Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

INS: Creștere economică record, de 6 la sută în trimestrul al doilea, față de perioada similară din 2015

Publicat

grafic

cresteri economice grafic Economia românească a crescut în trimestrul al doilea din acest an cu 6 la sută faţă de aceeaşi perioadă din 2015, iar faţă de trimestrul anterior cu 1,5 la sută, păstrând ritmul din T1, astfel că a ajuns la un avans pe primele şase luni de 5,2 la sută, arată primele estimări publicate vineri, 12 august, de Institutul Naţiona de Statistică (INS).

În perioada aprilie-iunie, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 6% pe seria brută şi cu 5,9% pe seria ajustată sezonier faţă de intervalul similar din 2015.

Tot pe date ajustate sezonier, economia a urcat în trimestrul al doilea cu 1,5% faţă de primele trei luni, având acelaşi ritm de creştere consemnat în primul trimestru faţă de precedentul.

Pe primul semestru, PIB-ul a avansat cu 5,2% pe serie brută şi cu 5% pe serie ajustată sezonier.

În primele trei luni ale anului, economia a crescut cu 4,3% pe seria brută faţă de acelaşi trimestrul al anului trecut şi cu 4,1% pe serie ajustată sezonier, iar comparativ cu trimestrul anterior avansul a fost de 1,5%.

INS a revizuit în sus creşterea economică pentru trimestrele III şi IV ale anului trecut în funcţie de seria ajustată sezonier, ca urmare a includerii estimării PIB pentru trimestrul al doilea al acestui an în seria trimestrială.

Astfel, PIB-ul a urcat cu 1,6% în T3 2015 faţă de precedentele trei luni, în loc de 1,5% estimat anterior, şi cu 1,2% în T4, în loc de 1,1%.

Pentru întregul an 2016, Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi Guvernul României estimează un avans economic de 4,2%, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) mizează pe o creştere de 4%.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax