportului de serviciu sau a actului de numire, după caz”.

Angajatorii care tolerează acest cumul de pensie cu salariul de la stat riscă amenzi de 100.000 de lei, şi de 10.000 de lei dacă nu anunţă casele de pensii cu privire la menţinerea în activitate a bugetarilor, în 30 de zile calendaristice din ziua în care aceştia şi-au exprimat în scris opţiunea.

Amendamentul potrivit căruia demnitarii şi alţi bugetari cu funcţii înalte pot cumula pensia cu salariul a fost respins de Senat

Propunerea viza exceptarea de la cumulul pensiei cu salariul a:

– persoanelor alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută decConstituţie;

– persoanelor care beneficiază de drepturi de autor în condiţiile Legii nr. 8/1996 privind dreptui de autor §i drepturile conexe, republicata, cu modificarile §i completarile ulterioare;

– membrilor Academiei Române

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 11.000 de cazuri COVID în România, în 24 de ore. 208 decese noi, 1.267 pacienți la ATI. Date oficiale, 28 septembrie

Publicat

Au fost înregistrate 11.049 cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise marți, 28 septembrie, de Grupul de Comunicare Strategică. Comparativ, cu o zi în urmă erau raportate 5.655 cazuri în 24 de ore.

Este record absolut al numărului de cazuri raportate zilnic.

Au fost confirmate 208 decese noi (față de 109 în 24 de ore, cu o zi în urmă), iar 1.267 pacienți sunt internați la ATI (1.218, anterior).

Citește și ALBA: 131 de cazuri COVID în ultimele 24 de ore, număr dublu față de raportarea de luni. Alte două decese. Incidența actualizată

Grupul de Comunicare Strategică:

”Până astăzi, 28 septembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.210.810 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 1.129sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.104.496 de pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 11.049 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 182 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Până astăzi, 36.658 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

În intervalul 27.09.2021 (10:00) – 28.09.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 208 decese (99 bărbați și 109 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 208 decese, unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, două la categoria de vârstă 30-39 ani, șase la categoria de vârstă 40-49 ani, 33 la categoria de vârstă 50-59 ani, 51 la categoria de vârstă 60-69 ani, 64 la categoria de vârstă 70-79 ani și 51 la categoria de vârstă peste 80 ani.

185 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 13 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 10 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Nu au fost raportate decese anterioare intervalului de referință.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.431. Dintre acestea, 1.267 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 306 sunt minori, 289 fiind internați în secții și 17 la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.557.974 de teste RT-PCR și 3.160.043 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 25.282 de teste RT-PCR (12.250 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.032 la cerere) și 48.100 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 54.953 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.066 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 61.743 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 183 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 8.543 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.083la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 27septembrie, 1.253 desancțiuni contravenționale, în valoare de261.500lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost întocmit, ieri, un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal”.

Situația cazurilor noi pe județe / top incidență COVID

Județ / populație / cazuri noi / incidența COVID:

Ilfov – 50476 – 357 – 6,44

Timiș – 62026 – 564 – 5,71

Mun. București – 204268 – 1912 – 5,57

Cluj – 63580 – 396 – 4,28

Dolj – 30747 – 99 – 3,88

Bistrița – Năsăud – 14305 – 121 – 3,77

Satu Mare – 15856 – 95 – 3,53

Maramureș – 23673 – 216 – 3,50

Teleorman – 15885 – 181 – 3,46

Constanța – 47677 – 333 – 3,31

Olt – 16736 – 119 – 3,20

Giurgiu – 12516 – 90 – 3,17

Arad – 26190 – 196 – 3,11

Mehedinți – 9737 – 172 – 3,03

Sălaj – 12157 – 127 – 2,98

Călărași – 11645 – 94 – 2,88

Suceava – 28536 – 373 – 2,88

Prahova – 39323 – 281 – 2,81

Iași – 47446 – 392 – 2,76

Botoșani – 16289 – 142 – 2,73

Vaslui – 18284 – 150 – 2,62

Ialomița – 11992 – 83 – 2,56

Caraș – Severin – 12908 – 73 – 2,53

Alba – 22779 – 127 – 2,44 (131 cazuri, potrivit situației DSP Alba)

Sibiu – 28449 – 165 – 2,44

Brașov – 46397 – 277 – 2,42

Galați – 30223 – 94 – 2,34

Hunedoara – 24740 – 173 – 2,28

Bacău – 29204 – 182 – 2,15

Bihor – 31433 – 200 – 1,99

Neamț – 21157 – 141 – 1,97

Vâlcea – 17679 – 101 – 1,91

Argeș – 29397 – 165 – 1,90

Brăila – 14256 – 62 – 1,79

Vrancea – 11893 – 90 – 1,77

Gorj – 10225 – 64 – 1,74

Buzău – 13884 – 150 – 1,64

Dâmbovița – 24128 – 127 – 1,63

Mureș – 25572 – 178 – 1,51

Tulcea – 9058 – 51 – 1,51

Covasna – 8973 – 41 – 1,24

Harghita – 8889 – 42 – 1,11

Cazuri noi nealocate pe județe: 2.038 (numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate și centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus; centrele de testare introduc în mod direct rezultatele testelor realizate, urmând ca de la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică să fie realizată ancheta epidemiologică și atribuite cazurile pozitive județului/localității de care aparțin persoanele infectate).

Cazuri din străinătate: 15 (cazuri ale unor cetățeni care au venit în România fiind infectați în alte țări).

sursă: Grupul de Comunicare Strategică

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate