Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

INS: Managerii estimează creșteri de prețuri în toate sectoarele de activitate, în următoarele 3 luni

Publicat

casa constructii

Managerii chestionați de Institutul Național de Statistică au anticipat pentru perioada martie – mai 2022 o creștere accentuată a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul, precum și o creștere moderată a activității în industria prelucrătoare.

În cadrul anchetei din martie 2022, managerii din industria prelucrătoare anticipează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +7%).

Se vor înregistra creșteri și pentru activitatea de fabricare a băuturilor (sold conjunctural +39%) și activitatea de fabricare a echipamentelor electrice (sold conjunctural +21%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural +51%).

Potrivit estimărilor din luna martie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +17%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +59%).

Scăderea activității economice

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -10%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%). Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +57%).

Conform estimărilor din luna martie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă o stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

De asemenea, se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +31%).

Războiul din Ucraina va inversa tendinţa de globalizare la nivel economic din ultimii 30 de ani

Războiul din Ucraina va încetini procesul de decarbonizare şi înverzire a economiei europene. De asemenea, investiţiile în relocarea facilităţilor de producţie vor genera inflaţie, este de părere Larry Fink, şeful BlackRock, cel mai mare fond de investiţii privat din lume.

Companiile vor vrea să îşi aducă din ce în ce mai aproa­pe producţia de piaţa de desfacere, o tendinţă înce­pu­tă în pandemie, iar acum, împinse de război, statele vor în­cerca să se decupleze de energia, dar şi materiile prime din Rusia, după ce în pandemie au început să caute so­luţii de a se îndepărta de China.

Cum ar putea afecta această reaşezare a economiei mondiale economia român­ească? Poate ieşi câştigătoare România în noua ordine economică mondială?

„Acest proces se va con­cen­tra pe blocuri economice sau se va duce la nivelul eco­no­miei naţionale. Probabil că procesul se îndreaptă către con­struirea unor blocuri economice: Asia, SUA şi Eu­ro­pa şi, într-o asemenea ipoteză, România ar putea bene­ficia de relocarea de investiţii, de lanţuri de producţie din teritoriul asiatic în teritoriul european“, este de părere Aurelian Dochia, profesor universitar de economie.

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Români (AOAR), este de părere că nu vor fi însă, relocări importante de facilităţi de producţie către România.

El crede că apartenenţa la un grup economic puternic precum Uniunea Europeană va constitui principalul avantaj al României în urma reaşezării economiei mondiale. Cu toate acestea, scurtarea lanţurilor de aprovizionare către Europa va genera investiţii în România.

„Ca grup economic, prima tendinţă este să întăreşti legăturile economice şi să aduci lanţurile de creare a valorii la nivelul grupului respectiv, pe cât posibil.

Să nu ne facem iluzia că vom atrage capacităţi de producţie mari, dar vor fi fenomene de orientare a grupurilor economice cu efecte favorabile asupra noastră – putere de negociere mai mare la gaze, la materii prime“, spune Florin Pogonaru.

China este principalul câştigător al globalizării economiei mondiale. Econo­mia, care a cunoscut o dezvoltare fără prece­dent în ultimii 30 de ani, a fost orientată către exporturi şi investiţii străine, datorită costurilor mici de producţie şi disponi­bilităţii forţei de muncă.

Şocul din pandemie însă a dus la ruperea unor lanţuri de valoare şi multe produse şi materii prime care veneau din Asia au avut întârzieri mari, care au afectat producţia europeană.

De exemplu, livrările de semiconductori din Taiwan au afectat întreaga industrie auto şi încă o afectează.

Numai in­dustria auto a României înseamnă 14% din PIB. În acest context, companiile au anunţat încă din 2020 planuri de relocare către Europa a producţiei din Asia.

Şocul invaziei ruseşti din Ucraina a determinat guvernele europene să ia măsuri şi să îşi asume deconectarea de energia şi materiile prime produse de Rusia.

Foto: Pixabay

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax