Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Inițiativă controversată a PSD și PNL, de modificare a legii informațiilor publice. Deputatul Florin Roman și-a retras semnătura

Publicat

O inițiativă legislativă controversată a fost înregistrată săptămâna aceasta la Parlament vizează modificarea legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Printre semnatarii legii s-a aflat și deputatul de Alba, Florin Roman, care între timp a anunțat că și-a retras semnătura. 

Legea restrânge drastic accesul la aceste informații prin impunerea de taxe care pot fi stabilite arbitrar, dar și prin posibilitatea autorităților publice de a refuza oferirea de informații, lucru nepermis potrivit legii în vigoare.

Printre motivele pe care autoritățile publice le pot invoca în refuzul lor de a oferi informațiile de interes public solicitate, inițiatorii modificărilor au introdus inclusiv ”reaua-credință” a solicitantului.

Deputata PSD de Dolj Eliza Mădălina Peța Ștefănescu este inițiatoarea propunerii legislative, iar liderul deputaților PNL, Florin Roman, este unul dintre co-semnatarii inițiativei.

Cum își justifică inițiatorii PSD și PNL propunerea de modificare a legii 544/2001

Potrivit expunerii de motive, care poate fi consultată integral aici, modificarea legii ese necesară, printre altele, pentru că:

”Se efectuează activități de scanare, de anonimizare a datelor cu caracter personal, de cautare și identificare a documentelor în arhivă precum și alte operațiuni necesare, ceea ce implică un volum foarte mare de muncă care corelat cu personalul limitat duce la blocarea tuturor celorlalte activități ale autorității sau după caz instituției publice, ducând într-un final la blocarea întregii activități, personalul existent fiind în imposibilitatea exercitării corespunzătoare și în timp util a întregului amalgam de atribuții.

De aceste aspecte profită diverse ONG-uri și diverse persoane fizice sau postaci pe facebook, care, sub pretextul că ar fi în interesul civic, abuzează de aceste prevederi absurde în mod excesiv, urmărind punerea în dificultate a autorităților și instituțiilor publice, prin zeci de cereri, care implică punerea la dispoziția acestora a mii de pagini de documente, un volum imens de muncă, însă muncă gratis, ceea ce generează o situație excepțională la nivelul instituțiilor publice sau după caz al autorităților publice ducând practic la blocarea lor”.

Proiectul a stârnit indignare între jurnaliști, membrii ai organizațiilor neguvernamentale și cetățeni.

Deputatul Florin Roman a anunțat vineri că își retrage semnătura de pe această lege. 

Contactat de Alba24, acesta a declarat că i se pare normal să își corecteze greșeală și să o recunoască.

”Am depus azi o solicitare în scris de retragere a semnăturii de pe un proiect de lege inițiat de o colega deputat, care viza reglementări in cazul legii 544, privind liberul acces la informații de interes public.

Am primit semnale de la oameni de buna credință că în forma propusa de inițiator poate naște interpretări abuzive, și din acest motiv nu am dorit să las nici un fel de interpretare.

Nu doar că am retras, dar nici nu vom vota proiectul, din motivele expuse mai sus.

Ca fost jurnalist sunt un adept al liberului acces la informații de interes public. Cât despre partea politică, înțeleg că orice dezbatere în perioada campaniei electorale, nu este posibilă, totul fiind țintit pe atacuri, fără legătura cu subiectul” a scris acesta pe contul său de Facebook.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 16.10.2020 at 17:00

    Ce-ai facut ma ….? Ai semnat fara sa citesti ? Asa ai intrat si mai vrei sa intri in Parlament ? Hai ca incepi sa intreci orice masura. Mai fa o pauza de reculegere, ca-i bine venita la tine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax