Connect with us
Publicitate

Actualitate

InfoCons: Masă de post cu peste 30 de E-uri. Analiza unor alimente ce sunt consumate în Postul Paștelui

Publicat

Perioada de post poate fi asociată și cu o variantă de regim alimentar benefic pentru organism. Cu toate acestea, unele produse ”de post” au un conținut ridicat de ”E-uri”.

Asociația InfoCons a analizat un exemplu de ”masă de post”, un sandwich compus din pâine, margarină și pate vegetal. În total, aceasta poate să conțină peste 30 de E-uri.

Au fost studiate 23 de produse tip pate de post, iar 95,65% dintre acestea au avut în componență caragenanul (E407), 91.30% conțin monoglutamatul de sodiu (E621) și  69.56% – ascorbat de sodiu (E301).

Pate de post – în unele produse de acest fel se regăsesc 15 aditivi alimentari și anume:

E407-22 (95.65%), E621-21 (91.30%), E301-16 (69.56%), E150-14 (60.86%), E330-13 (56.52%), E481-11 (47.82%), E452-11 (47.82%), E415-11 (47.82%), E472-10 (43.47%), E451-10 (43.47%), E120-10 (43.47%), E635-8 (34.78%), E508-5 (21.73%), E412-5 (21.73%), E316-4 (17.39%), E466-3 (13.04%), E516-3 (13.04%), E472a-2 (8.69%)

În margarină se pot identifica până la 6-8 E-uri, printre care E100 (curcumina – colorant sintetic, poate duce la scăderea glicemiei), E160b (colorant sintetic obținut din organisme modificate genetic), E202 (sorbat de potasiu, conservant sintetic, poate provoca tulburări de digestive grave), E476 (emulgator sintetic – are un efect toxic moderat și poate provoca alergii).

În produsele de tip pâine pot fi găsiți și 7 aditivi alimentari: E160 (beta-caroten), E170 (carbonat de calciu), E200 (acid sorbic), E223 (metabisulfit de sodiu), E262 (acetat de sodiu), E263 (acetat de calciu), E270 (acid lactic), E282 (propionat de calciu), E300 (acid ascorbic), E304i (palmitat de ascorbil), E322 (lecitină), E330 (acid citric), E471 (mono și digliceridele acizilor grași), E472 (esterii acetici ai mono- şi digliceridelor cu acizi grași), E475 (esterii poliglicerici ai acizilor grași), E481 (stearoil 2 lactilat de sodiu).

Într-un pahar cu lapte de soia pot fi identificate până la 5 E-uri într-un singur produs, printre care: fosfați (E341), caragenan (E407), gumă gellan (E418), gumă carruba (E410) sau dioxid de siliciu (E551).

Potrivit InfoCons, alimentele care conțin aditivii E160, E170, E200, E223, E262, E270, E300, E472, E475 sau E481 nu pot fi folosite în alimentația copiilor mici sau sugarilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate