Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ÎNSCRIERI la CLASA PREGĂTITOARE în Alba: Din 24 martie începe a doua etapă. Peste 600 de locuri libere la şcolile din judeţ

Publicat

clasa pregatitoare

clasa pregatitoare De marţi, 24 martie, începe a doua etapă din sesiunea de înscrieri a copiilor în clasele pregătitoare şi clasa I. Părinţii şi viitorii elevi din judeţul Alba au la dispoziţie peste 600 locuri rămase libere în urma primei etape de înscrieri ce s-a terminat în 13 martie.

În prima etapă au fost aprobate 2.503 cereri depuse de părinţi. În judeţul Alba sunt 176 de clase pregătitoare aprobate de Ministerul Educaţiei şi 3.195 de locuri.

Până vineri, la unitățile de învățământ și pe site-urile inspectoratelor școlare se afişează listele copiilor înscriși, după prima etapă. Din 24 martie şi până în 3 aprilie, se desfăşoară a doua etapă de înscriere pe locurile rămase.

Părinții sunt obligați să îi înscrie la clasa pregătitoare pe copiii care împlinesc 6 ani până pe 31 august 2015 inclusiv.

AICI circumscripţii şcolare din Alba şi AICI site-urile şcolilor.

În clasa pregătitoare se mai pot înscrie la solicitarea părinților, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2015, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

Direct în clasa I se pot înscrie: copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2015, inclusiv și care nu au parcurs, anterior, clasa pregătitoare şi la solicitarea părinților, copiii care împlinesc vârsta de 7 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2015, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I. Înscrierea se poate face în clasele I deja existente, pe locurile disponibile.

CALENDARUL ÎNSCRIERILOR – a doua etapă

24 martie – 3 aprilie
Dacă, după prima etapă, copiii nu sunt cuprinși în nicio unitate de învățământ, părinții vor completa o nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă.
Unitățile de învățământ sunt obligate să afișeze situația copiilor înscriși și a locurilor rămase disponibile, după fiecare etapă de înscriere.
10 aprilie: afișarea în unitățile de învățământ și pe site-urile inspectoarelor școlare a listei copiilor înscriși, după prima etapă

Actele necesare pentru înscriere:

Cerere-tip de înscriere

Copie și original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal

Copie și original al certificatului de naștere al copilului

Documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare/clasei I (acolo unde este cazul).

Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale și/sau specifice (acolo unde este cazul).

CRITERIILE de departajare pe care școlile le aplică dacă numărul de copii este superior numărului de locuri

Criterii generale:

Are un anumit tip de handicap

Este orfan de unul sau de ambii părinți

Provine de la casa de copii/centru de plasament/plasament familial

Are un frate sau o soră înmatriculat/înmatriculată în unitatea de învățământ dorită

Criterii specifice:

Sunt aplicate după criteriile generale și numai dacă acestea nu reușesc să facă departajarea între copii, cu excepția situațiilor prevăzute de Metodologie.

Sunt elaborate de către fiecare unitate de învățământ în parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de către părinți/tutori legali și nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie să țină cont de faptul că toți copiii au drepturi egale, indiferent de condiția socială, financiară, indiferent de naționalitate, rasă, religie, confesiune, sex.

De unde se pot informa părinţii?

– internet: inspectoratele școlare generale vor crea, pe prima pagina a site-urilor lor, o secțiune – Înscrierea în învățământul primar 2015

– direct de la școli, cu ocazia evenimentului Ziua porților deschise.  Fiecare unitate de învatamânt în care se organizeaza clasa pregatitoare are obligatia sa organizeze acest eveniment public într-una din zilele din intervalul 18-26 februarie. Parintii si copiii vor putea vizita spatiile si vor putea discuta cu cadrele didactice.

– de la unitatile de învatamânt prescolar, în cadrul întâlnirilor pentru informarea si consilierea parintilor copiilor din gradinita care vor fi cuprinsi, în anul scolar 2015 -2016, în învatamântul primar.

TELVERDE – părinții pot suna gratuit la numărul  0800 816 xyz, unde xyz reprezintă indicativul pentru fiecare judet și să ceară informații și lămuriri. Indicativul pentru județul Alba este 258.

AICI, mai multe detalii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax