Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Infractorii vor beneficia de compensarea condițiilor de detenție necorespunzătoare. Proiect adoptat de Guvern

Publicat

inchisoare

inchisoareGuvernul a adoptat un proiect de lege care are un scop dublu, de a acorda o compensare persoanelor care execută pedepse privative de libertate în condiţii de supraaglomerare severă şi de a contribui, în acelaşi timp, la degrevarea penitenciarelor. Potrivit documentului, deținuții care nu au condiții de detenție corespunzătoare vor beneficia de câte 3 zile de compesație la fiecare 30 de zile executate.

Guvernul instituie un mecanism compensatoriu în zile considerate executate din pedeapsă prin proiectul de lege de modificare și completare a Legii nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, adoptat în ședința de miercuri.

Proiectul de lege are un scop dublu:

– de a acorda o compensare persoanelor care execută pedepse privative de libertate în condiții de supraaglomerare severă și

– de a contribui, în același timp, la degrevarea penitenciarelor.

Mecanismul este conceput ca un instrument juridic potrivit căruia, în vederea acordării liberării condiționate, în calculul pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată se include, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, executarea pedepsei într-un spațiu necorespunzător. Pentru fiecare perioadă de 30 zile executate în spațiu necorespunzător, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicată.

Persoanele private de libertate care au fost sau sunt cazate în condiții de supraaglomerare (spațiu mai mic sau egal cu 3m²/deținut – se calculează prin împărțirea suprafeței totale a camerei de deținere la numărul de persoane cazate în camera respectivă, indiferent de dotarea spațiului respectiv, potrivit evidențelor proprii fiecărui loc de deținere) au în mod automat vocația de a beneficia de liberarea condiționată.

Măsura reglementată depășește cadrul unui remediu compensatoriu, acordarea compensării operând din oficiu și nefiind condiționată de formularea unei cereri de către persoana deținută. Astfel, decizia se înscrie în măsurile generale ce vizează îmbunătățirea condițiilor de detenție în penitenciare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax