Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO DRONĂ: INCENDIU la Mănăstirea Râmeț. Arde acoperișul chiliilor pe o suprafață de aproximativ 400-600 de metri pătrați

Publicat

YouTube video

Incendiu la Mănăstirea Râmeț! Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Alba, arde acoperișul pe o suprafață de aproximativ 400-600 de metri pătrați.

Intervine Detașamentul Aiud în cooperare cu Detasamentul de Pompieri Alba Iulia. În zonă au fost trimise 4 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 2 autoscări de 42 de metri și o motopompe de mare capacitate.

r

UPDATE, ora 16:10 – Incendiul se manifestă la nivelul acoperișului pe o suprafață de aprox. 600 de metri pătrați. Interventia pompierilor este îngreunată de materialele din compozitia acoperișului (cantități foarte mari de vată minerală) care emit o radiatie termică foarte puternică. Se lucrează la decopertare și lichidare.

Vezi și: Bilanțul incendiului de la Mănăstirea Râmeț: 1.000 de metri de acoperiș afectat, bunuri arse și un mare efort al pompierilor

Au ajuns și forțele din urgență aparținând ISU Cluj, detașamentul Turda.

În acest moment forțele alocate sunt:

  • Personal: 61 subofițeri și 5 ofițeri
  • Tehnică: 6 ASAS, 2 Autoscări 42 m, 1 container multirisc, 2 SMURD B2, 1 Motopompă de mare capacitate, 1 microbus transport personal

UPDATE, ora 15:10 – Incendiul se manifestă la chilii, deocamdată sub tablă, fără flacără. Se așteaptă concentrarea mijloacelor la locul intervenției, pentru decopertarea acoperișului. Rapoartele operative se transmit cu dificultate, din cauza lipsei de semnal radio în zonă. Două mașini de stingere a incendiilor de la Turda se îndreaptă spre locul intervenției.

UPDATE, ora 14:36 – Cauza probabilă ar fi un scurt circuit la un panou electric.

La fața locului sunt prezenți pentru coordonarea intervenției, prefectul judetului Alba, Dănuț Hălălai, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și prim-adjunctul ISU Alba, Ovidiu Costea.

YouTube video

Acțiunea este în dinamică, forțele alocate se suplimentează gradual, spun pompierii.

Pompierii au confirmat că incendiul se manifestă la acoperișul chiliilor mănăstirii. În zonă au mai fost trimise două autospeciale SMURD.

YouTube video

 Incendiul se manifestă la chilie, au transmis reprezentanții ISU Alba.

r

UPDATE: Incendiul se manifestă la acoperișul chiliilor de la intrarea principală, pe o suprafață de aproximativ 400 mp. Nu sunt victime. Nu este flacară vizibilă, doar fum dens și negru.

Vezi și: FOTO – VIDEO: Incendiul de la Mănăstirea Râmeț a fost stins, după 13 ore. Filmul unei intervenții dificile

Mănăstirea Râmeț este unul dintre cele mai vechi așezăminte călugărești din Transilvania.

Ridicată în Munții Trascăului, pe lîngă râul Geoagiului (dacica Germisara) într-un loc numit de mocani „Valea Mănăstirii”, bisericuța cu hramul Izvorul Tămăduirii poartă ascunse în zidurile-i firave nu puține taine.

Se cunoaște cu precizie că al treilea strat de fresce de pe zidurile interioare a fost pictat de Mihu de la Crișul Alb în 1377. Acest element face din lăcaș unul dintre puținele biserici românești de piatră databile, poate, în secolul XIII.

Mănăstirea și biserica s-au aflat sub protecția lui Matei Corvin, a voievodului Radu Vodă cel Mare, ca și a lui Mihai Viteazu, care a refăcut-o.

Mănăstirea păstrează în registrul iconografic pictat in interiorul ei, una dintre imaginile rare ale episcopului unit al Blajului, Ioan Inocențiu Micu-Klein, ca protector al lăcașului de cult.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax