Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ÎNSCRIERI la CLASA PREGĂTITOARE 2016: „Vânătoarea” pentru locuri la cele mai bine cotate şcoli din Alba Iulia. CALENDARUL înscrierilor

Publicat

clasa pregatitoare

clasa pregatitoare Pentru anul şcolar viitor, înscrierile copiilor în ciclu primar încep din 29 februarie. Până atunci, pe 22 februarie, vor fi comunicate circumscripţiile şcolare, astfel încât părinţii să ştie la ce unitate de învăţământ îşi pot înscrie copiii. Anul acesta, Ministerul Educaţiei a eliminat posibilitatea de intrare direct în clasa I, astfel că atenţia va fi îndreptată spre clasele pregătitoare.

Odată cu apropierea perioadei de înscrieri la şcoli, începe şi „vânătoarea” pentru locuri la cele mai bine cotate unităţi de învăţământ. Având în vedere că unul dintre criteriile de admitere în şcoli este ca domiciliul familiei copilului să fie în circumscripţia respectivă, părinţii încearcă să găsească soluţii pentru a se „integra” în zonele cerute.

În Alba Iulia, cele mai „căutate” şcoli, de exemplu Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” şi Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” au avut în ultimii ani mai mulţi copii înscrişi faţă de situaţia estimată prin planul de şcolarizare propus.

Directorul Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Alba Iulia, Rodica Marinescu, a declarat pentru Alba24 că pentru anul şcolar viitor consiliul şcolii a propus 5 clase pregătitoare, cu un număr total de 125 de locuri, acelaşi ca şi pentru anul şcolar 2015-2016. Comparativ, în toamnă au fost înscrişi 134 de elevi în clasa pregătitoare. Şcoala va organiza Ziua Porţilor Deschise în data de 29 februarie, atunci când părinţii vor putea vedea şcoala, vor putea afla condiţii din metodologie şi vor putea cunoaşte învăţătorii.

La Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia, Ziua Porţilor Deschise se organizează pe 24 februarie. Potrivit directorului Elena Ignat, pentru anul şcolar viitor sunt propuse trei clase pregătitoare cu un număr total de 75 de locuri, plus 6 locuri la unitatea şcolară din Oarda, subordonată administrativ Şcolii nr. 3 din Alba Iulia. Este acelaşi număr de clase pregătitoare propus ca şi anul trecut, diferenţa fiind că în toamnă a fost suplimentate locurile pentru 10 copii, astfel încât acum sunt 85 de elevi în aceste clase.

La cele două unităţi de învăţământ, nu vor fi modificări de circumscripţie, astfel încât aceleaşi străzi ca şi anul trecut sunt arondate şcolilor amintite. AICI, detalii.

În aceste condiţii, părinţii care doresc să-şi înscrie copiii la aceste şcoli sau la alte unităţi trebuie să ţină cont de condiţia de domiciliu. O soluţie „tradiţională” în ultimii ani este viza de flotant. Cu alte cuvinte, practica este mutarea temporară a domiciliului în zonele incluse în circumscripţiile şcolilor.

Dacă la nivel naţional, acest fenomen capătă dimensiunile unor „afaceri” în domeniul imobiliar, fiind date anunţuri în care se „vând” vize de flotant şi cu 150 de euro (în Capitală), în Alba se înregistrează o creştere de solicitări pentru aceste vize la biroul de Evidenţă a Persoanelor, chiar dacă nu se poate face legătura direct cu „practica” amintită la care apelează, în unele cazuri, părinţii. Asta pentru că vizele de flotant de dau şi pentru studenţi, absolvenţi, cazuri sociale şi diverse alte categorii de persoane.

Condițiile de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare

Înscrierile în clasa pregătitoare se desfășoară în școală în perioada 29 februarie-18 martie, între orele 8.00-20.00, de luni până vineri şi între orele 9.00-13.00 sâmbăta.

Elevii înscriși la școala de circumscripție vor urma automat cursurile la această școală. După ce au loc înscrierile la școlile la care elevii sunt arondați, pe locurile rămase libere va avea loc înscrierea copiilor care nu locuiesc în acele zone. Dacă numărul de cereri de înscriere din afara circumscripției este mai mare decât numărul locurilor rămase libere, vor fi aplicate criterii de departajare generale și specifice.

Criteriile generale de departajare:

a) existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului
b) existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți (este asimilat acestei situații cazul copilului care provine de la o casă de copii/centru de plasament/plasament familial)
c) existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte
d) existenţa unui frate/a unei surori înmatriculate în școala respectivă

Repartizarea copiilor se face în ordine descrescătoare a numărului de criterii generale cumulate de către fiecare copil: se repartizează la început copiii care îndeplinesc 3 criterii, apoi 2 și, în final, copiii care îndeplinesc un criteriu. În cazul în care mai mulți copii îndeplinesc un criteriu, ordinea de prioritate a criteriilor este de la a) la d).

Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare școală și se aplică dacă sunt mai mulți copii înscriși decât locuri libere, după ce criteriile generale au fost aplicate. Excepție la ordinea de aplicare a criteriilor generale și specifice pot face școlile cu predare în limba unei minorități naționale, dacă stabilesc printre criteriile specifice cunoașterea limbii de predare; în acest caz, criteriul cunoașterii limbii de predare poate fi aplicat înaintea criteriilor generale.

CALENDARUL înscrierilor în învăţământul primar 2016-2017

22 februarie 2016: Afișarea circumscripțiilor școlare la fiecare școală și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean / Afișarea programului de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor, precum și a instituțiilor unde se realizează evaluarea / Afișarea la sediul școlilor a criteriilor specifice de departajare, realizate de școli şi a listei cu documentele care să dovedească îndeplinirea criteriilor

24 februarie – 3 martie 2016: Organizarea Zilei porților deschise la școli, în care părinții, copiii și alte persoane interesate pot să viziteze clasele în care vor învăța copiii de la pregătitoare și pot să discute cu personalul școlii; întâlniri pentru informare şi consiliere părinţi (până în 4 martie)

23 februarie – 16 martie 2016: Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică

23 – 17 martie 2016: Comunicarea rezultatului evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului, în scris, părintelui care a solicitat evaluarea. Rezultatul nu poate fi contestat

Completarea şi validarea cererilor-tip de înscriere în clasa pregătitoare

22 februarie 2016: Afișarea la sediul școlilor și al inspectoratelor școlare a programului de completare a cererilor-tip de înscriere în clasa pregătitoare

29 februarie – 18 martie 2016: Completarea de către părinți, online sau la școala la care solicită înscrierea copiilor, a cererilor-tip de înscriere. Validarea acestor cereri-tip de înscrieri se face între orele 8.00-20.00 de luni până vineri și între orele 9.00-13.00 sâmbăta.

Prima etapa de înscriere în clasa pregătitoare

21 martie 2016: Repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat acest lucru în cererea-tip de înscriere

22-24 martie 2016: Admiterea sau respingerea cererilor de înscriere la alte școli decât cele de circumscripție

25 martie 2016: Repartizarea la școala de circumscripție a copiilor care au fost înscriși la o altă școală, dar nu au fost admiși din cauza lipsei de locuri și care au exprimat în această fază opțiunea pentru înscrierea la școala de circumscripție

25-26 martie 2016: Afișarea la sediul școlilor și pe site-ul inspectoratelor școlare a copiilor înmatriculați, a numarului de locuri rămase libere și a listei copiilor neînscriși după prima etapă

A două etapa de înscriere în clasa pregătitoare

29 martie 2016: Afișarea în școli și pe site-ul inspectoratelor a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile

30 martie – 8 aprilie 2016: Depunerea cererii-tip de înscriere la secretariatul școlii aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate de părinți pentru etapa a doua

15 aprilie 2016: Afișarea la sediul fiecărei școli a listelor finale cu copiii înscriși în clasa pregătitoare

18-22 aprilie 2016: Soluționarea de către inspectoratele școlare a cererilor părinților copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo școală.

Vezi integral: Proiect Metodologie Înscriere Învăţământ Primar 2016

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax