Eveniment
INFOCONS: Atenție la mâncărurile de post. Un simplu sandvici vegetal poate conține până la 38 de E-uri
Postul Crăciunului presupune schimbări în regimul alimentar obișnuit. Este însă nevoie de atenție sporită în privința alimentelor consumate. Unele se pot dovedi mai nocive chiar decât par la prima vedere.
Pe lângă multe variante pe care le putem lua în considerare, avem și pate-ul vegetal, de post, împreună cu margarina, care puse pe pâine alcătuiesc un sandvich simplu, rapid și gustos.
În urma studiilor pe care le-a efectuat InfoCons a ajuns la concluzia că un astfel de sandvici, care este consumat atât de adulți, dar și de cei mici, poate ajunge să conțină chiar și 30 de E-uri! Acesta poate fi consumat ca o gustare sau poate înlocui o masă întreagă.
Într-un astfel de sandvici putem găși următoarele E-uri:
1. Pate de post în care se regăsesc 15 aditivi alimentari și anume
E-uri
Nr. de produse în care acestea sunt prezente
E407
22 (95.65%)
E621
21 (91.30%)
E301
16 (69.56%)
E150
14 (60.86%)
E330
13 (56.52%)
E481
11 (47.82%)
E452
11 (47.82%)
E415
11 (47.82%)
E472
10 (43.47%)
E451
10 (43.47%)
E120
10 (43.47%)
E635
8 (34.78%)
E508
5 (21.73%)
E412
5 (21.73%)
E316
4 (17.39%)
E466
3 (13.04%)
E516
3 (13.04%)
E472a
2 (8.69%)
2. Margarină, în care putem cu ușurință identifica până la 6-8 e-uri într-un singur produs, printre care:
E100 – curcumina – colorant sintetic, poate duce la scăderea glicemiei;
E160b – colorant sintetic obținut din organisme modificate genetic;
E202 – sorbat de potasiu, conservant sintetic, poate provoca tulburări de digestive grave;
E476 – emulgator sintetic – are un efect toxic moderat și poate provoca alergii.
3. Pâine, în care putem găsi 7 aditivi alimentari într-un singur produs, și anume:
E160 – Beta-caroten
E170 – Carbonat de calciu
E200 – Acid sorbic
E223 – Metabisulfit de sodiu
E262 – Acetat de sodiu
E263 – Acetat de calciu
E270 – Acid lactic
E282 – Propionat de calciu
E300 – Acid ascorbic
E304i – Palmitat de ascorbil
E322 – Lecitină
E330 – Acid citric
E471 – Mono și digliceridele acizilor grași
E472 – Esterii acetici ai mono- şi digliceridelor cu acizi grași
E475 – Esterii poliglicerici ai acizilor grași
E481 – Stearoil 2 lactilat de sodiu
ATENȚIE! Alimentele care conțin aditivii E160, E170, E200, E223, E262, E270, E300, E472, E475 sau E481 nu pot fi folosite în alimentația copiilor mici sau sugarilor.
Pentru a întregi această gustare și a avea un nivel de saturație mai mare, putem adăuga:
4. Un pahar cu Lapte de soia în care putem cu ușurință identifica până la 5 E-uri într-un singur produs, printre care: Fosfați (E341), caragenan (E407), gumă gellan (E418), gumă carruba (E410) sau dioxid de siliciu (E551).
și ca desert
5. O bucată de Halva în care se regăsesc 3 E-uri și anume: E965(i): sirop de maltitol, stabilizatori și îndulcitor care poate avea efect laxativ, E420: sorbitol, îndulcitor hipocaloric care poate produce balonare şi flatulenţă și E330: acid citric.
Se adună astfel, doar la o singură masă, 38 de aditivi alimentari.
Recomandat este să avem 3 mese pe zi, uneori chiar și cu mici gustări între ele.
Dacă adunăm și aditivii alimentari de la celelalte alimente/sucuri consumate în ziua respectivă, ne trezim că am ingerat un număr destul de mare de E-uri, uneori acestea repetându-se în dieta din acea zi, fapt care poate dăuna sănătății.
Foto: arhivă
Sursă: InfoCons
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News