Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Inițiativă cetăţenească: Românii vor să schimbe legislația electorală. Care sunt principalele modificări cerute

Publicat


m

Legislația electorală ar putea fi modificată la cererea unor români care au întocmit o inițiativă cetățenească, publicată de curând în Monitorul Oficial. Potrivit notei de fundamentare, inițiativa își propune să „încurajeze participarea oamenilor la vot prin îmbunătățirea ofertei politice, prin sporirea competitivității din cadrul sistemului de partide și din interiorul partidelor, prin micșorarea distanței dintre alegători și aleșii locali sau naționali și prin eficientizarea pârghiilor existente de participare a cetățenilor la viața politică“.

Principalele modificări cerute sunt:

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin

Revenirea la această modalitate, care a mai făcut obiectul unor proiecte legislative, este justificată de faptul că primarul trebuie să fie actorul politic cu cea mai mare legitimitate, or alegerea sa într-un singur tur de scrutin nu reflect interesele majorității, ci doar a unei mici părți a populației cu drept de vot.

“Un alt efect negativ al alegerii într-un singur tur este apariția unor tactici electorale care exclud grupuri sociale minoritare. Sunt candidați, mai ales primari în funcție, care decid să se adreseze doar grupului cel mai numeros, care le poate asigura primul loc în primul tur, ignorând problemele altor grupuri sociale”, se mai arată în inițiativa cetățenească.

Reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri

Reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri de la 1% la 0,1% din numărul alegătorilor înscriși pe liste, este motivată de faptul că se urmărește “eliminarea unor bariere artificiale din calea competitorilor mici din viața politică”.

Art. 54, alin (1), (2) și (3) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente se modifică și vor avea următorul cuprins:

“(1) Partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, care depun la Biroul Electoral Central o listă de susținători cuprinzând un număr cel puțin egal cu 0,1% din numărul de voturi valabil exprimate la alegerile precedente, pot depune liste de candidați în toate circumscripțiile electorale. În acest caz, prevederile art. 53 alin. (2) privind numărul exemplarelor originale și al copiilor listei susținătorilor se aplică în mod corespunzător.

(2) Partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, care optează să depună listele de susținători la birourile electorale de circumscripție, pot depune liste de candidați numai dacă acestea sunt susținute de un număr de alegători cel puțin egal cu 0,1% din numărul de voturi valabil exprimate la alegerile precedente în circumscripția respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mare de 500 de alegători.

(3) Candidații independenți trebuie să fie susținuți de un număr de alegători cel puțin egal cu 0,1% din numărul de voturi valabil exprimate la alegerile precedente în circumscripția respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mare de 500 de alegători.”

Eliminarea pragurilor electorale la alegerile locale și europarlamentare

Existența unui număr mare de voturi neexprimate ar trebui să ne arate, conform iniţiativei, că “cetățenii preferă un spectru mai larg de opțiuni și nu limitarea la câteva formațiuni politice mari”.

Introducerea unui mecanism de alocare a mandatelor care să permită votul preferențial pe liste de partid (liste deschise)

Această schimbare este privită atât din perspectiva aleșilor, cât și a alegătorilor: “Din punctul de vedere al rolului reprezentativ pe care parlamentarii îl percep ca urmare a alegerilor, listele deschise pot genera rezultate mai bune decât un sistem uninominal, cu liste închise sau mixt. În același timp, listele deschise sporesc sentimentul de eficacitate pe care alegătorii îl asociază votului lor, prin faptul că aceștia au la îndemână mai multe opțiuni (atât partide, cât și persoane).”

Introducerea liste deschise va avea efecte asupra structurii buletinului de vot, exercitării votului, procesului de numărare, redactării proceselor verbale și atribuirea mandatelor.

Modificarea mecanismului de stabilire a numărului de parlamentari pentru diaspora

Se propune eliminarea dispozițiilor ce stabilesc expres numărul de mandate atribuit fiecărei circumscripții, respectiv a art. 5 alin. (6) și a anexei nr. 1, permițând astfel algoritmului de determinare a numărului de mandate atribuite fiecărei circumscripții, bazat pe norma de reprezentare la nivelul fiecărei circumscripții pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaților, inclusiv pentru circumscripția 43, să producă efecte.

Art. 86 se modifică după cum urmează:

“(1) Pentru secțiile de votare din străinătate, dispozițiile prezentului capitol se aplică, după caz, cu luarea în considerare a condițiilor specifice privind organizarea secțiilor de votare în străinătate.

(2) În cadrul secțiilor de votare din străinătate vor putea vota, alături de cetățenii cu domiciliul sau reședința în străinătate, și persoanele prevăzute la art. 83, alin. (41).

(3) Prin excepție de la dispozițiile generale, în cadrul secțiilor de votare din străinătate vor fi amplasate două urne suplimentare, una pentru Senat și una pentru Camera Deputaților, destinate persoanelor prevăzute la art. 83, alin. (41)”.

sursa: legestart.ro


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 28.08.2018 la 21:20

    Desfiintarea parlamentarilor etniilor, care sunt o masa de manevra pentru cei aflati la putere. Albanezii si macedonenii au parlamentari olteni. Mai exista inca o etnie care are tot un oltean.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Spitalele private ar putea accesa oricând fonduri de la stat pentru programele de sănătate. Proiect la Guvern

Publicat

Ministerul Sănătății are în dezbatere publică o ordonanță prin care spitalele și clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate. În prezent, acestea puteau implementa programe de sănătate doar dacă era depășită capacitatea spitalelor de stat.  „Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naționale […]

Citește mai departe
Publicitate

CÎMPENI

Incendiu la Câmpeni. Opt persoane s-au autoevacuat din două apartamente inundate cu fum

Publicat

pompieri, isu, incendiu, pompier

Stația de Pompieri din Câmpeni intervine pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la hornul unui bloc de locuințe din oraș, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba. În urma incendiului, 2 apartamente au fost inundate cu fum și 8 locatari s-au autoevacuat, fără probleme medicale. La fața locului a fost trimisă o autoutilitară de […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

De câți bani avem nevoie la Alba Iulia, Cluj-Napoca sau Sibiu, pentru a trăi exact la același standard. CALCUL comparativ

Publicat

alba iulia

Un portal care analizează date despre orașele lumii, printre care și costul vieții, arată cât de scump este să trăiești la Alba Iulia, față de Cluj-Napoca, de exemplu.  Comparând toate costurile, inclusiv nivelul chiriilor, costurile cu mâncarea, distracția, îmbrăcăminte, transport și aalte cheltuieli, Numbeo constată că avem nevoie de aproximativ 6.631,50 lei în Alba Iulia […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ce prețuri vor avea noile autoturisme Dacia pe GPL, scoase pe piață în 2020. Mașinile electrice, un proiect mai îndepărtat

Publicat

Dacia va avea în 2020 modele care poluează mai puțin. În așteptarea proiectului pentru mașini electrice (2022-2023), Renault le pune motoare GPL. Vor fi dotate cu GPL autoturismele Logan, Sandero și Logan MCV. Dacia Duster, Sandero și Logan trec pe GPL în 2020. Sau, mai degrabă, trec pe un motor care consumă mai puțin, poluează […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate