Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Inițiativa „Fără penali în funcţii publice”, în discuție la CCR. Peste 29.000 semnături, strânse în ALBA

Publicat

Curtea Constituțională a României urmează să discute, marți, inițiativa legislativă de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice”. Dezbaterea trebuia să aibă aibă loc pe 26 martie, dar judecătorii CCR au amânat termenul pentru 9 aprilie.

Semnăturile iniţiativei civice au ajuns la CCR pe 12 februarie, după peste 100 de zile de întârziere, judecătorii Curții având la dispoziţie 60 de zile calendaristice de la acea dată pentru a decide dacă iniţiativa cetăţenească a USR îndeplineşte condiţiile tehnice, respectiv numărul de semnături. Peste 1.000.000 de români au semnat pentru revizuirea Constituției. În județul Alba, inițiativa a fost semnată de 29.048 de cetățeni.

Iniţiativa ”Fără penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

După pronunţarea CCR, iniţiativa va intra în circuitul parlamentar, cu dezbateri în comisii şi vot în plenul Camerei Deputaţilor şi Senat, urmând ca apoi să se organizeze un referendum decizional care trebuie să aibă cvorum şi vot majoritar.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax