Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Înscriere clasa pregătitoare, etapa a doua: Când se vor afișa listele finale pentru anul școlar 2022-2023. Reguli la departajare

Publicat

Înscrieri la clasa pregătitoare 2022, a doua etapă: listele finale ale copiilor înscriși etapa a II-a, pentru anul școlar 2022-2023 vor fi afișate miercuri, 29 iunie.

Până marți se procesează la nivelul școlilor cererile-tip de înscriere depuse de părinți.

Acestea sunt analizate, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul școlar, pe baza criteriilor generale și a celor specifice de departajare.

De asemenea, se completează în aplicația informatică datele din cererile-tip de înscriere.

Potrivit OME 3.445/2022, centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților/tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ și soluționarea de către inspectoratul școlar a oricărei alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul superior al copilului, se desfășoară în perioada 1 septembrie—8 septembrie 2022.

Termenele inițiale au fost avansate, prin acest ordin de ministru, față de cele inițiale.

Potrivit metodologiei, părinții copiilor care nu au fost cuprinși într-o unitate de învățământ în prima etapă de înscriere sau care nu au participat la această etapă au completat o nouă cerere-tip de înscriere în cea de-a doua etapă, doar la unitățile de învățământ la care există locuri disponibile.

Reguli pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare

Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2022, inclusiv, trebuie să fie înscriși în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011.

Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani, în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător, în baza recomandării eliberate de unitatea de învățământ cu nivel preșcolar.

Părinții, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2022, inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul școlar 2022-2023 sau ai celor pentru care nivelul de dezvoltare nu este corespunzător pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliați în vederea înscrierii copiilor la grădiniță, în grupa mare.

Criterii de departajare

Dacă la o școală numărul cererilor de înscriere primite de la părinți al căror domiciliu se află în afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere, se aplică criterii de departajare generale și specifice.

Criteriile generale

  • existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului
  • existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți
  • existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte
  • existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă.

Repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil: se repartizează la început copiii care îndeplinesc trei dintre criteriile menționate mai sus, apoi copiii care îndeplinesc două dintre criterii și, în final, copiii care îndeplinesc doar unul dintre criterii.

Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare școală și trebuie să țină cont de faptul că toți copiii au drepturi egale de acces la educație.

CALENDAR înscrieri la clasa pregătitoare 2022

A doua etapă de înscriere în învățământul primar

31 mai – 7 iunie 2022: depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă;

8-22 iunie 2022: validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor (anterior 31 mai – 7 iunie)

 23-28 iunie 2022:

  • procesarea la nivelul unităților de învățământ a cererilor-tip de înscriere depuse de părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul școlar, pe baza criteriilor generale  și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile
  • completarea în aplicația informatică a datelor din cererile-tip de înscriere pentru candidații înscriși în această etapă

Anterior, calendarul prevedea perioada 8-9 iunie.

29 iunie 2022: afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare (anterior, termenul era 10 iunie)

1 septembrie –  8 septembrie 2022:

  • centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a  cererilor părinților/ tutorilor legal instituiți/ reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ
  • soluționarea de către inspectoratul școlar a oricărei alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul superior al copilului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax