Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Îndemnuri la proteste în Piața Victoriei. Mihai Șora: ”O dictatură nu apare ca o zână îmbujorată”

Publicat


Mihai Sora la Alba Iulia

Duminica seara, în Piața Victoriei din București se anunță un protest antiguvernamental, în contextul în care Executivul  a adoptat, marți, două ordonanțe de urgență în domeniul Justiției, cu toate că nici una dintre ele nu figura pe ordinea de zi a ședinței. Intitulat „Abrogați și apoi plecați!”, protestul va începe la ora 18:00.

În ultimele ore, mai multe chemări la proteste au apărut în mediul online. Pe facebook a fost creat un eveniment, unde organizatorii au distribuit postarea filosofului Mihai Sora de marti, potrivit căreia „dacă nici astăzi nu vedeți și nu înțelegeți, înseamnă că suntem pierduți, ca nație, pentru alte câteva decenii”.

„Noi nu spunem noapte bună! Pentru că noi vedem și știm câtă dreptate are domnul Șora, în mesajul de mai sus. De aceea, noi ne vedem în Piața Victoriei. Ca să-i OPRIM. Și ca să putem spune, din nou, ”Bună dimineața, România!'”, au completat organizatorii evenimentului.

”O dictatură nu apare ca o zână îmbujorată”

Miercuri, Mihai Șora a revenit cu o postare pe contul său de facebook:

”Oameni buni,

1. Nici disperarea, nici lehamitea, nici sila nu sunt constructive.
Nu poți clădi ceva solid și viabil cu greață, din repulsie pentru cei aflați la putere.
Nu poți trăi cu lehamitea atârnată de gât. Aceea nu este viață.

2. O dictatură nu apare ca o zână îmbujorată, bătând diafan în geam – toc-toc – „Bună dimineața. Sunt dictatura!“

Dacă nu ne adunăm, OM CU OM, cât mai repede, vom deveni în curând provincie rusească. Și nu, nu va fi ca în 1948, când aveam cizma bolșevică pe grumaz, când nu știam unii de alții, când nu exista nicio sursă credibilă de informare, nici precedent în istorie. Va fi mult mai rapid și mult mai pervers.

Nu veți auzi vorbindu-se rusește pe străzi și în toate instituțiile, ci tot româna aceea stricată, precară și agramată a românilor noștri get-beget, cățărați la conducerea țării.

Nu veți vedea cozorocul Armatei Roșii, ci bastoanele Jandarmeriei române.

Avem – față de anii ’50 – acest avantaj tehnologic: putem comunica liber. Ne putem încă citi, auzi, organiza: OM CU OM.
Șansa aceasta (căci este o șansă) nu trebuie irosită vărsându-ne năduful ori lamentându-ne pe facebook, ci adunându-ne: OM CU OM – și făcând-o în chip inteligent și eficient.

Nu vă amăgiți cu iluzia că nu vor putea frauda alegerile! Că veți sta cu ochii în patru, atenți la mișcările lor. Dacă sunt capabili să-și facă un Parchet pentru a controla magistrații, înseamnă că pot – în realitate – face orice.

Nu vă amăgiți cu iluzia că – dând bir cu fugiții, plecând pe alte meleaguri, într-o altă țară – veți trăi liniștiți și senini: spectacolul țării voastre muribunde vă va urmări pretutindeni.

Niciodată protestele noastre nu au fost mai necesare.
Eu, unul, voi continua să protestez în Piața Victoriei.

Mihai Șora
București, 20 februarie 2019”

Reamintim că în urmă cu un an și jumătate, filosoful Mihai Șora a participat și la protestele din Alba Iulia. Atunci, acesta avea 101 ani și a străbătut alături de protestatari întreg traseul: din fața Prefecturii, prin Centru, pe Moților, până în Cetate.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. Wesgon

  miercuri, 20.02.2019 la 19:55

  om batran si minte sula si la asta, filozoful lui peste prajit, indeamna oameni la nesupunere si la anarhie, vorbeste de dictatura, apoi daca acum e dictatura,pe vremea lui ceausescu ce a fost ? sunt magazinele pline, masini are fiecare om din tara asta, e liber sa mergi oriunde in lumea asta, trebuie doar un singur lucru in tara asta ca sa fie bine, Sa mai muncim dracu ca sa ne castigam bunastarea care e in fatza noastra, se plang romanii de saracie, supermarketurile sunt pline de oameni cu cosurile pline, sunt pe locuri fruntase la consumat alcool si tigari, numai zic cafea, si din ce banii le cumparam daca suntem saraci ?
  Mai multumiti-va cu cat aveti oameni buni, puterea noasra financiara atat este, deoarece suntem o colonie, daca vreti pensii mai mari si salari, numai lasati guvernanti sa cumpere avioane inutile si rachete cu miliarde de euro.

 2. ion

  miercuri, 20.02.2019 la 20:46

  D la sora cand te ai dus consilier la Ana Pauker nu ai vorbit de dictatura ,acum cand se face dreptate in justitie e dictatura .Du te taica si prezinta ti filozofia in toaleta .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Coronavirus în România, 28 martie: 160 de cazuri noi. Numărul total al îmbolnăvirilor este de 1.452

Publicat

Numărul total al cazurilor confirmate în România a ajuns la 1.452, potrivit informării transmise de Grupul de Comunicare Strategică, sâmbătă, 28 martie, ora 13.00. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 160 de cazuri noi. Comunicatul Grupului de Comunicare Strategică: ”Până astăzi, 28 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.452 de cazuri de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

29 decese în România din cauza coronavirus. Cele mai recente cazuri, în județul Arad

Publicat

coronavirus

Au fost înregistrate încă trei decese, ale unor persoane infectate cu noul coronavirus în România, numărul total ajungând la 29. Este vorba despre persoane din județul Arad, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Decesele au fost raportate către INSP din teritoriu în cursul nopții și în această dimineață, potrivit sursei citate. Decesul 27: Femeie, 71 ani […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE VIDEO: Klaus Iohannis și Ludovic Orban, în vizită la Spitalul Militar de Campanie ROL II. Declarațiile președintelui

Publicat

Președintele României, Klaus Iohannis, face sâmbătă, 28 martie, începând cu ora 12.00, o vizită la Spitalul Militar de Campanie ROL II, secție externă a Spitalului Militar Central, din incinta Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” Otopeni. Alături de președinte, în această locație s-a aflat și premierul Ludovic Orban.     Spitalul de campanie […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat începere proiect: “Reabilitarea și extinderea prin mansardare a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 2 Aiud”

Publicat

Proiectul „Reabilitarea și extinderea prin mansardare a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 2 Aiud”, cod MySMIS 120757, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat în judeţul Alba de către UAT Municipiul Aiud, și are o valoare totală de 4.014.415,30 lei din care 3.411.787,72 lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene. Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate