Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Indicii pentru depistarea Deepfake. Cum pot fi identificate materialele online trucate. Ghid DNSC

Publicat

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a lansat Ghidul privind identificarea materialelor de tip Deepfake.

Acest ghid are ca obiectiv principal protejarea și educarea publicului cu privire la conștientizarea riscurilor de securitate cibernetică, a informat DNSC.

Deepfake-ul este o formă de manipulare digitală

  • care utilizează tehnici avansate de inteligență artificială
  • pentru a crea conținut de tip imagini sau audio-video falsificat.

”Acest fenomen poate avea consecințe semnificative asupra societății, inclusiv impactul asupra securității și a încrederii publicului în informațiile din mediul online”, atenționează DNSC.

Ghidul Deepfake realizat de către DNSC oferă o imagine de ansamblu despre:

  • Importanța înțelegerii fenomenului Deepfake
  • Tehnologia utilizată și etapele de realizare
  • Exemple și indicatori
  • Instrumente și tehnici de detectare
  • Educația în combaterea fenomenului și sfaturi utile privind conștientizarea

Exemplu de utilizare a Deepfake

DNSC amintește că Banca Națională a României (BNR) a avertizat publicul cu privire la o schemă de înșelăciune care implică utilizarea tehnologiei Deepfake pentru a crea videoclipuri false cu guvernatorul BNR.

În aceste videoclipuri, guvernatorul pare să promoveze o platformă de investiții. BNR a declarat că acestea sunt false.

Scamul folosește IA pentru a modifica vocea și imaginea guvernatorului, cu scopul de a induce în eroare publicul pentru a participa la investiții frauduloase, promițând câștiguri financiare rapide și ușoare.

Semne de identificare a unui Deepfake

DNSC menționează că sunt anumite indicii care pot trăda un Deepfake:

  • mediul înconjurător (de exemplu, umbre inexistente, reflexii prea puternice, zone neclare)
  • imperfecțiuni ale feței (alunițe nerealiste, clipire nesincronizată, distorsiuni în interiorul gurii cum ar fi lipsa dinților și a limbii, dinți mult prea perfecți etc.)
  • nesincronizarea vorbirii/sunetului și a mișcării buzelor, de exemplu: din cauza strănutului
  • nesincronizarea vorbirii/sunetului și a mișcării buzelor poate fi observată la pronunțarea literelor b, m și p.

Uneori apar pixeli în nuanțe de gri la marginile componentelor modificate.

Se poate distinge dacă este vorba de o falsificare și atunci când persoana din înregistrare este privită dintr -un alt unghi. Dacă pentru crearea conținutului Deepfake nu s-au folosit fotografii ale persoanei din unghiuri diferite, algoritmul nu poate deduce aspectul persoanei din alt unghi, rezultând distorsiuni.

”Protejarea împotriva Deepfake-urilor este o provocare continuă, deoarece tehnologia se perfecționează constant, făcând conținutul manipulat tot mai greu de distins de cel real”, menționează DNSC.

Sfaturi pentru a evita să fii păcălit prin Deepfake

Evitarea înșelăciunii prin Deepfake necesită o combinație de scepticism, atenție la detalii și utilizarea unor instrumente de verificare, potrivit DNSC.

  • nu crede tot ce vezi online! Internetul este o sursă vastă de informații, dar nu toate sunt veridice. Este important să dezvolți un scepticism sănătos și să analizezi cu atenție orice conținut video sau foto înainte de a-l accepta ca fiind real
  • caută semne de manipulare: Deepfake-urile pot fi foarte sofisticate, dar adesea pot fi identificate prin anumite indicii. Fii atent la discrepanțe de iluminare, erori de aliniere, nereguli ale pielii sau probleme de sincronizare a buzelor cu sunetul.
  • verifică sursa: De unde provine videoclipul sau imaginea? Este distribuit pe o platformă de încredere? Caută confirmarea informației din surse credibile sau direct de la entitățile sau persoanele implicate.
  • folosește instrumente de verificare: Există numeroase organizații și instrumente online care te pot ajuta să verifici dacă o informație este reală. Utilizează-le pentru a cerceta autenticitatea conținutului suspect.
  • nu te baza pe o singură sursă: Caută confirmare din mai multe surse credibile.

Un singur videoclip sau imagine nu este suficient pentru a verifica o informație.

  • învață despre Deepfake-uri: Cu cât înțelegi mai bine cum funcționează această tehnologie, cu atât vei fi mai capabil să identifici falsurile. Există multe resurse online care explică principiile Deepfake-urilor și metodele de detectare.

Vezi integral Ghid DNSC depistare Deepfake

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax