Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

InfoCons: Atenție la peștele pe care îl cumpărați de Florii. Unii vânzători vor să scape în această perioadă de marfa cu probleme

Publicat

De Florii, consumatorii care țin post au dezlegare la pește, astfel că mulți dintre aceștia vor prepara în această zi mâcăruri și gustări care conțin pește.

V-ați gândit, însă, la ce trebuie să fie atenți consumatorii când achiziționează pește sau produse din pește înainte de Florii? Unii comercianți profită de această perioadă pentru a vinde rapid peștele ”cu probleme”.

InfoCons  Organizație de Protecția Consumatorilor vine în sprijinul consumatorilor cu câteva informații utile de care aceștia pot ține cont .

Sfaturi pentru achiziționarea peștelui sau produselor din pește :

Acordați o atenție sporită aspectului peștelui pentru a vă crea o primă opinie asupra gradului de prospețime.

Dezlegare la pește de FLORII: 10 rețete de preparate delicioase cu care să vă delectați după zilele de post

Semenele neconformității produselor sunt: suprafața lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, gust și miros modificate etc.

Pentru produsele pescărești care sunt menite a fi comercializate vii (crap, șalău, scrumbie, păstrăv, homari, creveți, crab etc) trebuie să fie prezente semnele de vitalitate.

Este interzisă comercializarea peștilor care au murit în bazine sau care nu prezintă semne de viață ori sunt într-o stare de „agonie”, prezintă ruptură sau suprafață a pielii discontinue etc.

Nu cumpărați pește sau produse din pește , dacă aveți suspiciuni privind gradul de prospetime;

Produsele pescărești trebuie păstrate, expuse la o temperatură optimă, apropiată de punctul de topire al gheții și trebuie acoperite cu gheață.

Asigurați-vă că produsele pe care le achiziționați au etichetă, nu cumpărați produse preambalate neetichetate;

Solicitați bonul fiscal la achiziționarea peștelui și a produselor din pește, pentru a avea un document justificativ în cazul depunerii unei sesizări;

Pentru produsele pescărești care sunt preparate – fileuri, rondele, trunchiuri de pește etc, atenția trebuie îndreptată către culoarea, fermitatea și mirosul acestora. Produsele pescărești preparate care prezintă un miros și un aspect modificat nu trebuie expuse și comercializate .

Icrele de pește neprelucrate trebuie să aibă un aspect uniform și o culoare specific specie de pește de la care provin;

Nu achiziționați produse pescărești congelate care au un strat gros de gheață ori a căror glazure de gheață este discontinue, netransparentă și cu un aspect murdar;

Produsele pescărești afumate trebuie să prezinte un aspect uniform, un gust și miros de afumat, dar și o culoare specific .

Peștele și produsele din pește nu trebuie cumpărate din locuri neautorizate, întrucât comerciantul  nu poate să asigure toate condițiile optime, atât din punctul de vedere al transportului, cât și a modului de depozitare și comercializare.

Nu cumpărați pește și produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale / data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depaşită.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax