Actualitate
InfoCons: Atenţie la vopselele de ouă. Aproape jumătate din produse au cel puțin 5 aditivi alimentari
Asociația pentru protecția consumatorilor InfoCons a realizat un studiu comparativ aferent perioadei 2015 – 2018 pe 53 de produse tip vopsea de ou. Potrivit datelor prezentate, aproape jumătate din produsele studiate au avut în componență cel puțin 5 aditivi alimentari.
Produsele analizate fac parte din următoarele branduri: Alex, Gallus, Carmin, Take Line, Heitmann și Take Premium Quality.
În urma studiilor, rezultatele au fost următoarele:
Din punct de vedere al gramajului și al capacității de vopsire
Produsele studiate s-au găsit sub formă de vopsea lichidă, vopsea praf sau gel, iar cantitățile au fost cuprinse între 5 și 20 de grame. Pentru studiul din 2015, au fost luate în calcul numai vopsele de 5, respectiv 7 grame.
Capacitatea de vopsire a vopselelor studiate este între 10 și 100 de ouă. Remarcăm faptul că în 2018, cu numai 16 g de vopsea, putem vopsi 100 de ouă, însă vopseaua respectivă conține 10 aditivi.
Din punctul de vedere al numărului de aditivi
Media cea mai ridicată a aditivilor este 5. Aceasta a fost prezentă în studiul din 2016 și menținută în 2018, după ce a crescut de la 3 aditivi/produs în 2015.
Cel mai mare număr de aditivi alimentari prezenți într-un singur produs a fost de 10, găsiți în 5 vopsele diferite în studiul din 2016. Două dintre aceste produse au fost identificate și în studiul din 2018, având același număr de aditivi. La polul opus, un produs care conținea 10 aditivi în 2016 a fost identificat cu o cifră mai scăzută în 2018. În 2015, maxima a fost de 7 aditivi într-un singur produs.
Fiecare produs a avut în componență minim 1 aditiv alimentar. Aproape 50% din produsele studiate au avut în componență cel puțin 5 aditivi alimentari.
22 de tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2018, cu 6 mai mult decât în 2016, după ce numărul acestora crescuse cu 60% față de 2015, când au fost găsite doar 10 tipuri diferite de aditivi.
Cei mai uitilizați aditivi alimentari au fost:
- acidul lactic (E270), găsit în 31 de produse – 60.37%
- azorubina (E122), găsită în 31 de produse – 60.37%
- albastru briliant FCF (E133), găsit în 27 de produse – 50.94%
- acidul citric (E330), găsit în 26 de produse – 49.05%
- tartrazina (E102), găsită în 26 de produse – 49.05%
„Alex – Remarcăm o creștere a numărului de aditivi folosiți în componența ingredientelor.
Carmin – Pentru produsele de 5 grame cu capacitate de vopsire de 10 ouă, remarcăm o creștere a numărului de aditivi folosiți în componența ingredientelor. În cazul vopselelor cu cantități mai mari de vopsire, nivelul de aditivi a rămas neschimbat, cu excepția unui singur produs, unde a scăzut.
Gallus – Pentru vopselele de 7 grame, cu capacitate de vopsire de 10 ouă, nivelul de aditivi a rămas neschimbat, cu excepția unui singur produs, unde a crescut”, se mai precizează în studiul InfoCons.
sursa: infocons.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News