Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

InfoCons: Acizii grași trans din alimente, cele mai nocive grăsimi. Legea privind limitarea acestora, în vigoare de joi

Publicat

Începând de joi, 1 aprilie 2021, au  intrat în vigoare prevederile Legii nr. 182/19 august 2020 pentru stabilirea de acizi grași trans în produsele alimentare destinate consumului uman, au anunțat reprezentanții organizației pentru protecția consumatorilor – InfoCons. 

Acizii grași trans sunt acizii grași cu cel puțin o legatură dublă neconjugată carbon-carbon, în configurație trans (AGT).

Operatorii economici din sectorul alimentar au obligația de a introduce pe piață alimente cu un conținut de AGT de maxim 2 g/100 g de grăsime din conținut. Operatorii care nu respectă prevedrile legii pot fi sanctionați cu amenzi de la 10.000 până la 30.000 lei și produsele alimentare vor fi retrase din consum.

Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, considerate responsabile pentru declanșarea unor afecțiuni (boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer) ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa.

Cum poate identifica un consumator de pe etichetă unui produs care este cantitatea de acizi grași trans, dacă legea nu obligă operatorii economici să specific acest lucru pe etichetă?

 • Citiți cu atenție etichetele produselor alimentare și evitați-le pe cele care conțin grăsimi hidrogenate.
 • Acolo unde nu sunt etichete cu ingrediente, pentru că alimentele nu sunt preambalate și deci producătorul nu este obligat să le eticheteze, încercați să consumați cât mai rar anumite categorii și așa nesănătoase: produse de patiserie/cofetărie, dulciuri cu cremă sau produse de fast food prăjite în grăsimi solide.

Conform ANSVSA, la jumătatea lunii februarie încă se instruia personalul împreună cu reprezentanții I.I.S.P.V. și se stabilea necesarul de materiale și consumabile pentru implementarea și validarea metodei de analiză ce determină prezența acizilor grași trans urmând ca să aloce fonduri necesare în acest sens.

Potrivit InfoCons, va fi funcționabil un singur laborator de analiză pentru determinarea acizilor grași trans la nivelul DSVSA Buzău.

Care sunt alimentele bogate în grăsimi procesate

Potrivit InfoCons, măsura luată de Comisia Europeană vizează alimentele bogate în grăsimi procesate, precum:

 • margarina;
 • mezelurile;
 • produsele de tip fast food;
 • produsele de patiserie;
 • prăjiturile;
 • biscuiții;
 • popcornul pentru microunde;
 • chipsurile;
 • mâncarea semi-preparată;
 • supele la plic;
 • maioneza;
 • cremele tartinabile;
 • diverse tipuri de sosuri sau cerealele preambalate.

Produsele alimentare care nu sunt conforme au putut fi comercializate până joi, 1 aprilie 2021. După acea dată, introducerea lor pe piață este interzisă.

„În condițiile în care România a ajuns pe primele locuri în cadrul Uniunii Europene la cele mai multe boli tip: cancer, obezitate infantilă este momentul să ne solidarizăm și să înțelegem că viitorul nostru și viitorul copiilor nu poate exista decât dacă avem sănătate. Sănătatea înseamnă cum trăim, ce facem, ce aer respirăm, dar mai ales ce mâncăm. În condițiile acestui semnal de alarma al Comisiei Europene sper să ne trezim cu toții si producătorii să fie mai responsabili iar autoritățile publice ale statului să își ducă la implinire menirea pe care o au în slujba cetățeanului”, a transmis președintele InfoCons, Sorin Mierlea.

Citește și – Cum să evităm încă un ingredient nociv din alimentația modernă: acizii grași trans (.PDF)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax