Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

ÎNSCRIERI la clasa pregătitoare 2022: Numărul de clase disponibile în şcoli şi circumscripţiile din Alba. Acte necesare

Publicat

sala clasa pregatire examen

Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba a publicat detalii despre înscrierea la şcoală, în clasele pregătitoare, pentru anul şcolar 2022-2023. Sunt făcute publice circumscripţiile şcolare şi numărul de clase în fiecare unitate de învăţământ. Completarea cererilor se face din 11 aprilie.

Părinții vor completa cererea-tip, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor.

Fișa de înscriere va fi disponibilă în perioada 11 aprilie – 10 mai, pentru înscrierile aferente etapei I, AICI, online.

Pentru înscrierile din etapa a doua, va fi disponibilă în perioada 31 mai – 7 iunie.

Vezi Plan-scolarizare_clasa_pregatitoare Alba_2022

Vezi AB_Circumscriptii-scolare-2022

În perioada 30 martie – 8 aprilie 2022, în vederea înscrierii în clasa pregătitoare în anul școlar 2022-2023, CJRAE ALBA va realiza evaluarea nivelului de dezvoltare a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în intervalul 1 septembrie – 31 decembrie 2022 si care:

– nu au frecventat grădinița

– s-au întors din străinătate.

Vezi Cerere-părinte-evaluarea-nivelului-de-dezvoltare-a-copilului-2022

Cererea-tip de înscriere se poate completa online, transmite prin e-mail, prin poștă sau se poate depune la secretariatul unității de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului.

În situația completării online a cererii de înscriere sau a transmiterii prin e-mail sau prin poștă, părintele va transmite unității de învățământ declarația-tip pe proprie răspundere, prevăzută în Anexa nr. 3, cu privire la veridicitatea informațiilor completate în cerere, respectiv recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare pentru copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2021.

IȘJ Alba atenționează că prin completarea cererii de înscriere nu se garantează înscrierea copilului în unitatea de învățământ și nu elimină obligativitatea părintelui/ reprezentatului legal de a se prezenta la unitatea de învăţământ la care dorește înscrierea cu dosarul complet al copilului, în vederea validării acesteia. Acest formular permite doar să prezentarea la secretariatul școlii cu datele copilului precompletate, scurtând timpul de așteptare.

Evaluarea nivelului de dezvoltare a copiilor – precizări pentru părinți

Evaluarea nivelului de dezvoltare a copiilor în vederea înscrierii în clasa pregătitoare, se realizează în conformitate cu Ordinul ME nr. 3.445/17.03.2022 privind aprobarea Calendarului și a Metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2022 – 2023.

Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2022, inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile legii și ale prezentei metodologii.

Procesul de înscriere în învățământul primar NU este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar.

Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2022, inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

În situația copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2022 și care au frecventat grădinița, înscrierea în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinților, în baza recomandării eliberate de unitatea de învățământ cu nivel preșcolar.

Părinții, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2022, inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul școlar 2022-2023 sau ai celor pentru care nivelul de dezvoltare nu este corespunzător pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliați în vederea înscrierii copiilor la grădiniță, în grupa mare.

Evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2022 se realizează de către Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Alba doar în situația copiilor care nu au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate.

Cine realizează evaluarea nivelului de dezvoltare

Evaluarea nivelului de dezvoltare a copiilor care nu au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate va fi realizată de către o comisie formată din profesori consilieri școlari din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Alba în locațiile stabilite de către Comisia județeană de înscriere în învățământul primar, la sediul instituției din Alba Iulia, B-dul 1 Decembrie 1918. Nr. 68, cod 510214, (sediul DGASPC), telefon 0726285728

Evaluarea nivelului de dezvoltare a copiilor se va realiza cu prezența obligatorie a unui părinte/tutore legal;

ACTE NECESARE:

– copie certificat de naștere copil;

– copii după actele de identitate ale ambilor părinți;

– copie după certificat de deces (dacă e cazul) al unui părinte;

– copie după sentință de divorț (dacă e cazul);

– copie după actul de împuternicire în vederea reprezentării părintelui (dacă este cazul).

Când se realizează evaluarea psihosomatică?

Evaluarea psihosomatică a copiilor se va realiza zilnic în perioada 30 martie 2022 – 8 aprilie 2022, în intervalul 10 – 16, după un program stabilit de comun cu părinții/reprezentanții legali.

Calendarul evaluării copiilor în vederea înscrierii în învățământul primar în anul școlar 2022-2023

29.03.2022: postarea pe site-ul CJRAE Alba a cererii tip pentru evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2022, și care:

– Nu au frecventat grădinița;

– S-au întors din străinătate.

Perioada 30.03.2022 – 08.04.2022

Pentru copiii care NU au frecventat grădinița sau au revenit din străinătate:

Înregistrarea de către CJRAE Alba a cererilor de evaluare, depuse/transmise de părinți pentru copiii care îndeplinesc criteriile prevăzute la Art. 7 alin. (1);

Planificarea de către CJRAE Alba a organizării evaluării; afișarea și comunicarea programării pentru participarea la evaluare;

Desfășurarea evaluării copiilor de către comisia stabilită la nivelul CJRAE Alba;

Eliberarea/transmiterea către părinte de către CJRAE Alba a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz;

Rezultatul evaluării nu poate fi contestat.

11.04.2022

Transmiterea proceselor-verbale care cuprind listele cu numele copiilor și rezultatele evaluării, respective recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, către Comisia județeană de înscriere în învățământul primar.

După 11.04.2022

Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Alba asigură, la solicitarea părinților/ tutorilor legal instituiți/ reprezentanților legali, serviciile de evaluare a dezvoltării copiilor, inclusiv după încheierea perioadei de evaluare prevăzute în Calendarul înscrierii în învățământul primar. Având în vedere faptul că, din punct de vedere al nivelului de dezvoltare a copilului, schimbările care intervin la vârsta de 5 – 6 ani sunt continue, și, în unele situații, alerte, la solicitarea scrisă a părinților/ tutorilor legal instituiți/ reprezentanților legali, copiii care nu au primit recomandare pentru înscrierea în clasa pregătitoare pot să se adreseze CJRAE, după caz, pentru eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar

Reguli pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare

Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2022, inclusiv, trebuie să fie înscriși în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011.

La sediile inspectoratelor școlare județene și la avizierele sau pe site-urile unităților de învățământ (dacă există) trebuie afișate listele cu circumscripțiile școlare, iar părinții trebuie informați cu privire la conținutul activităților educaționale care se desfășoară în clasa pregătitoare, la abordarea didactică, la organizarea programului școlar etc.

Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

Toate unitățile de învățământ au obligația de a oferi informații referitoare la procedura de înscriere a copiilor în învățământul primar, indiferent dacă părinții fac parte sau nu din circumscripția respectivă.

Documente înscriere clasa pregătitoare

  • Solicitarea părintelui pentru obținerea recomandării de la grădiniță AICI: Anexa-1 
  • Solicitarea părintelui pentru obținerea recomandării de înscriere a copiilor care nu au mers la grădiniță sau au venit din străinătate AICI: Anexa-1-1
  • Declarația pe propria răspundere că datele și informațiile din cererea-tip sunt corecte AICI: Anexa-nr.-3-

CALENDAR înscrieri la clasa pregătitoare 2022

Pregătirea înscrierii în învățământul primar

28 martie 2022:

  • Afișarea circumscripțiilor școlare și a planului de școlarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învățământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar.
  • Afișarea, la sediul fiecărei unități de învățământ și pe site-ul acesteia, dacă există, sau pe site-ul inspectoratului școlar, pentru unitățile de învățământ care nu au site propriu, a informațiilor care permit părinților să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul unității, cum ar fi: posibilitatea organizării procesului de învățământ în cadrul unei grădinițe aflate în structura școlii sau în consorțiu cu școala, posibilitatea organizării programului Școala după școală, fotografii ale spațiului în care se desfășoară activitatea la clasa pregătitoare.

29 martie 2022:

  • postarea pe site-ul CJRAE/CMBRAE a modelului de cerere – tip   (Anexa nr. 2) pentru evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2022, inclusiv, și care nu au frecventat grădinița / s-au întors din străinătate

Vezi și Înscrieri clasa pregătitoare 2022. Model de cerere pentru obținerea recomandării de la grădiniță și pentru copiii din străinătate

  • afișarea  programului de evaluare a copiilor la avizierul și pe site-ul CJRAE/CMBRAE
  • postarea pe site-ul inspectoratelor școlare, respectiv al unităților de învățământ cu nivel preșcolar/primar a modelului de cerere-tip (Anexa nr. 2) pentru evaluarea dezvoltării copiilor care au frecventat grădinița și care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2022, inclusiv.
  • anunțarea, prin afișare la sediul unității de învățământ/  pe site-ul acestora, a criteriilor specifice de departajare elaborate de unitățile de învățământ, în urma consultării cadrelor didactice și a partenerilor sociali – sindicate, consiliu reprezentativ al părinților – după verificarea existenței unor elemente de discriminare de către  consilierul juridic al inspectoratului școlar și aprobate în consiliul de administrație al unității de învățământ.
  • anunțarea, prin afișare la sediul unității de învățământ/ pe site-ul acestora, a listei documentelor care să dovedească îndeplinirea criteriilor specifice de departajare și a procedurii privind constituirea formațiunilor de elevi.

30 martie – 8 aprilie 2022: 

  • evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2022 și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar

Pentru copiii care au frecventat grădinița

  • Înregistrarea cererilor transmise / depuse la unitățile de învățământ cu nivel preșcolar pentru obținerea recomandării de înscriere în clasa pregătitoare
  • Eliberarea / transmiterea către părinte de către unitatea de învățământ cu nivel preșcolar are comandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz

Pentru copiii care NU au frecventat grădinița sau au revenit din străinătate

  • Înregistrarea de către CJRAE/CMBRAE  a  cererilor de evaluare, depuse/transmise de părinți  pentru copiii care îndeplinesc criteriile prevăzute la  art. 7 alin. (1) din ordin
  • Planificarea de către CJRAE/CMBRAE a organizării evaluării; afișarea și comunicarea programării pentru participarea la evaluare;
  • Desfășurarea evaluării copiilor de către CJRAE/CMBRAE;
  • Eliberarea/transmiterea către părinte de către CJRAE/CMBRAE a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz;
  • Soluționarea de către Comisia județeană / a municipiului București de înscrierea copiilor în învățământul primar (Comisia județeană / a municipiului București) a situațiilor excepționale care necesită amânarea scrierii învățământul primar.

11 aprilie 2022:

  • transmiterea proceselor-verbale care cuprind listele cu numele copiilor și rezultatele evaluării, respectiv recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz, de la unitățile de învățământ preșcolar sau CJRAE/CMBRAE, către comisiile județene/Comisia Municipiului București.

Completarea și validarea cererilor-tip de înscriere în învățământul primar

11 aprilie – 10 mai 2022: 

  • completarea cererilor-tip de înscriere de către părinți/ tutori legal instituiți/ reprezentanți legali, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor
  • depunerea/ transmiterea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, inclusiv a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare, după caz, respectiv a declarației pe proprie răspundere și a documentelor necesare în copie simplă; Validarea fișelor de înscriere generate de aplicația informatică

Prima etapă de înscriere în învățământul primar

11 mai – 12 mai 2022:

  • procesarea de către Comisia națională a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea copiilor la școala de circumscripție.

13 mai – 25 mai  2022:

  • procesarea la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/transmise de părinți/ tutori legal instituiți/reprezentanți legali, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere; admiterea sau respingerea cererilor acestora, la nivelul comisiei de înscriere din unitățile de învățământ, prin aplicarea criteriilor generale și specifice de departajare și validarea de către Consiliul de administrație al unității de învățământ a listei candidaților admiși în această fază; Marcarea, în aplicația informatică, a cererilor-tip de înscriere pentru candidații admiși în această fază.

26 mai 2022: 

  • procesarea de către Comisia națională a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, dar nu au fost admiși din lipsă de locuri și care au exprimat în această fază opțiunea pentru înscrierea în școala de circumscripție.

27 mai 2022: 

  • afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere.

A doua etapă de înscriere în învățământul primar

30 mai 2022:

  • comunicarea, prin afișare la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborate de inspectoratul școlar
  • informarea Ministerului Educației de către Comisia județeană/a municipiului București, cu privire la procedura specifică de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, în etapa a doua. Procedurile vor viza modalități de comunicare și transfer de documente on-line, după caz

31 mai – 7 iunie 2022:

  • depunerea/ transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă

Validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor.

8 iunie  – 9 iunie 2022: Procesarea la nivelul unităților de învățământ a cererilor-tip de înscriere depuse de părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul școlar, pe baza criteriilor generale  și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile;

Completarea în aplicația informatică a datelor din cererile-tip de înscriere pentru candidații înscriși în această etapă.

10 iunie 2022: Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

1 septembrie –  8 septembrie 2022: Centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a  cererilor părinților/ tutorilor legal instituiți/ reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.

Soluționarea de către inspectoratul școlar a oricărei alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul superior al copilului.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax