Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

INS: Producţia din agricultură a înregistrat creşteri de 2,9%. Care sunt culturile şi sectoarele în care au fost producţii mai mari

Publicat

fructe_si_legume-2 Au crescut producţiile în agricultură. Cel puţin aşa arată datele semi-definitive publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS). Producțiile vegetală, animală și serviciile agricole au înregistrat creșteri ale activității în decursul anului 2014, evoluția pozitivă a ramurii agricole indicând un salt de 2,9% față de anul precedent.

Potrivit sursei citate, din punct de vedere al structurii valorice a producției vegetale, pe principalele grupe de culturi, în anul 2014, comparativ cu anul 2013, ponderea culturilor de legume, pepeni, fructe și struguri a crescut cu două puncte procentuale, respectiv cu 1,4 puncte procentuale, în timp ce ponderea culturilor de cereale și plante de nutreț a scăzut cu 2,1 puncte procentuale, respectiv cu 0,4 puncte procentuale. În schimb, ponderea culturilor de plante uleioase se menține constantă.

În structura producției s-au produs modificări, în sensul scăderii ponderii producției vegetale (65,8%) și creșterii ponderii producției animale (32,9%), în timp ce ponderea producției de servicii agricole a crescut (1,3%).

La nivelul structurii valorice a producției animale la principalele grupe de produse se consemnează o creștere cu 1,3 puncte procentuale a ponderii la ovine și caprine, în timp ce în cazul bovinelor ponderea a crescut cu 0,6 puncte procentuale, iar la porcine ponderea a scăzut cu 1,8 puncte procentuale.

Per ansamblu, producția ramurii agricole a înregistrat o evoluție pozitivă (+2,9%), în anul 2014, comparativ cu anul precedent. În acest sens, producțiile vegetală, animală și de servicii agricole au prezentat creșteri de 2,9%, 2,5%, respectiv de 24,3%.

Datele INS au la bază cercetările statistice anuale privind suprafața cultivată, suprafața recoltată, producția agricolă vegetală și animală, prețurile produselor agricole și cercetările privind activitatea economică a unităților agricole cu personalitate juridică, lucrarea “Balanțele principalelor produse agricole la producători”, precum și surse administrative, ca Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru subvențiile pe produse agricole.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax