Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

INFORMARE METEO: Vremea se strică din nou. Frig, ploi, ninsori și intensificări ale vântului, până marți dimineața


Publicat

harta romania

Meteorologii au emis o informare meteorologică de precipitații moderate cantitativ, local intensificări ale vântului și vreme deosebit de rece, valabilă de duminică, 21 martie, ora 23:00 până marți, 23 martie, ora 10:00. 

Potrivit ANM, în intervalul menționat, aria precipitațiilor moderate cantitativ (15…20 l/mp) va cuprinde treptat sudul și sud-estul țării, unde vor fi ploi, lapoviță, dar și perioade cu ninsoare. În Carpații Meridionali și de Curbură va ninge și se va depune strat nou de zăpadă peste cel foarte consistent depus anterior.

Precipitații, slabe cantitativ, predominant sub formă de ninsoare se vor semnala pe arii restrânse și în Transilvania și în restul zonei montane.

Vântul va prezenta intensificări locale şi temporare în special în Dobrogea și în Muntenia, precum și la munte, cu viteze în general de 40…50 km/h.

Vremea va fi deosebit de rece în cea mai mare parte a țării, iar pe parcursul zilei de luni în regiunile sudice și sud-estice valorile termice vor fi cu 10 grade mai scăzute față de mediile climatologice ale perioadei.

Notă: Până vineri (26 martie) vremea se va menține deosebit de rece, cu temperaturi preponderent negative pe timpul nopților și dimineților. Pe parcursul zilelor de marți (23 martie) și miercuri (24 martie) vântul va prezenta intensificări susținute în jumătatea estică și la munte, asociate temporar cu ninsori slabe, spulberând zăpada.

sursa: meteoromania.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Primele declarații ale președintelui Klaus Iohannis, după criza din Coaliția de guvernare

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații, miercuri, pentru prima dată după criza politică din interiorul Coaliției de guvernare. 

Ieșirea președintelui a avut loc imediat după depunerea jurământului de către noul ministru al Sănătății,  Ioana Mihăilă

Principalele declarații ale președintelui:

”Coaliția de guvernare a trecut prin aceste zile printr-un moment mai dificil. Orice alianță cu mai multe forțe politice se confruntă cu astfel de provocări. Nu trebuie să tratăm episodul altceva decât este: gestionarea unei provocări, iar dincolo de unele declarații mai puțin inspirate a fost un răspuns bun.

Am încredere că liderii coaliției vor rămâne la fel de uniți. Dialogul a fost cheia de a ieși din impas într-un mod echilibrat.

Prioritatea zero este acum lupta cu pandemia și salvarea vieții cât mai multor români. Este o perioadă grea pentru toată lumea, nu doar pentru medicii din prima linie, ci și pentru oamenii care continuă să respecte restricțiile, sunt zeci de mii de firme care au probleme, sistemul de Educație trebuie să se adapteze.

Ministerul Sănătății are un rol fundamental: aștept de la doamna ministru multă responsabilitate și implicare și este foarte important ca ministrul să acționeze eficient și să comunice constant, să le explice românilor care este situația la zi, care sunt pașii de urmat și planul de măsuri avut în vedere.

Ca să putem reuși este absolut esențial ca tot acest efort colectiv să se bazeze pe o colaborare onestă și loială, mai ales la structurile de decizie.

Nu este momentul disputelor și orgoliilor politice în nici o parte (…) Există dispute pe viziuni și dezbateri efervescente despre cum trebuie abordate lucruri. Acest lucru nu este doar firesc, ci și de dorit pentru că doar prin confruntări de idei pot fi găsite soluțiile cele mai bune

Le cer guvernanților mai puține dispute și mai mult dialog, mai puțină patimă politică și mai multă responsabilitate, mai puțin orgoliu și mai multă colaborare

Le cer să aibă prioritate agenda cetățeanului. Doar astfel se pot așeza la masă indiferent de opiniile diferite, pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor

Oamenii vor politicieni care se implică, care își asumă proiecte, care nu caută scuze, care nu dau vina pe alții și se victimizează.

Actuala majoritate este cea mai bună opțiune pentru România și avem obligația să găsim împreună modalitățile pentru a livra reformele promise. Acestea nu trebuie abandonate, indiferent cine deține un portofoliu sau altul”.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: ”Rabinul de Alba Iulia” a murit la New York. Străbunicul său a condus comunitatea din oraș și a construit Sinagoga

Publicat

Rabinul Yechezkel Roth, sau cum era cunoscut în Statele Unite ale Americii, Rabinul din Karlsburg, sau Rabinul din Alba Iulia, a decedat la mijlocul lunii martie, la vârsta de 86 de ani, în urma unui atac de cord. 

Povestea prin care rabinul Yechezekel Roth a primit numele de Rabin de Karlsburg are la bază un eveniment emoționant, legat de rabinul șef al Ardealului și implicit al orașului Alba Iulia, Ezekiel Paneth, care era străbunicul acestuia.

Mai exact, tatăl lui Roth, Rabbi Yitzchak Eizik, în momentul în care soția sa însărcinată s-a îmbolnăvit, a decis să meargă la mormântul străbunicului său, rabinul șef Ezekiel Paneth, care își doarme somul de veci în capela cimitirului evreiesc din Alba Iulia care a decedat pe 27 aprilie 1845.

Ajunși la Alba Iulia cei doi s-au rugat și tatăl a promis că dacă nevasta sa se va face bine, copilul va fi numit după strbunicul său, Ezekiel.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Secretele cimitirului evreiesc din Alba Iulia. Povestea unui obiectiv turistic pe care nu îl vizitează nimeni

În același ani, în 1935 la Buziaș, s-a născut Roth, și a fost botezat, Roth Yechezekel. Potrivit amimagazine.org, încă de mic tânărul Roth a dezvoltat o capacitate mărită de a asimila informații.

Automat, când încă era doar un copil, Roth Yechezekel a prins și perioada neagră a Holocaustului. Familia acestuia a fost salvată din simplul fapt că nu au fugit în Ungaria, deși în acele vremuri țara vecină părea o destinație sigură pentru evrei.

Însă mare parte dintre evreii care au fugit din România în Ungaria, după ce țara a fost invadată de Germania nazistă, au fost transportați în lagare de concentrare.

După război, în 1953, Roth a plecat alături de familie în Ierusalim. Perioada în care a trăit în Ierusalim a fost și una de bază pentru Roth, în care acesta a devenit un cunoscut al comunității evreiești.

A dus numele Karlsburg la New York

În 1972 s-a mutat la Brooklyn, New York, unde a servit ca dayan (judecător religios Evreu) în mai multe comunități și a fost o autoritate halachică recunoscută la nivel internațional, răspunzând la cele mai dificile întrebări și instruind rabinii mai tineri.

Mai mult de atât, la New York, a înființat congregația Karlsburg. De asemenea, a clădit  și o sinagogă orașul Meiron din Ierusalim.

Ultimii ani de viață și i-a petrecut între congregația din New York, și sinagoga din Meiron.

În 2020, Rabinul Yechezkel Roth, trebuia să ajungă la sinagoga din Alba Iulia, însă din cauza pandemiei de COVID, acest lucru nu a mai fost posibil, au declarat pentru alba24.ro reprezentații sinagogii.

Yechezkel Roth are 14 copii, 11 băieți și trei fete.

La funeraliile din data de 8 martie 2021,zeci de mii de membri ai comunității au umplut străzile din Boro Park, pentru al conduce pe acesta către un avion care l-a transportat la Ierusalim.

Trupul neînsfuflețit al rabinului de Karlsburg a fost transportat pentru înmormântare în Meiron, în Țara Sfântă, unde a avut loc un alt mare cortegiu.

Cine a fost străbunicul rabinului Roth

Rabinul Yeheskel Paneth este care cel care a ridicat în Alba Iulia prima sinangogă de zid din Transilvania, în 1840.

Rabinul Şef a păstorit comunitatea între 1823 şi 1845 și a avut un rol covârşitor în organizarea şcolilor religioase, instalarea de rabini în diferite localităţi din Transilvania, ridicarea de sinagogi noi şi modernizarea vieţii sociale şi a justiţiei comunitare.

CITEȘTE ȘI: FOTO – VIDEO: Fotografii vechi de 80 de ani cu elitele orașului. Emoția unei femei din Israel după ce și-a revăzut tatăl pe Alba24

A fost un mare gânditor. Evreii din Alba Iulia i-au păstrat amintirea, considerându-l unul dintre înţelepţii cu trecere în faţa lui Dumnezeu. Există credinţa că dorinţele înscrise pe bileţelele depuse în capela rabinului Paneth, vor fi îndeplinite.

În fiecare an zeci de persoane vin la cimitirul evreiesc din Alba Iulia pentru a-i vizita mormântul. Aceștia sunt descendenţii familiei sale, răspândiți în toată lumea.

sursă: amimagazine.org, geni.com, wikipedia.org, youtube.com

sursă foto: wikipedia.org

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus încep în 26 aprilie. Ce sume se pot accesa și care sunt condițiile

Publicat

Programele Rabla Clasic 2021 şi Rabla Plus 2021 demarează pe 26 aprilie.

Bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) a fost prezentat în şedinţa de Guvern de miercuri, 21 aprilie.

Evenimentul de lansare a programelor Rabla a avut loc în faţa sediului MMAP şi a marcat şi startul etapei finale a competiţiei „Best Electric Car in Romania 2021”, organizată în premieră de AutoExpert Media.

Astfel, toate modelele electrice participante în competiţie vor fi prezente la eveniment.

Ediţia din acest an a programului „Rabla Clasic” va avea un buget total de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mare decât în 2020, ceea ce va permite achiziţionarea a peste 55.000 de autovehicule noi, mai puţin poluante.

Pentru 2021, în cadrul acestui program, va fi majorată atât prima de casare – de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, cât şi ecobonusul pentru tehnologia hibrid – de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, precum şi ecobonusul GNC/GPL/emisii sub 96 de grame CO2/km – de la 1.000 de lei la 1.500 de lei.

Suma maximă ce va putea fi decontată din costurile unei maşini noi prin „Rabla Clasic” poate ajunge la aproximativ 2.250 de euro, în condiţiile în care ecobonusurile pot fi combinate între ele şi adăugate la prima de casare.

„În şedinţa de Guvern de astăzi vom prezenta bugetul Administraţiei Fondului de Mediu, instituţia care finanţează Rabla Clasic şi Rabla Plus.

Sunt programele prin care ministerul îşi doreşte ca parcul auto din România să fie reînnoit.

Bugetul pe care îl prezentăm astăzi în Guvern are un buget dublu pentru maşinile electrice faţă de 2020.

A fost o decizie prin care am venit în întâmpinarea tendinţelor internaţionale şi tendinţelor de pe piaţa românească.

Primele trei luni ne-au dat dreptate, se vede că a crescut aproape exponenţial numărul maşinilor electrice cumpărate în România în primele trei luni, iar acest buget, acest sprijin vine practic în favoarea celor care se gândesc dincolo de mobilitatea şi confortul personal şi la impactul pe care îl lasă fiecare dintre noi asupra mediului înconjurător şi la reducerea emisiilor de carbon. (…)

Data lansării: 26 aprilie.

Avem un termen legal de 5 zile care trebuie respectat după aprobarea bugetului AFM, iar pe 26 aprilie începe Rabla Plus”, a afirmat ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Ministrul Mediului a explicat că se păstrează nemodificate condiţiile de înscriere.

„Condiţiile de înscriere şi modul de solicitare au rămas la fel, se desfăşoară online.

Mai mult, am început dezvoltarea unui sistem informatic prin care persoanele juridice să fie scutite de depunerea fizică a documentaţiilor, astfel încât depunerea facturilor şi toate procedurile să fie derulate online”, a arătat Tánczos Barna.

După lansarea Rabla Clasic şi Rabla Plus, va urma programul Rabla Electrocasnice, unde au fost rediscutate toate categoriile de eficienţă energetică.

„Faţă de 2020, ele au fost modificate la nivel european, sunt alte clase de calitate de eficienţă energetică, alte standarde care trebuie respectate şi, în funcţie de aceste standarde, atât la maşinile de spălat, maşinile de uscat rufe, combine frigorifice, televizoare, toate echipamentele electrocasnice casnice care sunt în program, am reaşezat aceste clase de eficienţă energetică şi vom spijini prin acest program, în special acea aparatură electrocasnică care este cea mai energofagă şi cu care putem să economisim cel mai mult prin cumpărarea unor echipamente noi mai eficiente din punct de vedere energetic”, a mai adăugat oficialul.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Zonă de dezvoltare economică lângă Alba Iulia, pe două PUZ-uri noi. Primarul Gabriel Pleșa promite utilități pentru investitori

Publicat

Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa a declarat miercuri că administrația locală intenționează dezvoltarea unei zone economice în continuarea celei dezvoltate deja de comuna Ciugud. 

”Am votat bugetul, deja dăm în achiziție elaborarea unui PUZ… probabil vor fi două PUZ-uri acolo.

Din zona Bărăbanț, deci din primul punct de conexie pe autostradă până la barieră, la drumul ce duce spre Drâmbar și de la Drâmbar până dincolo la pasarela peste calea ferată.

Vom asigura accesele și utilitățile: curent, apă, canal” a spus Gabriel Pleșa la postul de radio Hit FM Alba.

Primarul a adăugat că deocamdată terenul nu va fi parcelat pentru că încă nu se cunoaște dorința investitorilor în materie de dimensiunile investițiilor.

”Mai e și o problemă bugetară, știți că toate aceste parcelări costă. Orice investitor când va veni va fi interesat să își facă aceste lucruri” a adăugat Pleșa.

Acesta a mai spus în timpul emisiunii că există deja interes pentru acest proiect, inclusiv din partea unor companii foarte mari, dar și din partea unor investitori locali.

Conform primarului, administrația locală are acolo între 40 și 50 de hectare, dar suprafața totală ajunge la aproximativ 200 de hectare, cu tot cu terenurile private din zonă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate