Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

INFOCONS: Consumatorii români vor plăti garanție pentru ambalaje și vor primi banii înapoi când le returnează, din ianuarie 2023

Publicat

Consumatorii români vor plăti pentru ambalaje și vor primi înapoi exact aceeași sumă, atunci când le returnează. Măsura intră în vigoare din ianuarie 2023.

Conform hotărârii de guvern nr 1.074 din 4 octombrie 2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare (SGR) pentru ambalajele primare nereutilizabile (ambalaje care au fost concepute, proiectate și introduse pe piața pentru a realiza un singur ciclu sau o singură rotație, neputând fi reutilizate în același scop pentru care au fost concepute), se va aplică o garanție plătită de consumator.

Aceasta va fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în punctele de returnare.

Care sunt ambalajele pentru care se va percepe taxă

Programul SGR a intrat în funcțiune din data de 1 octombrie 2022, iar ambalajele eligibile sunt cele primare nereutilizabile de sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 L și 3 L, inclusiv cele pentru bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, vinuri și spirtoase, care poartă marcajul SGR.

Produsele care se pot returna pot fi cele fabricate pe teritoriul României, dar și cele importate sau achiziționate intracomunitar.

Consumatorii vor plăti o suma distinctă, separată de prețul produsului, la momentul achiziționarii unui produs ambalat SGR.

Această suma va fi restituită integral consumatorului la momentul returnării ambalajului SGR în cadrul unui punct de returnare.

Consumatorii pot restitui ambalajul SGR în cadrul oricărui punct de returnare organizat de către comercianți, indiferent de locul din care a fost achiziționat produsul, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal.

Administratorul implementării sistemului de garanție – returnare (SGR) este  RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A,  desemnat în dată de 24 august 2022.

În luna octombrie va fi lansat site-ul oficial al administratorului sistemului de garanție- returnare (SGR), RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A,  unde comercianții și producătorii – pentru care legea prevede participarea obligatorie la SGR – vor putea regăși procedura de înregistrare.

„Obligația prevăzută la alin. (1) trebuie îndeplinită în termen de 90 de zile de la dată publicării pe pagină de internet a autorității publice centrale pentru protecția mediului a anunțului privind desemnarea administratorului SGR.”

Astfel, comercianții și producătorii se vor putea înregistra în acest sistem până la sfârșitului lunii ianuarie 2023.

Altfel spus, consumatorii vor putea returna ambalaje prin sistemul SGR după această etapă de înregistrare a comercianților și producătorilor.

Etapă de tranziție

În etapa de tranziție, pe rafturile magazinelor vor există atât ambalaje cu eticheta SGR, cât și ambalaje fără.

De la dată intrării în funcțiune a sistemului SGR, nu vor mai putea fi introduse pe piață produse fără inscripția SGR, excepție făcând produsele deja existente în stocul producătorilor și comercianților – produse ce vor putea fi comercializate până la dată de 31 decembrie 2024.

Foto: Pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax