Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

INS: Investițiile nete realizate în economia națională au scăzut anul trecut cu 3,3 la sută comparativ cu 2015

Publicat

economii În anul 2016, investițiile nete realizate în economia națională au însumat 70,28 miliarde lei, fiind în scădere cu 3,3%, comparativ cu anul 2015, au anunțat miercuri reprezentanții Institutului Național de Statistică. În trimestrul IV 2016 investițiile nete realizate în economia națională au însumat 23,8 miliarde lei fiind în scădere cu 14,9%, comparativ cu trimestrul IV 2015.

Scăderile din trimestrul IV 2016 s-au înregistrat la toate elementele de structură: alte cheltuieli cu 26,1%, lucrări de construcții noi cu 16,1% și utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 9,3%.

În anul 2016, comparativ cu anul 2015, investițiile nete realizate în economia națională au scăzut cu 3,3%, scădere înregistrată la următoarele elementele de structură: alte cheltuieli cu 16,9% și lucrările de construcții noi cu 2,8%. La elementul de structură utilaje (inclusiv mijloace de transport) s-a înregistrat o creștere cu 0,3%. Comparativ cu anul 2015, în anul 2016 se constată o creștere a ponderii investițiilor nete în utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 1,4 puncte procentuale și în lucrări de construcții noi cu 0,3 puncte procentuale. Ponderea investițiilor nete în alte cheltuieli a scăzut cu 1,7 puncte procentuale.

Investițiile nete (noi) reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării și reconstrucției celor existente, precum și valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente și al terenurilor preluate cu plata de la alte unități (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.).

Nu se cuprinde în volumul investițiilor nete valoarea terenurilor, a mijloacelor fixe din țară și din import care au mai fost înregistrate ca mijloace fixe la alte unități din țară, valoarea aporturilor, sumele acordate în avans terților, precum și contravaloarea cumpărărilor de obiective în curs de execuție, inclusiv de natura lucrărilor geologice (considerându-se investiții doar sumele cheltuite ulterior cumpărării lor, pentru continuarea procesului de investiții).

Investițiile cuprind următoarele elemente de structură: lucrări de construcții (inclusiv lucrări de instalații și de montaj al utilajelor tehnologice și functionale); utilaje (cu și fără montaj); mijloace de transport; alte cheltuieli de investiții (cheltuieli pentru lucrări geologice și de foraj, pentru cumpărarea animalelor de muncă, de producție și reproducție, plantații de vițăde vie, pomi, împăduriri, cheltuieli pentru achiziționarea obiectelor de inventar gospodăresc de natura mijloacelor fixe, cheltuieli pentru studiile de cercetare și proiectare legate de obiectivele de investiții și pentru serviciile aferente transferului de proprietate).

Indicii de volum se determină prin deflatarea datelor cu un indice calculat pe baza: a) indicelui de cost în construcții pentru lucrările de construcții noi; b) indicilor prețurilor de producție din industrie pentru utilajele noi achiziționate din țară, pentru mobilier și alte obiecte de inventar; c) indicilor de preț pe piața țărănească pentru animalele cumpărate de populație, d) indicilor de preț pentru plantații de viță de vie și pomi.

 sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax