Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Părinții pot depune cereri din 11 aprilie. Documente necesare, model cerere-tip

Publicat

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. De joi, 11 aprilie, a început perioada în care pot fi depuse cereri de înscriere. În clasa pregătitoare sunt înscriși copiii care au împlinit sau împlinesc vârsta de 6 ani până la finalul anului.

Până în 10 aprilie s-a derulat evaluarea copiilor care nu au frecventat grădinița sau s-au întors din străinătate. De asemenea, evaluarea dezvoltării copiilor este și pentru cei care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie.

Potrivit metodologiei, înscrierea copiilor în clasa pregătitoare poate fi amânată cu cel puțin un an pentru copii care împlinesc 6 ani până în 31 august. Este necesară cererea justificată a părinților/reprezentantului legal.

Înscrierile la clasa pregătitoare se fac în perioada 11 aprilie – 14 mai.

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Cum se fac înscrierile

Pentru copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2024, înscrierea se face în baza

  • recomandării eliberate de grădinițe

sau

  • a evaluării Centrului de Resurse şi Asistenţă Educaţională

Înscrierile se fac la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului.

În județul Alba, sunt disponibile 2.821 de locuri la clasa pregătitoare, în 150 de clase.

Vezi Lista locuri/clase pregătitoare județul Alba 2024-2025

Vezi Lista circumscripții școlare Alba 2024-2025

Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi validate direct la unitatea de învăţământ. Cererile pot fi completate și online pe site-ul dedicat (AICI, formular online). Ulterior, părinții trebuie să meargă la unitatea de învăţământ pentru care doresc înscrierea copilului în vederea validării cererii.

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Documente necesare

  • Cerere-tip de înscriere. AICI, Model cerere tip inscriere clasa pregatitoare 2024
  • Copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal. Părinții divorțați depun la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului.
  • Copie şi original – certificat de naştere copil.
  • Recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (acolo unde este cazul).
  • Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

Listele cu elevii înscriși vor fi afișate în 29 mai, în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar. Va fi disponibil și numărul de locuri rămase libere

Lista finală cu copiii înscriși va fi publicată în 21 iunie, pentru a doua etapă de înscriere.

Înscrieri la clasa pregătitoarea 2024. Criterii de departajare

I. Criterii generale:

  • a) existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;
  • b) existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți;
  • c) existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
  • d) existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă.

II. Criterii specifice:

Sunt aplicate după criteriile generale şi numai dacă acestea nu asigură departajarea între copii, cu excepţia situaţiilor prevăzute de metodologie.

Sunt elaborate de către fiecare unitate de învăţământ în parte. Sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de către părinţi/tutori legali. Nu pot fi discriminatorii. Trebuie să ţină cont de faptul că toţi copiii au drepturi egale, indiferent de condiţia socială, financiară, indiferent de naţionalitate, rasă, religie, confesiune, sex etc.

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Calendar

Prima etapă de înscriere în învățământul primar

14 mai – 17 mai 2024 Procesarea cererilor și repartizarea copiilor la școala de circumscripție

20-27 mai 2024 procesarea la nivelul unităților de învățământ, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere.

29 mai 2024 Afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere.

A doua etapă de înscriere în învățământul primar

30 mai 2024 Afișarea, la unitățile de învățământ/inspectorat a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile

31 mai – 7 iunie 2024 Depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariat alunității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.

10 – 14 iunie 2024 Validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor.

17 – 21 iunie 2024 Procesarea la nivelul unităților de învățământ a cererilor-tip de înscriere depuse de părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul școlar, pe baza criteriilor generale și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile

Completarea în aplicația informatică a datelor din cererile-tip de înscriere pentru candidații înscriși în această etapă.

21 iunie 2024 Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

2 – 6 septembrie 2024  Centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților/ tutorilor legal instituiți/ reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la o unitate de învățământ.

Soluționarea de către inspectoratul școlar a oricărei alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul superior al copilului

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax