Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

INS: La creșterea economică din primul semestru, cele mai mari contribuții le-au avut comerțul și comunicațiile

Publicat

baniComerțul, industria și comunicațiile sunt sectoarele care continuă să aibă cea mai importantă contribuție la creșterea economiei românești după primul semestru din acest an.

Potrivit datelor provizorii ale Institutului Național de Statistică, după primele șase luni ale acestui an, produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2014, cu 3,7%, pe seria brută și cu 3,8% pe seria ajustată sezonier iar contribuții semnificative la această evoluție au avut sectoarele: comerțul cu ridicata, repararea autovehiculelor și motocicletelor, transport și depozitare și hoteluri și restaurante (1%), informații și comunicații (0,9%) și industrie (0,5%).

În același timp, ramurile menționate au înregistrat și creșteri semnificative ale volumului de activitate, respectiv 13,8% comunicațiile, 5,6% comerțul și 2,2% industria.

Sectorul construcțiilor a avut o contribuție de 0,2% la avansul PIB.

Impozitele nete pe produs au avut o contribuție de 0,5% la creșterea PIB, cu o pondere de 13,6% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 4,2%, mai reiese din datele INS.

‘Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 5,4% contribuind cu 3,5% la creșterea PIB; formării brute de capital fix, cu o contribuție de +1,5%, consecință a creșterii cu 8,1% a volumului său. O contribuție negativă la creșterea PIB a avut-o exportul net (-1,5%), consecință a creșterii cu 6,3% a exporturilor de bunuri și servicii corelată cu o creștere mai mare a volumului importurilor de bunuri și servicii, cu 9,6%. Este de remarcat, însă, soldul ușor pozitiv al balanței de plăți’, precizează INS.

În ceea ce privește evoluția trimestrială a produsului intern brut, în trimestrul II 2015 avansul PIB a încetinit la 0,1% comparativ cu trimestrul anterior în condițiile în care, în primele trei luni ale acestui an, PIB a crescut cu 1,4% față de trimestrul IV 2014.

Față de același trimestru din anul 2014, produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 3,3% pe seria brută și cu 3,7% pe seria ajustată sezonier, în T2.

Pentru acest an, Comisia Națională de Prognoză (CNP) a revizuit în urcare la 3,3% prognoza privind avansul economiei românești. Potrivit FMI, economia României va crește cu 2,7%.

Produsul intern brut a crescut, anul trecut, cu 2,8% față de 2013, peste nivelul prevăzut în buget de 2,2% și peste estimările Comisiei Europene din toamna anului 2013, de 2,1%, reiese din Raportul privind Execuția Bugetară finală pe anul 2014, publicat de Ministerul Finanțelor Publice.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax