Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Informaţiile medicale confidenţiale ar putea fi accesibile persoanelor desemnate de pacienţi. Proiect la Camera Deputaților

Publicat

ziua pacientului Parlamentarii propun ca pacienţii să poată desemna apropiaţii într-o rubrică separată în foaia de observaţie de la spital, pentru ca aceştia să aibă acces la informaţii confidenţiale atât în timpul tratamentelor, cât şi după un eventual deces.

Propunerea legislativă privind modificarea și completarea art. 25 al Legii drepturilor pacientului se află în dezbatere publică la Camera Deputaților. Documentul prevede ca persoanele desemnate de pacient să poată vedea rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, tratamentul şi tot ce i s-a aplicat pacientului în timpul unei spitalizări.

În prezent, Legea nr. 46/2003 care asigură protecţia instituţiilor şi cadrelor medicale faţă de acuzaţiile de malpraxis, prevede ca informaţiile confidenţiale să nu fie date nici măcar familiei, urmaşilor, în cazul pacienţilor decedaţi, dacă aceştia nu şi-au dat anterior consimţământul.

Potrivit inițiatorilor, Legea drepturilor pacienților și tratatele internaționale la care România a aderat consfințesc dreptul pacientului la confidențialitatea datelor privind sănătatea dar cei care invocă dreptul la confidențialitate pentru a restricționa accesul familiei sau a altor persoane la informațiile din foaia de observație nu vor decât să limiteze drepturile acestuia.

„Pacientul trebuie să aibă dreptul de a desemna o altă persoană să aibă acces la datele privind sănătatea sa, inclusiv la foaia de observație”, precizează inițiatorii în expunerea de motive.

Propunerea legislativă modifică și completează art 25 al Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, cu un nou alineat, alin. (3), care va avea următorul cuprins:

„(3) Pacientul are dreptul de a desemna, printr-un acord consemnat în foaia de observaţie clinică generală într-o rubric separată, o persoană care să aibă acces deplin, atât în timpul vieţii pacientului, cât şi după decesul pacientului, la informaţiile cu caracter confidenţial din foaia de observaţie”.

Proiectul legislativ a fost respins de Senat în data de 5 aprilie. Acesta se află în dezbatere publică la Camera Deputaţilor, care este camera decizională.

sursa: cdep.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax