Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

INS: Salariul mediu net din iunie, mai mare cu 302 lei față de iunie 2016. Salariile nete din administrația publică au urcat într-un an cu peste 700 de lei

Publicat

bani

bani Salariul mediu net din luna iunie a fost de 2.380 lei, în creștere față de luna mai cu 17 lei, au transmis luni oficialii Institutului Național de Statistică (INS).  Atât cele mai mari cât și cele mai mici salarii au rămas cele din IT&C (5.853 lei) și respectiv cele din hoteluri și restaurante (1.400 lei). În sectorul bugetar  s-au înregistrat creșteri ale salariilor față de luna precedentă în administrația publică (+1,1%) și sănătate și asistență socială (+0,5%). Câștigul salarial mediu net a scăzut în învățământ (-1,1%) comparativ cu luna precedentă. Față de anul trecut, cei mai câștigați sunt salariații din extracția petrolului (ale căror salarii medii au crescut cu aproape 740 de lei, urmați de cei din administrația publică și din sănătate, ale căror salarii au crescut cu peste 700 de lei.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 15,3% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale;
  • între 6,5% și 11,5% în activități de editare, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), activități de servicii anexe extracției, fabricarea băuturilor, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a., fabricarea substanțelor și a produselor chimice, activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii);
  • între 4,0% și 5,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, telecomunicații, depozitare și activități auxiliare pentru transport, fabricarea produselor din tutun, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat.

Scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au înregistrat în unele activități din  sectorul economic ca urmare a nerealizărilor de producții ori încasărilor mai mici (funcție de contracte/proiecte), a angajării de personal cu câștiguri salariale mici, a acordării de premii ocazionale, sume din profitul net și din alte fonduri în luna precedentă.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 13,4% în silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură);
  • între 4,0% și 8,5% în extracția minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, colectarea și epurarea apelor uzate;
  • între 2,0% și 3,5% în industria metalurgică, activități profesionale, științifice și tehnice, transporturi terestre și transporturi prin conducte, cercetare-dezvoltare, activități de asigurări, reasigurări si ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale).

În sectorul bugetar  s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în administrația publică (+1,1%) și sănătate și asistența socială (+0,5%). Câștigul salarial mediu net a scăzut în învățământ (-1,1%) comparativ cu luna precedentă.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax