Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

INS: Salariul mediu net a crescut în luna martie cu 5,2%, la valoarea de 2.051 lei. Cine a câştigat mai mult şi de ce

Publicat

bani Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.051 lei, la nivel naţional, în luna martie, în creştere față de luna precedentă cu 101 lei (5,2%), potrivit Institutului Naţional de Statistică. Cele mai mari venituri au fost înregistrate în domeniul fabricării produselor din tutun (6.347 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.161 lei).

De asemenea, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.829 lei, cu 5,1% mai mare decât în luna februarie 2016.

Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,1%. Indicele câştigului salarial real față de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 115,5%.

Indicele câştigului salarial real a fost de 105,1% pentru luna martie 2016 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 156,1%, cu 7,5 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna februarie 2016.

În luna martie 2016, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, plății sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna martie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

– cu 45,4% în extracția petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 33,9% în fabricarea produselor din tutun;

– între 20,0% şi 22,5% în activități de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, activități de servicii anexe extracției;

– între 10,5% şi 14,5% în fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, industria metalurgică, tranzacții imobiliare, fabricarea băuturilor, fabricarea substanțelor şi a produselor chimice, captarea, tratarea şi distribuția apei;â între 7,0% şi 10,0% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), colectarea şi epurarea apelor uzate, extracția minereurilor metalifere, alte activități industriale n.c.a., comerț cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor.

Scăderi ale câştigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au înregistrat în unele activități din sectorul economic ca urmare a nerealizărilor de producții ori încasărilor mai mici (funcție de contracte/proiecte), a acordării de premii ocazionale în luna precedentă, dar şi angajării de salariați cu câştiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

– cu 11,2% în activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare şi fonduri de pensii);

– între 2,0% şi 6,0% în activități de producție cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio şi activități de editare muzicală; activități de difuzare şi transmitere de programe), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (4,3%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv în administrația publică (2,2%) şi în sănătate şi asistență socială (1,4%).

sursa: insse.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax