Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

InfoCons: Când trebuie schimbate anvelopele mașinilor. Ce trebuie să știe șoferii

Publicat

Se apropie sezonul rece, deja au fost primele ninsori în țară, iar șoferii nu trebuie să uite să-și pregătească mașinile, pentru circulație în siguranță.

Tipul și starea anvelopelor sunt foarte importante, pentru evitarea evenimentelor nedorite în trafic, dar și a amenzilor.

InfoCons pune reamintește principalele detalii despre cauciucurile de iarnă și nu numai.

Când sunt obligatorii cauciucurile de iarnă

Conform prevederilor cuprinse în Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 revizuită în 2011 (Codul Rutier), anvelopele de iarnă sunt obligatorii în momentul apariției zăpezii, a poleiului și a înghețului.

În art. 102, alin. 1, punctul 28, se stipulează următoarele:

„Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevazută în clasa a IV-a de sancțiuni  următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:

conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpada, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar in cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate”.

Anvelopele „All seasons”

Anvelopele de tipul all-seasons nu sunt o variantă fiabilă, întrucât acestea nu sunt asmilate anvelopelor de iarnă, potrivit Registrului Auto Român.

Pentru a te asigura că achiziționezi anvelopele potrivite din punct de vedere legal, dar și din punctul de vedere al siguranței, trebuie să fii informat cu privire la următoarele inscripțiuni:

„M” („mud” provenit din limba engleză, adică „nămol”);

„S” („snow” provenit din limba engleză, adică „zăpadă”).

Astfel, te poți asigura că, în calitate de șofer, îți montezi anvelope omologate și legale.

„Denumirea de anvelopă all-season este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pe timp de iarnă conform Ordonanţei OG nr. 5 /2011”- Registrul Auto Român

Amenzi prevăzute de Codul Rutier

Abaterile de la prevederile legale menționate mai sus atrag consecințe transpuse în amenzi înscrise în clasa a IV-a de sancțiuni.

Amenzile pentru șoferii care nu sunt informați și nu respectă legislația în vigoare sunt cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă, altfel spus, între 1.305 și 2.900 de lei.

Pe lângă acestea, șoferii riscă să rămână fără certificatul de înmatriculare al mașinii, acesta fiind înlocuit cu o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.

Etichetele anvelopelor – la ce trebuie să fii atent?

În demersurile sale de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, Uniunea Europeană a introdus pentru consumatori, o nouă metodă de etichetare a anvelopelor.

Noua eticheta are menirea de a te „îndruma” către alegerea unor anvelope de iarnă mai calitative din punct de vedere al siguranței și, în același timp, mai prietenoase cu mediul.

Pe lângă simbolurile ce indică dacă anvelopele sunt potrivite pentru zăpadă, ori pentru drumuri acoperite cu gheață, noua etichetă UE aduce în atenția și pentru protecția consumatorilor:

Aderența anvelopei pe carosabilul ud – se măsoară pe o scală de la A la E (de la mic la mare) și îți conferă informații cu privire la gradul mare sau mic la care mașina se va opri pe drumuri ude, în cazul frânării bruște

Zgomotul la rulare – reducerea zgomotului la rulare contribuie la reducerea impactului condusului asupra mediului; se măsoară pe o scală de la A la E (de la mic la mare)

Impactul asupra consumului de combustibil – alegerea unor anvelope potrivite înseamnă parcurgerea unui număr mai mare de kilometri și reducerea emisiilor de CO2.

Poți scana codul QR prezent în partea din dreapta-sus a etichetei, care te va redirecționa către baza de date EPREL (European Product Registry for Energy Labelling), unde îți este pusă la dispoziție fișa de produs a anvelopei respective.

sursă: InfoCons

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax