Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Inițiativă pentru depistarea concediilor medicale fictive. Românii vor fi verificați la domiciliu

Publicat

Un proiect de lege ce introduce un mecanism de control al concediilor medicale a fost depus la Parlament. Inițiatorul acestuia, deputatul PNL Raluca Turcan, susține că prin acest act normativ se vor stopa fraudele legate de concediile medicale fictive.

Prin inițiativa legislativă, sunt propuse soluții pentru ”a stopa risipa și eventualele fraude”, spune sursa citată.

Persoanele care intră în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă și care nu sunt internate vor fi obligate să declare adresa la care vor fi pe perioada concediului și să permită controlul în intervalul de timp declarat.

”Am depus un proiect de lege prin care se vor stopa fraudele legate de concediile medicale fictive.

În doar 2 luni de la începutul anului 2023 s-au solicitat deja sume însumând 60% din bugetul pe întregul an pentru plata concediilor medicale.

Proiectul pe care l-am inițiat propune un mecanism de control al concediilor medicale.

Acesta se realizează la domiciliu sau la adresa indicată de beneficiarii de concedii medicale, în intervalul de timp şi în condiţiile stabilite prin lege.

Va fi realizat de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau, după caz, de către agențiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, însoțiți de către personal din cadrul poliției comunitare / locale”, a scris Turcan pe Facebook.

Aceasta a precizat că ”se vor respecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti garantate de Constituţia României și se va garanta inviolabilitatea domiciliului sau a reședinței asiguratului”.

Ce se întâmplă cu persoanele care nu permit verificarea

”Persoanele care nu vor face această declarație, nu vor fi la adresa indicată sau nu vor permite verificarea – nu vor primi sumele cuvenite pe zilele de concediu medical.

Trebuie să fim responsabili cu puținii bani pe care îi avem la dispoziție pentru plata concediilor medicale”, mai precizează Turcan.

În opinia deputatului, concediile medicale trebuie să fie acordate exclusiv persoanelor care au nevoie de ele și care sunt cu adevărat în incapacitate de a munci temporar.

”Ele nu trebuie văzute drept o sursă de venit sau o formă de a „chiuli” de la muncă prejudiciind, astfel, bugetul destinat sănătății.

Nu ar mai trebui să avem situații în care cineva își ia concediu medical pentru a merge la pescuit sau a se ocupa de alte treburi din gospodărie”, spune Turcan.

Situația bugetului

Potrivit inițiatorului, în doar 2 luni de la începutul anului 2023 s-au solicitat deja sume însumând 60% din bugetul pe întregul an.

Prin Legea Bugetului de Stat pe 2023 s-au aprobat fonduri în suma de 3,7 miliarde lei.

La data de 28 februarie, obligațiile restante de plată înregistrate sunt în sumă de 2.2 mliarde lei, iar neasigurarea plăților la termenele legale prevăzute de actele normative în vigoare poate genera cheltuieli suplimentare asupra bugetului FNUASS ca urmare a acționării în instanță, pentru recuperarea debitelor, de către beneficiarii prevederilor OUG nr.158/2005, mai precizează sursa citată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 07.04.2023 at 16:20

    Câtă luciditate în gândirea unor habarnişti de parlamentari ! Măi novicilor, aşa ceva se făcea pe vreme alui Ceauşescu de câtre sindicat.Şi ca să vedeţi cum mergeau lucrurile, un coleg a mers cu nevasta care era educatoare la mare cu grădiniţa o săptămână. După două zile când au văzut că ăsta nu vine la servici şi nici nu anunţase, hop, comisia sindicală la uşă. Soară-sa le spune că este la spital cu fractură. După cele şapte zile petrecute la mare apare ăsta la servici cu piciorul în gips (ca Stănculescu) şi culmea îl mai vede şi directorul. OK. După masă la ştrand cine era în bazin fără gips ? Tipul cu piciorul în gips. Îi aranjase un prieten la spital. Cine citeşte şi a fost în intreprinderea aia la momentul respectiv cu siguraţă îşi aduce aminte.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax