Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Peste 2.600 de copii înscriși în Alba. Model cerere – etapa a doua și lista locurilor libere

Publicat

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Peste 2.600 de copii au fost înscriși la școală, în Alba, în prima etapă de înscrieri. Au rămas 541 de locuri libere pentru a doua etapă de înscrieri. Aceasta se desfășoară în perioada 31 mai – 7 iunie.

În clasa pregătitoare se pot înscrie copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2024, inclusiv.

Înscrierea copiiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2024 se face:

  • în baza recomandării pentru înscrierea în învățământul primar eliberată de unitățile de învățământ cu nivel preșcolar
  • sau în baza evaluării Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională.

Părintele poate opta:

  • pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este automat înscris în baza validării cererii de înscriere
  • pentru o unitate de învăţământ, alta decât şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.

Părintele poate solicita, prin bifarea în cererea-tip de înscriere, ca locul la şcoala de circumscripţie să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învăţământ pentru care părintele a făcut opţiunea, din lipsă de locuri libere.

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Etapa a doua

Lista candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere după prima etapă a fost publicată de Inspectoratul Școlar Județean Alba.

Au fost înscriși în clasa pregătitoare 2639 de copii. Au rămas 541 de locuri libere (din totalul de 3180).

Vezi Lista locuri libere la clasa pregătitoare 2024 în Alba

În etapa a doua, înscrierile se fac în perioada 31 mai – 7 iunie, la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului.

Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi validate direct la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului.

Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi online pe site-ul dedicat, în interiorul calendarului de înscriere. Însă, după completarea acestora, părinții trebuie să meargă la unitatea de învăţământ pentru care doresc înscrierea copilului în vederea validării cererii.

Care sunt actele necesare pentru înscriere?

Cerere-tip de înscriere etapa a doua 2024

Copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal. Părinții divorțați depun la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului.

Copie şi original – certificat de naştere copil.

Recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (acolo unde este cazul).

Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Criterii de departajare

I. Criterii generale:

  • a) existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;
  • b) existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți;
  • c) existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
  • d) existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă.

II. Criterii specifice:

Sunt aplicate după criteriile generale şi numai dacă acestea nu asigură departajarea între copii, cu excepţia situaţiilor prevăzute de metodologie.

Sunt elaborate de către fiecare unitate de învăţământ în parte. Sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de către părinţi/tutori legali. Nu pot fi discriminatorii. Trebuie să ţină cont de faptul că toţi copiii au drepturi egale, indiferent de condiţia socială, financiară, indiferent de naţionalitate, rasă, religie, confesiune, sex etc.

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Calendar înscrieri etapa a doua

30 mai 2024 Afișarea, la unitățile de învățământ/inspectorat a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile

31 mai – 7 iunie 2024 Depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariat al unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.

10 – 14 iunie 2024 Validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor.

17 – 21 iunie 2024 Procesarea la nivelul unităților de învățământ a cererilor-tip de înscriere depuse de părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul școlar, pe baza criteriilor generale și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile

Completarea în aplicația informatică a datelor din cererile-tip de înscriere pentru candidații înscriși în această etapă.

21 iunie 2024 Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

2 – 6 septembrie 2024  Centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților/ tutorilor legal instituiți/ reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la o unitate de învățământ.

Soluționarea de către inspectoratul școlar a oricărei alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul superior al copilului

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax