Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ÎNSCRIERI în CLASA PREGĂTITOARE în ALBA: Peste 2800 de cereri admise şi 527 locuri libere în şcolile din judeţ


Publicat

clasa pregatitoare

clasa pregatitoareInspectoratul Şcolar Judeţean Alba a transmis situaţia înscrierilor la clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2015-2016, după finalizarea celei de-a doua etape. Au mai rămas libere 527 de locuri pentru copiii care nu au fost încă înscrişi. Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educaţiei, în perioada 14-17 aprilie se vor soluţiona de către IŞJ cererile în acest sens.

Până în 10 aprilie, în cele două etape de înscrieri în clasa pregătitoare au fost admise, în total, 2861 de cereri, potrivit datelor transmise de inspector școlar general Marcela Dărămuș de la IȘJ Alba. Numărul total de locuri disponibile în clasele pregătitoare din județul Alba este de 3.388, astfel că au rămas libere 527 de locuri.

În prima etapă de înscrieri, în perioada 23 februarie – 13 martie, au fost admise 2.698 de solicitări, iar în a doua etapă, în perioada 24 martie  3 aprilie, alte 163. IȘJ va face publice în scurt timp listele cu locurile rămase libere.

Citește și ÎNSCRIERI la CLASA PREGĂTITOARE în judeţul ALBA: Peste 100 de cereri depuse în etapa a doua

Citește și ÎNSCRIERI la CLASA PREGĂTITOARE în ALBA: Prima etapă. LISTELE cu copiii admişi şi locurile libere

Pentru cei care nu și-au înscris încă la școală copiii, reamintim că în clasa pregătitoare au acces copiii care împlinesc vârsta de 6 ani pâna la 31 august 2015, inclusiv.

La solicitarea părinților, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2015, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

Orice altă situație va fi rezolvată de către inspectoratele școlare, în interesul educațional al elevului și în conformitate cu cadrul legal.

Direct în clasa I se pot înscrie:

Copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2015, inclusiv și care nu au parcurs, anterior, clasa pregătitoare, pot fi înscriși, la cerere, în clasa I.

La solicitarea părinților, copiii care împlinesc vârsta de 7 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2015, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I.

Înscrierea se poate face în clasele I deja existente, pe locurile disponibile.

Cum și unde se face evaluarea psihosomatică a copiilor:

Evaluarea se face atât la sediul CJRAE/CMBRAE, cât si în diferite zone ale judeţului/ municipiului Bucureşti, cu prioritate în grădiniţe.

Evaluarea se efectuează în perioada 17 februarie – 11 martie, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

Evaluarea se realizeaza de către personalul de specialitate al CJRAE/CMBRAE, personal de specialitate din alte instituţii/ unităţi, precum şi medici şcolari sau medici de familie, acolo unde este necesar.

La ce școală poate fi înscris un copil?
Părintele poate opta:

– pentru înscrierea la școala de circumscripție, în această situație, copilul este automat înscris.

– pentru o unitate de învățământ, alta decât școala de circumscripție, în această situație, copilul este înscris în limita locurilor libere și, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale și, ulterior, a celor specifice de departajare.

Părintele poate solicita ca locul la școala de circumscripție să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învățământ pentru care părintele a făcut opțiunea.

Înscrierile se vor face:

La școala la care părintele dorește înscrierea copilului.

Cererile-tip de înscriere pot fi completate și validate direct la școala la care părintele dorește înscrierea copilului.

Cererile-tip de înscriere pot fi completate și online, pe un formular disponibil la adresa www.edu.ro, în secțiunea Înscriere în învățământul primar. Formularul va fi disponibil online din data de 23 februarie.

După completarea cererii online, părintele va trebui să meargă la școala la care dorește înscrierea copilului, pentru validarea cererii.

Actele necesare pentru înscriere:

Cerere-tip de înscriere

Copie și original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal

Copie și original al certificatului de naștere al copilului

Documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare/clasei I (acolo unde este cazul).

Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale și/sau specifice (acolo unde este cazul).

CRITERIILE de departajare pe care școlile le aplică dacă numărul de copii este superior numărului de locuri

Criterii generale:

Are un anumit tip de handicap

Este orfan de unul sau de ambii părinți

Provine de la casa de copii/centru de plasament/plasament familial

Are un frate sau o soră înmatriculat/înmatriculată în unitatea de învățământ dorită

Criterii specifice:

Sunt aplicate după criteriile generale și numai dacă acestea nu reușesc să facă departajarea între copii, cu excepția situațiilor prevăzute de Metodologie.

Sunt elaborate de către fiecare unitate de învățământ în parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de către părinți/tutori legali și nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie să țină cont de faptul că toți copiii au drepturi egale, indiferent de condiția socială, financiară, indiferent de naționalitate, rasă, religie, confesiune, sex.

De unde se pot informa părinţii?

– internet: inspectoratele școlare generale vor crea, pe prima pagina a site-urilor lor, o secțiune – Înscrierea în învățământul primar 2015

– direct de la școli, cu ocazia evenimentului Ziua porților deschise.  Fiecare unitate de învatamânt în care se organizeaza clasa pregatitoare are obligatia sa organizeze acest eveniment public într-una din zilele din intervalul 18-26 februarie. Parintii si copiii vor putea vizita spatiile si vor putea discuta cu cadrele didactice.

– de la unitatile de învatamânt prescolar, în cadrul întâlnirilor pentru informarea si consilierea parintilor copiilor din gradinita care vor fi cuprinsi, în anul scolar 2015 -2016, în învatamântul primar.

TELVERDE – părinții pot suna gratuit la numărul  0800 816 xyz, unde xyz reprezintă indicativul pentru fiecare judet și să ceară informații și lămuriri. Indicativul pentru județul Alba este 258.

Ce tip de activități se vor desfășura la clasa pregătitoare?

Copiii își vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor si a literelor, vor învăța să observe mediul înconjurător și să interacționeze cu ceilalți copii, prin jocuri didactice, activități în echipă, activități de descoperire, prin desen sau muzică.

Se vor face mai multe ore de mișcare (două ore de Educație fizică + două ore de Muzică și mișcare).ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

România, pe primul loc în UE la numărul de cazuri noi de coronavirus. Câte cazuri s-au înregistrat în fiecare țară

Publicat

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la cazurile noi de coronavirus înregistrate în ultimele 24 de ore, în condițiile în care miercuri au fost depistate cele mai multe cazuri de coronavirus în România, de la începutul pandemiei: 555.

Dacă în România de câteva săptămâni numărul cazurilor este în creștere, în mai multe țări care cândva aveau adevărate recorduri nedorite în ceea ce privește cazurile de COVID-19, se observă acum o scădere a infectărilor.

Media zilnică de îmbolnăvire în perioada 2-8 iulie a fost în România de 411, astfel că suntem în a 5-a săptămână de creșteri constante

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în ultimele 24 de ore singura țară din Europa în care s-au înregistrat mai multe cazuri decât în România este Marea Britanie, cu 581 de cazuri noi, dar această țară nu mai face parte din Uniunea Europeană.

Astfel, România are cele mai multe cazuri de coronavirus depistate în 24 de ore, mai multe decât în Franța (care are 475 de cazuri), Germania (391), Spania (341) sau Italia (137).

În aceste condiții, mai multe țări europene introduc restricții sau condiții de călătorie pentru români. Cel mai recent exemplu este Austria.

Astfel, românii care sosesc în această țară vor trebui să stea timp de două săptămâni în carantină sau să facă dovada unui test negativ la COVID-19.

Sunt deja cel puțin zece state care fie că nu îi primesc pe turiștii români deloc, menținându-și deocamdată granițele închise, fie le pun unele condiții, fie îi obligă să stea 14 zile în carantină sau izolare.

Număr de cazuri noi de coronavirus în Uniunea Europeană, în 24 de ore: 

România – 555 cazuri

Franța – 475 de cazuri

Germania – 391 de cazuri

Spania – 341 de cazuri

Belgia – 220 de cazuri

Italia – 137 de cazuri

Austria – 89 de cazuri

Elveția 54 de cazuri

Evoluția îmbolnăvirilor în ultimele 7 zile în România

2 iulie – 450 cazuri

3 iulie – 420 cazuri

4 iulie – 416 cazuri

5 iulie – 391 cazuri

6 iulie – 250 cazuri

7 iulie – 397 cazuri

8 iulie – 555 cazuri

Evoluția COVID-19 în România, în ultimele 5 săptămâni

Săptămâna 3 -10 iunie – 1.276 cazuri

Săptămâna 10 – 17 iunie – 1.815 cazuri

Săptămâna 17-24 iunie – 2.066 cazuri

Săptămâna 24 iunie – 1 iulie – 2.470 cazuri

Săptămâna 1 – 8 iulie – 2.879 cazuri

(Sursă: Grupul de Comunicare Strategică)

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Decizie cu implicaţii majore în dosarele penale! CCR: Martorii nu pot fi obligaţi să se autoincrimineze

Publicat

O persoană prezumată a fi nevinovată nu poate fi constrânsă să producă proba vinovăţiei sale, arată Curtea Constituţională în motivarea deciziei prin care a constatat că soluţia legislativă din Codul de procedură penală, care nu reglementează dreptul martorului la tăcere şi la neautoincriminare, este neconstituţională. 

„Jurisprudenţa şi doctrina au reţinut că principiul aflării adevărului impune organelor judiciare obligaţia de a asigura, pe bază de probe administrate cu respectarea caracterului echitabil al procedurii, aflarea adevărului judiciar cu privire la faptele şi împrejurările cauzei, precum şi cu privire la persoana suspectată de săvârşirea unei infracţiuni.

Este general admis că organele de urmărire penală au obligaţia de a strânge şi de a administra probe atât în favoarea, cât şi în defavoarea suspectului/inculpatului.

Or, Curtea reţine că, în vederea respectării efective a prezumţiei de nevinovăţie, o persoană prezumată a fi nevinovată nu poate fi constrânsă, determinată să producă proba vinovăţiei sale, ci, dimpotrivă, are dreptul de a rămâne în pasivitate, acuzării revenindu-i sarcina de a face proba contrară, a vinovăţiei”, se precizează în motivarea publicată miercuri pe site-ul CCR, potrivit Agerpres.

Curtea constată că obţinerea unei declaraţii în baza articolului 118 din Codul de procedură penală, sub sancţiunea reţinerii infracţiunii de mărturie mincinoasă în cazul în care martorul nu face declaraţii adevărate şi în condiţiile în care martorul îşi asumă riscul ca aspectele declarate să poată fi folosite chiar împotriva sa, reprezintă „un mecanism coercitiv incompatibil cu dreptul la un proces echitabil”.

„Curtea constată că art. 118 din Codul de procedură penală nu instituie garanţii suficiente pentru martor, de vreme ce acesta poate fi pus în situaţia să contribuie indirect la propria incriminare, în dezacord cu respectarea prezumţiei de nevinovăţie, de care orice persoană beneficiază (…) şi, totodată, impietează asupra justei soluţionări a cauzei, contrar dreptului la un proces echitabil, (…) inclusiv prin încălcarea dreptului la apărare al martorului”, se arată în motivare.

Curtea Constituţională a mai observat că instanţele naţionale de drept comun, inclusiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au subliniat necesitatea reţinerii dreptului la tăcere şi neautoincriminare şi în ceea ce îl priveşte pe martor.

CCR a admis, pe 2 iunie, o excepţie de neconstituţionalitate, constatând că soluţia legislativă cuprinsă în art. 118 din Codul de procedură penală, care nu reglementează dreptul martorului la tăcere şi la neautoincriminare, este neconstituţională.

Sursă: Agerpres, stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Sorin Bumb: Vin banii europeni pentru rețelele de gaze naturale. Dezbatere publică pentru Ghidul Solicitantului

Publicat

Deputatul de Alba, Sorin Bumb, a transmis un comunicat de presă legat de lansarea în dezbatere a unui document foarte important:

 Ghidul Solicitantului pentru finanțarea distribuțiilor inteligente de gaze naturale va intra în dezbatere publică în perioada imediat următoare, urmând ca din luna august, după cum a anunțat și premierul Ludovic Orban, să se lanseze  apelul de finanțare pentru realizarea acestor rețele atât de necesare pentru localitățile României.

În această după-amiază am discutat cu Ministrul Marcel Boloș ultimele aspecte legate de acest ghid al solicitantului.

Am lucrat împreună foarte mult la acest document, pe baza căruia se vor acorda finanțările, pentru a-l face cât mai clar și cât mai accesibil pentru autoritățile publice care vor accesa aceste fonduri europene.

Am lucrat împreună cu reprezentanți ai primarilor, cu specialiști din Ministerul Dezvoltării și din Ministerul Fondurile Europene pentru a ajunge la o variantă cât mai bună pentru oameni și pentru a-l face aplicabil pentru cât mai mulți solicitanți.

S-a lucrat foarte mult, împreună cu toți cei interesați și în curând documentul va fi lansat în etapa obligatorie de consultare publică, astfel încât din cursul lunii august să se poată deschide sesiunea de finanțare și autoritățile locale să poată depune proiectele.

În funcție de necesități, Autoritatea de Management a Programului va putea decide o eventuală extindere a perioadei de depunere a proiectelor, pentru că scopul nostru este să oferim această oportunitate cât mai multor solicitanți și cât mai multe comunități locale să beneficieze de aceste fonduri.

Finanțarea se va face în proporție de 85% din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană și 15% din fonduri guvernamentale.

Fondurile se vor acorda prin programul Operațional Infrastructură Mare, în cadrul Axei Prioritare 8 – Sisteme Inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale, iar distribuțiile nou înființate de gaze, finanțate din aceste fonduri europene, vor avea componente inteligente care vor crește eficiența energetică, îmbunătățind flexibilitatea, siguranța și eficiența în operare a acestor rețele.

Realizarea de noi rețele de distribuție a gazelor naturale este deosebit de importantă pentru multe comunități locale din România, urmând să ajute foarte mult la dezvoltarea lor.

Prin modificările legislative pe care le-am promovat în ultimul an și prin modul în care am gândit acest ghid de finanțare vrem să dăm posibilitatea administrațiilor publice locale să se implice direct în realizarea acestor investiții și totodată să ușurăm sarcina administrativă și birocratică pe care ele o au de îndeplinit pentru accesarea fondurilor necesare.

În acest fel se realizează o absorbție mai bună și mai rapidă a fondurilor europene, iar cetățenii, mai ales din mediul rural și din micile orașe, vor putea beneficia de rețele moderne și sigure de distribuție a gazelor naturale.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

WhatsApp și Messenger vor permite portarea mesajelor între ele cu sau fără voia utilizatorilor

Publicat

facebook messenger

Funcționalitatea WhatsApp și Facebook Messenger va fi în curând integrată. Asta înseamnă că toate conversațiile vor ajunge să fie portate cu sau fără voia ta. 

Dacă ești utilizator entuziast de WhatsApp, dar ai o problemă cu Facebook, s-ar putea să nu te încânte foarte multe această veste.

Din păcate, pentru că Instagram, WhatsApp și multe altele sunt companii deținute de Mark Zuckerberg, era doar o chestiune de timp până se întâmple asta.

Într-o formă sau alta, toate aplicațiile Facebook vor comunica mai mult decât te-ai simți confortabil să o facă.

Va fi o lungă serie de funcții și opțiuni care vor ajunge în final să faciliteze portarea conversațiilor tale din WhatsApp în Messenger, cu sau fără acordul tău.

Partea cea mai interesantă a tranziției va ține însă de modul în care se păstrează securitatea mesajelor tale de pe WhatsApp.

Ca referință, WhatsApp stochează conversațiile pe dispozitiv, în locul unui server centralizat.

În plus, WhatsApp nu are reclame și toate mesajele tale sunt criptate end-to-end. Acesta este și motivul pentru care WhatsApp nu poate fi folosit pe mai multe dispozitive.

Sursă: Playtech.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate