Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Infracțiuni rutiere: Un bărbat din Alba Iulia a fost găsit băut la volan, la Baia de Arieș. Ce au descoperit polițiștii la Gârbova

Publicat

Două infracțiuni rutiere au fost constatate luni de polițiști. Un bărbat din Alba Iulia a fost găsit băut la volan, la Baia de Arieș, iar un altul a fost depistat în trafic la volanul unui autoturism neînmatriculat. Au fost deschise dosare penale. 

Luni, polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din  oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Tot în cursul zilei de luni, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sebeș, în timp ce acționau pe raza localității Gârbova, au depistat un tânăr de 27 de ani, din comuna Gârbova, în timp ce conducea un autoturism care avea autorizația de circulație provizorie expirată din luna martie 2022.

Față de tânăr, cercetările sunt continuate pentru conducerea unui autoturism neînmatriculat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ADMINISTRATIE

Vasile Raica, primarul comunei Râmeț, condamnat pentru infracțiuni de corupție. Cum a scăpat de pedeapsă un alt funcționar

Publicat

Primarul comunei Râmeț, Vasile Raica (PSD) a fost condamnat  la doi ani de închisoare cu suspendare, de magistrații Tribunalului Alba, pentru infracțiuni de corupție.

Trimisă în judecată alături de primar, a fost și Daniela Gligor, inspector principal în cadrul Primăriei, față de care procesul penal a fost încetat pentru pentru infracțiunile de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată, deoarece a intervenit prescripția.

De asemenea magistrații i-au obligat în solidar pe ”Raica Vasile şi Gligor Daniela la plata sumei de 37.840,30 lei şi respectiv inculpatul Raica Vasile la plata sumei de 278.010,49 lei”, se arată în motivarea instanței.

Decizia Tribunalului Alba a fost dată vineri, 5 august 2022.

Cei doi au fost trimiși în judecată în anul 2020 de către DNA Alba Iulia.

Atunci, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

  • Vasile Raica, la data faptei primar și viceprimar al comunei Râmeț, județul Alba, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
  • Daniela Gligor, funcționar în cadrul Primăriei Râmeț, județul Alba, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

CITEȘTE ȘI: Primarul din Râmeț și un angajat al primăriei, trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Ce spune Vasile Raica

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

”În perioada 2010-2016, inculpatul Raica Vasile, în calitățile menționate mai sus, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), pe numele altei persoane, mai multe documente false și inexacte(adeverințe, angajamente, etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.

O parte din acele documente ar fi fost întocmite de inculpata Gligor Daniela, în calitate de funcționar în cadrul Primăriei Râmeț, județul Alba.

Prin aceste demersuri, inculpatul Raica Vasile ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 315.851 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor doi inculpați”, se arată în răspunsul DNA, la momentul trimiterii în judecată”.

Scandal la primărie la câteva zile de la trimiterea în judecată

La câteva zile după trimiterea în judecată a primarului, secretara comunei, C. B. a denunțat faptul că este împiedicată și amenințată să își desfășoare activtitatea în instituție, chiar de către primarul Vasile Raica.

Atunci, în urma denunțului, procurorii DNA Alba Iulia, au cerut arestarea preventivă a primarului Raica însă magistrații Tribunalului Alba au respins cererea.

CITEȘTE ȘI: Scandal la primăria Râmeț după trimiterea în judecată a primarului pentru corupție. Secretara a denunțat că este amenințată

Reprezentanții Tribunalului Alba au transmis pentru alba24.ro că, la data de 18 decembrie 2020, secretara primăriei, care era și martor în dosarul de corupție, a făcut un denunț în care declarat că ”este ameninţată şi împiedicată să îşi desfăşoare activitatea la locul de muncă de către inculpatul Raica Viorel”, se arată în răspunsul trimis de Tribunal.

Minuta pe scurt

(…) încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei GLIGOR DANIELA, … pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declara?ii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat ob?inerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată (…) (campania 2010), întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale.

2.(…) condamnă pe inculpatul RAICA VASILE … la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată (7 acte materiale, campaniile 2010-2016).

(…)  aplică inculpatului Raica Vasile pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1, lit.a), b) C.penal, respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pe o perioadă de 2 ani, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

(…)  dispune suspendarea executării pedepsei de 2 (doi) ani închisoare, sub supraveghere și stabilește un termen de supraveghere de 3 (trei) ani,

(…) pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunită?ii pe o perioadă de 80 de zile în cadrul Primăriei municipiului Aiud sau a Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud, c

(…) admite acțiunea civilă formulată de partea civilă Agenția de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) și în consecință, obligă în solidar inculpații Raica Vasile şi Gligor Daniela la plata sumei de 37.840,30 lei şi respectiv inculpatul Raica Vasile la plata sumei de 278.010,49 lei, precum şi la plata dobânzilor și penalităților aferente(…)
Document: Hotarâre  86/2022  05.08.2022

 

Decizia magistraților Tribunalului Alba nu este definitivă. Ea poate fi atacată în apel, la Curtea de Apel Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Echipa de fotbal AFC Unirea 1924, preluată de Clubul Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia. Proiect, pe masa consilierilor locali

Publicat

Echipa de fotbal AFC Unirea 1924 urmează să fie preluată de către Clubul Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, începând cu sezonul 2022 – 2023. Administrația locală dorește preluarea echipei de fotbal cu intenția de a păstra continuitatea echipei de fotbal înființată în anul 1924, apreciind că este „o obligație morală asigurarea condițiilor necesare pentru continuarea activității unei echipe aproape centenare”.

Consilierii locali din Alba Iulia se întâlnesc marți, 9 august, în ședință extraordinară, pentru a vota preluarea gratuită, cu titlu definitiv, de către Clubul Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, a activității sportive și a locului de participare în competiții, respectiv în Campionatul Național Liga 3, începând cu sezonul 2022 – 2023, a echipei de fotbal AFC Unirea 1924, precum și a tuturor drepturilor federative sportive ale Asociației Fotbal Club Unirea 1924.

Atât reprezentanții Asociației Fotbal Club Unirea 1924 cât și cei ai Clubului Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia sunt de acord că revitalizarea fotbalului în municipiul Alba Iulia se poate face doar prin susținerea și implicarea autorităților locale, menținerea echipei de fotbal centenare fiind nu doar de interes local, ci și național.

AFC Unirea 1924 este succesorul în drepturi a echipei de fotbal înființată în anul 1924 sub denumirea „Unirea Mihai Viteazul”, deținând palmaresul tuturor echipelor, indiferent de denumire, care au succedat echipa de fotbal „Unirea Mihai Viteazul”.

Potrivit Legii 69/2000 a educației fizice și sportului, autoritățile administrației publice au obligația să sprijine sportul pentru toți și sportul de performanță și să asigure condițiile organizatorice și materiale de practicare a educației fizice și sportului în comunitățile locale.

Potrivit regulamentului FRF, cluburile de drept privat, participante la campionatele naționale de seniori care au obținut dreptul de participare în competiție prin cesionarea acestuia de la cluburile de drept public, pot cesiona dreptul de participare în competiție cu titlu gratuit și definitiv exclusiv cluburilor de drept public care au deținut dreptul de participare în competiție, la data cesionării acestora către cluburile de drept privat respective.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Românii care doresc să revină în țară și să pornească o afacere pot obține până la 200.000 lei. Înscrieri, până la 1 septembrie

Publicat

Românii din diaspora care doresc să revină în țară și să investească într-o afacere pot obține finanțare de până la 200.000 lei prin intermediul programului Start-Up Nation, aflat la cea de-a treia ediție, anunță Ministerul Turismului.

Suma maximă, în valoare de 200.000 lei, poate fi obținută dacă se vor crea prin proiect cel puțin două locuri de muncă full time. Aplicanții care își asumă, în schimb, crearea unui singur loc de muncă, vor putea primi maximum 100.000 lei. Suplimentar, firma beneficiară trebuie să vină cu o cofinanțare în procent de cel puțin 5% din valoarea eligibilă a proiectului.

Start UP Nation – Documente

AICI: Pocedura de implementare a programului Start-UP Nation

Pentru a accesa programul, în plus față de condițiile standard impuse de procedură, românii din diaspora trebuie să facă dovada domiciului sau rezidenței în străinătate în ultimele 12 până la momentul înscrierii, printr-un permis de ședere/dovadă de stabilire, viză de rezidență/de lungă ședere sau certificate de rezidență.

Înscrierile se fac exclusiv online, pe platforma granturi.imm.gov.ro, până la 01 septembrie a.c.

Bugetul total pentru Pilonul II Start-up Nation Diaspora este de 20.031.000 lei. Obiectivul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT), instituție care gestionează și implementează programul, este de a finanța 1.000 de beneficiari.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT la Roșia Montană: Un copil a ajuns în spital, după ce a intrat cu bicicleta într-un autoturism

Publicat

Un copil din Roșia Montană a ajuns la spital, după ce, în timp ce se plimba pe o bicicletă a intrat în coliziune cu un autoturism. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 4 august 2022, în jurul orei 18.30, pe DJ 742, în comuna Roșia Montană, un minor de 14 ani, din comună, în timp ce se deplasa pe o bicicletă, a intrat în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat de 72 de ani, din Abrud.

În urma accidentului, biciclistul a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Atât conducătorul auto, cât și biciclistul au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele  fiind negative.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax