Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

INS: Peste 63% dintre românii cu vârsta între 16 și 74 de ani au utilizat computerul cel puțin o dată, în 2014

Publicat

elevi

elevi calculator Aproape două treimi din populația României cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani au utilizat, în 2014, cel puțin o dată un computer, ponderea cea mai mare fiind deținută de bărbați, respectiv peste 65% din total, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Astfel, anul trecut, din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 ani, proporția celor care au folosit cel puțin o dată un computer a fost de 63,2%, incidența utilizării acestui tip de terminal prezentând diferențieri, adesea importante, sub influența caracteristicilor persoanelor, în principal sexul, vârsta, nivelul de instruire, ocupația și mediul de rezidență.

Potrivit sursei citate, distribuția pe sexe evidențiază faptul că, indiferent dacă sunt bărbați sau femei, accesul la tehnologia informației prin utilizarea calculatoarelor reprezintă o atracție la fel de mare. Totuși, proporția bărbaților utilizatori de calculatoare este puțin mai mare decât cea a femeilor, respectiv 65,3% față de 61,1%.

În ceea ce privește vârsta persoanelor care accesează informații prin intermediul computerului, cea mai mare pondere se regăsește în rândul tinerilor între 16 și 24 de ani (9 din 10). De asemenea, mai mult de o persoană din două, cu vârsta între 45 și 54 ani și numai o persoană din șase din categoria de vârstă 65 — 74 ani au declarat că folosesc computerul. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani folosesc foarte des computerul (84%).

Datele INS arată, totodată, că instruirea și pregătirea școlară a persoanelor sunt factori majori de influență, proporția utilizatorilor de computere fiind mai mare (sau chiar mult mai mare) la persoanele cu nivel de instruire ridicat față de cele care au absolvit doar nivelurile inferioare de instruire.

În acest context, dacă la persoanele cu nivel de instruire scăzut în medie o persoană din trei utilizează calculatorul, în cazul celor cu nivel de instruire superior raportul este invers, adică mai puțin de una din 30 persoane nu utilizează calculatorul în activitățile curente.

Pe medii de rezidență, frecvența utilizării calculatoarelor este clar diferită, în mediul urban numărul persoanelor care folosesc computerul depășindu-l de două ori pe cel al utilizatorilor din rural. Dintre persoanele de 16-74 ani care trăiesc în mediul rural, mai mult de jumătate nu au folosit niciodată calculatorul. Chiar și la persoanele tinere, cu vârsta cuprinsă între 16 și 34 ani, care trăiesc în localități rurale, ponderea celor care nu utilizează calculatorul este de 22,7%.

Din punct de vedere al ponderii utilizatorilor de computere, statistica prezintă proporții relativ reduse la persoanele de 16-74 ani din regiunile: Nord-Est (63,3%), Centru (61,7%), Sud-Est (60,2%), Nord-Vest (59%), Sud-Vest Oltenia (56,8%) și Sud-Muntenia (54,2%). În același timp, proporțiile cele mai ridicate sunt consemnate în regiunile București-Ilfov (81,3%) și Vest (73,5%).

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax