Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

InfoCons: Jumătate dintre români aruncă lunar aproape un sfert din mâncarea pe care o cumpără

Publicat

cumparaturi

Jumătate dintre consumatorii români risipesc lunar aproape 25% din totalul produselor alimentare (de origine vegetală/ animală), a transmis Asociația pentru protecția consumatorilor InfoCons. Potrivit reprezentanților asociației, produsele proaspete (din carne, legume / fructe, ouă, brânzeturi / lactate, gătite etc.) sunt cele care par a fi cel mai puţin risipite.

Începând cu data de 1 februarie 2019, legea privind diminuarea risipei alimentare (nr. 217/2016) va intra în vigoare. Astfel, operatorii economici vor trebui să fie mai responsabili în vederea diminuării risipei alimentare, vor trebui să vândă cu preț redus produsele aflate aproape de expirarea datei durabilității minimale, etc.

Risipa alimentară nu este însă o problemă care îi vizează exclusiv pe comercianți, ci și pe consumatorii europeni. Anual, sunt irosite aproximativ 88 de milioane de tone de alimente (în jur de 20 % din totalul alimentelor produse) în Uniunea Europeană.

Conform unui studiu realizat în anul 2013, cei mai mari generatori de deșeuri alimentare, exprimate în kg pe cap de locuitor, sunt Țările de Jos (541 kg), Belgia (345 kg), Cipru (327 kg) și Estonia (265 kg) iar la polul opus cele mai mici sunt Slovenia (72 kg), Malta și România (ambele 76 kg), urmate de Grecia (80 kg) și Republica Cehă (81 kg).

La nivelul țării noastre, risipa alimentară ridică și mari probleme de ordin financiar. Aproximativ 60% dintre consumatorii români cheltuie cca. 30 % din venitul lunar pentru asigurarea hranei.

Dacă privim din punct de vedere financiar, având în vedere că cele mai mari pierderi de alimente au loc la nivelul gospodăriilor (consumatorilor din mediul urban), în România pierderile la nivelul sectorului de consumatori sunt de 2 – 3 ori mai mari comparativ cu alte state europene, unde procentul cheltuit lunar din venitul mediu este mult mai mic (ex.: Franţa – 14 %, Elveţia – 10 %).

Potrivit InfoCons, este de notat faptul că 50 % dintre consumatorii români risipesc lunar aproape 25% din totalul produselor alimentare (de origine vegetală/ animală). Produsele proaspete (din carne, legume/ fructe, ouă, brânzeturi/ lactate, gătite etc.) sunt cele care par a fi cel mai puţin risipite.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax