Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Inegalabilul taragotist și interpret Sergiu Cipariu s-a stins din viață. Artistul împlinise, în decembrie, 70 de ani

Publicat

YouTube video

Sergiu Cipariu (Babu), unul dintre cei mai iubiți și apreciați interpreți și instrumentiști de muzică populară, s-a stins din viață. În decembrie, împlinise 70 de ani. l

Artistul a încetat din viață luni, în locuința sa din Orlat.

Cu un repertoriu admirabil de cântece populare, rapsodul îmbrăcat în straie românești a dus frumusețea muzicii tradiționale pe scenele României și ale Europei, în numeroasele concerte pe care le-a susținut de-a lungul anilor.

Trecerea în neființă a artistului este o pierdere imensă pentru folclorul românesc și pentru toți cei care au reușit să îl asculte cântând sau recitând versuri culese de el însuși.

”Spectacolele tale sunt unicat. Ele merg la spirit, inclusiv cel românesc. Ai avut trei zile de moarte clinică; ai cunoscut lumea cealaltă. Te văd oamenii ca pe un sfânt, spirit venit din lumea cealaltă. Eşti atins de pana geniului, Babule, cine te vede//aude te iubeşte instantaneu şi nu te uită, nu te confundă. Ai ceva din fibra eternităţii…” scria George Stanca despre Sergiu Cipariu.

Admirându-i talentul extraordinar poetul Adrian Păunescu i-a dedicat și un scurt un poem „Și iarăși e greu și avem ghinion/ Și iarăși speranța ne învăluie sfântă/ Și iarăși în noaptea de Sfântul Ion/ E pace, iar Sergiu Cipariu ne cântă/ Și în doinele lui urca Vodă pe cal/ Iar firul de iarbă iși mână curajul/ Românii prin Sergiu Cipariu când vin în Ardeal/ Pot ca sa afle unde-i Orlatul și Blajul/ și cât pe lume nu-i încă târziu/ Și-n dulcea lumina Ardealul se întoarce și el la Sibiu/ și-n cântecul Marii Uniri se închină/ Astfel precum doar taragoatele știu.”

Sergiu Cipariu a decedat în somn, în locuința sa din comuna sibiană Orlat. „Era acasă, se simțea bine, s-a jucat cu nepoții, iar apoi s-a pus în pat, obosit. Soția l-a găsit decedat”, au precizat surse apropiate familiei, pentru ziarul local Turnul Sfatului.

O ambulanţă a fost solicitată, luni, pentru artistul Sergiu Cipariu, la locuinţa acestuia din comuna Orlat. Medicii au fost nevoiți să constate decesul artistului care a suferit, cel mai probabil, un stop cardiac. „Din păcate, era depăşit din punct de vedere terapeutic. S-a declarat decesul”, au declarat reprezentanţii Ambulanţei Sibiu.

Sergiu Cipariu s-a dus să cânte doine și să recite poezii în ceruri. ”Dumnezeu te-mburde-n Rai!” – așa își saluta Babu prietenii, iar acum Raiul s-a deschis pentru el.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax