Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Îngrijirea bătrânilor la domiciliu, cu plata rudelor și camere de supraveghere în centrele pentru copii și vârstnici. Ce declara Ministrul Muncii

Publicat

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat duminică în cadrul unei emisiuni că „viziunea” sa despre îngrijirea bătrânilor este ca aceasta să se facă, în proporţie majoritară, la domiciliu, şi nu în centre, iar rudele care au grijă de vârstnici să fie plătite pentru asta.

Potrivit ministrului, acest lucru ar însemna externalizarea serviciilor de îngrijre a bătrânilor, respectiv „implicarea mai activă a ceea ce înseamnă societate civilă”.

„Vorbim despre linii de îngrijire a persoanelor vârstnice, care ar trebui să se axeze mai mult pe îngrijire la domiciliu. Viziunea mea este să mergem mai mult pe îngrijre la domiciliu. Sunt o serie de programe, pe care le-am găsit prin fonduri europene, de sprijinire a tututror întreprinzătorilor, că sa putem să finanţăm aceşti angajatori”, a mai spus Rovana Plumb.

În acelaşi context, ministrul Muncii a spus că persoanele care îngrijesc rude vârstnice trebuie să primească sprijin financiar, la fel cum se întâmplă în cazul celor care iau în îngrijire copii.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, în emisiunea „După 20 de ani” difuzată de Pro TV, că ia în calcul instalarea de camere de supraveghere în centrele de plasament pentru copii şi în cele pentru bătrâni, pentru a preveni abuzurile la care ar putea fi supuşi aceştia.

„Poate fi luat în calcul însă nu aş vrea să mă pronunţ în momentul de faţă şi să spun categoric da, pentru că trebuie să mă uit la cheltuielile bugetare. Prin Programul Operaţional Capital Uman, eu cred că pe componenta incluziunii sociale şi a reducerii sărăciei, unde avem alocaţi 20%, conform regulilor europene, se poate face un astfel de program. Costul lui sper să nu fie foarte mare, dată fiind viziunea noastră de a merge cât mai mult spre îngrijirea la domiciliu” , a declarat ministrul Muncii.

Rovana Pumb a precizat că un astfel de proiect ar putea fi luat în calcul cu atât mai mult cu cât există multe cazuri în care bătrânii au fost supuşi abuzurilor în centrele de îngrijire.

„Această metodă de observare eu nu aş trata-o ca pe o metodă securistă, dar aş tratat-o ca pe o metodă normală de supraveghere pentru că persoanele vârstnice au nevoie de multă atenţie şi atitudinea noastră este de grijă şi respect pentru ei”, a completat demnitarul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax