Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Inițiativă a deputatului USR de Alba: Câinii din adăposturi să nu mai fie eutanasiați după 14 zile, ci promovați pentru adopție

Publicat

Câinii cazaţi în adăposturi vor fi vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi microcipaţi, iar adăposturile vor fi obligate să îi promoveze în vederea adopţiei, prevede un proiect de lege USR.

Iniţiativa deputaţilor Beniamin Todosiu (USR Alba) și Adrian Giurgiu elimină posibilitatea eutanasierii câinilor care nu sunt adoptaţi la 14 zile după ce ajung în adăposturi.

„În prezent, în adăposturile pentru animale din România este folosită o metodă de eutanasiere agresivă a câinilor maidanezi. Metoda este însă ineficientă din punct de vedere statistic, neputând ţine pasul cu numărul din ce în ce mai mare al câinilor nesterilizaţi, care se înmulţesc incontrolabil. De exemplu, un mascul şi o femelă nesterilizaţi, conform datelor, pot avea într-un an 16 urmaşi, iar în şase ani aceştia pot avea peste 60.000. Mulţi câini ajung să moară în condiţii greu de imaginat. Vaccinarea, sterilizarea şi microciparea câinilor trebuie să fie făcute imediat ce aceştia ajung în centrele de adăpost”, se arată într-un comunicat USR.

Conform acestuia, pentru a reduce numărul de câini de pe străzi şi din adăposturi cea mai bună soluţie este sterilizarea lor.

„Investiţiile în sterilizare pot fi aplicate uşor. Fondurile pot fi obţinute de stat prin aplicarea reală a OUG 155/2001 şi a sancţionării celor care nu o respectă. Promovarea adopţiei câinilor aflaţi în adăposturi să fie făcută intensiv pe toate canalele disponibile: la sediul şi pe paginile de internet ale adăposturilor, dar şi pe reţelele de socializare şi în cadrul târgurilor de adopţii şi evenimentelor de profil”, menţionează sursa citată.

USR menţionează că iniţiativa are susţinerea ONG-urilor de profil şi a primit avize favorabile de la Consiliul Economic şi Social şi de la Consiliul Legislativ.

Legislaţie mai bună pentru protecţia animalelor

„Situaţia câinilor fără adăpost din România s-a agravat considerabil în ultimii ani. Ultima modificare majoră a OUG 155/2001, ordonanţă care prevede gestionarea câinilor fără stăpân, a avut loc acum aproape 10 ani. România are nevoie de o legislaţie mai bună pentru protecţia animalelor. De măsuri clare, care să ajute animalele”, se arată în comunicat.

Potrivit proiectului, adăposturile vor avea obligaţia de a promova, în vederea adopţiei, câinii aflaţi în adăposturi, atât la sediu, cât şi pe paginile de internet, pe reţele de socializare sau în cadrul târgurilor şi al evenimentelor de profil.

De asemenea, animalele bolnave incurabil sau care au suferit accidente grave, declarate ca atare în urma unui examen medical, la care pot asista reprezentanţi ai ONG-urilor, vor putea fi eutanasiate de îndată. Câinii cu comportament agresiv nerevendicaţi sau neadoptaţi în termen de 30 de zile vor putea fi eutanasiaţi în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar. Până la îndeplinirea procedurii de eutanasiere, câinii vor putea fi revendicaţi sau adoptaţi.

Potrivit OUG 155/2001, câinii fără stăpân vor fi cazaţi în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân pentru o perioadă de 14 zile lucrătoare. Populaţia trebuie informată despre existenţa adăpostului, programul de vizitare, posibilitatea de adopţie sau revendicare, prin afişare la sediul adăpostului şi al serviciului specializat.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Oz

    sâmbătă, 27.08.2022 at 09:45

    La faza asta nu am ce sa.zic decat tot respectul… sper sa reusesti cat mai repede .

  2. Unul

    sâmbătă, 27.08.2022 at 11:46

    Hau-hau. Bravos națiune USR. Decât lucruri importante la ordinea zilei, cum ar fi de pildă refuzul primăriei Alba Iulia de a implementa programul Rabla 2022, cu oferta de 3000 ron pentru mașini mai vechi de 15 ani, mai bine ceva lătrături sonore care se dovedesc inutile și tembele. Hau-hau….

  3. pilu

    sâmbătă, 27.08.2022 at 12:24

    Astea-s probleme de Parlament ? Măi,treziţi-vă, ţara are nevoie nu de câini ci de altceva, de care voi USR-iştii habar nu aveţi. Ia spune-ne şi nouă câţi comunitari ai adoptat? Treburile astea sunt de competenţa Primăriei.Când văd ce rahaturi de comunicări afişează parlamentarii din Alba, îţi vine să-ţi dai cu ciocanul în mâna cu care i-ai votat.

  4. Tony

    marți, 30.08.2022 at 02:26

    O initiativa de toata lauda!
    Acesti deputati trebuie suportati in actiunea lor. Umanitatea lor trebuie resplatita.
    Bravo!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax