Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Înscrierea în cartea funciară a drepturilor stabilite prin hotărârile judecătoreşti, posibilă fără întocmirea unei noi documentaţii

Publicat

Înscrierea în cartea funciară a drepturilor stabilite prin hotărârile judecătoreşti se va putea face fără întocmirea unei noi documentaţii cadastrale şi fără cheltuieli suplimentare pentru persoanele interesate. Decizia a fost luată de Ministerul Justiţiei şi va intra în vigoare în termen de 90 de zile, începând de joi.

Acest lucru va fi posibil datorită noului Regulament privind avizarea tehnică a expertizelor judiciare efectuate în specializarea topografie, cadastru şi geodezie, aprobat prin ordinul comun al ministrului Justiţiei şi al directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, nr. 1882/C din 12 septembrie 2011, respectiv nr. 1.044.364 din 19 septembrie 2011 şi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea 1, nr. 715, din 11 octombrie 2011.

Astfel, prin regulament este stabilită procedura recepţiei tehnice a planului de amplasament şi delimitare a imobilului ce face obiectul expertizei judiciare în specialitatea topografie, geodezie şi cadastru, care urmează a se realiza prin analizarea conţinutului topografic al planului, a metodelor şi mijloacelor de măsurare, a determinării suprafeţei imobilului, precum şi a încadrării acestuia în sistemul naţional de proiecţie Stereografic 1970.

Competenţa recepţiei planului de amplasament şi delimitare revine oficiului de cadastru şi publicitate imobiliară judeţean în a cărui rază de activitate este situat imobilul ce face obiectul expertizei.

Pentru a veni în sprijinul activităţii instanţelor de judecată şi al justiţiabililor, avizarea tehnică a expertizei judiciare este scutită de la plata tarifelor, iar experţii judiciari pot solicita oficiului sau biroului teritorial, de asemenea, cu scutire de la plata tarifelor, date şi documente specifice necesare efectuării lucrării de specialitate dispuse de către instanţă.

Regulamentul are în vedere rezolvarea problemelor apărute în practică referitoare la procedura intabulării în cartea funciară, în situaţia în care expertiza judiciară dispusă nu a fost avizată de oficiul teritorial de cadastru şi publicitate imobiliară. La acest moment, în astfel de situaţii este necesară întocmirea de către o persoană autorizată a unei noi documentaţii cadastrale, fapt ce conduce la creşterea duratei şi a costurilor aferente  efectuării formalităţilor de înregistrare imobiliară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax