Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

ÎNSCRIERI la GRĂDINIŢĂ. IŞJ Alba: Ocuparea locurilor libere se face în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă

Publicat

copii

Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba transmite precizări referitoare la înscrierile şi reînscrierile la grădiniţă din acest an.

Până în 17 mai se desfăşoară reînscrierea copiilor care frecventează grădiniţa în acest an şcolar şi doresc să o frecventeze şi în anul școlar 2019-2020, iar din 20 mai 2019 va începe înscrierea în grupa mică a copiilor.

Vezi şi ÎNSCRIERI la GRĂDINIŢĂ în Alba, din 6 mai: Calendarul anunţat de minister şi ce trebuie să ştie părinţii

Ocuparea locurilor libere, după finalizarea etapei de reînscrieri, se realizează în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă. Orarele reînscrierilor și respectiv al înscrierilor vor fi stabilite de conducerea unității de învățământ și vor fi afișate, la loc vizibil, în fiecare grădiniță, pentru informarea părinților și a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există.

Fiecare unitate de învățământ cu nivel preșcolar va afișa la vedere, pentru toți cei interesați, capacitatea instituției (număr de copii pentru care a fost proiectată), numărul de locuri aprobat prin planul de școlarizare pentru anul școlar 2019 – 2020 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare), criteriile generale și specifice pentru înscrierea copiilor și numărul de copii reînscriși/înscriși zilnic (în perioada stabilită). Unitățile de învățământ preșcolar particular vor afișa și informații privind statutul grădiniței, dacă este autorizată să funcționeze provizoriu sau acreditată ARACIP.

Pentru înscrierea copilului sunt necesare următoarele documente:

– certificatul de naștere al copilului (original și copie);

– cartea de identitate a solicitantului (original și copie); adeverință de salariat pentru părinți sau tutore; hotărârea de divorț, acolo unde este cazul;

– documente justificative care să ateste îndeplinirea criteriilor generale și acolo unde este cazul cele specifice.
În situația în care într-o unitate de învățământ numărul cererilor de înscriere a copiilor în învățământ preșcolar, primite de la părinți, este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate succesiv criteriile de departajare generale și criterii de departajare specifice în conformitate cu Nota M.E.N. nr. 30367/11.04.2019.

Criteriile generale de departajare sunt următoarele: existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/ un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți); existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte; existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă; existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului.

În cazul în care numărul cererilor de înscriere primite de la părinți este mai mare decât numărul de locuri libere, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil astfel: se repartizează la început copiii care îndeplinesc trei dintre criteriile menționate anterior, apoi copiii care îndeplinesc două dintre criterii și în final, copiii care îndeplinesc doar unul dintre criteriile menționate.

Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învățământ cu grupe de preșcolari, sunt aprobate de Consiliul de Administraţie al acesteia și avizate de către consilierul juridic al Inspectoratului Școlar Județean Alba, până în data de 18 mai 2019.

Criteriile specifice de departajare sunt aplicate după epuizarea departajării pe baza criteriilor generale. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învățământ va indica documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul completării/ validării- cererii tip de înscriere. Acestea nu pot fi discriminatorii și nu pot include existența unor liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului procesului de înscriere în învățământul preșcolar.

Unităţile de învăţământ care nu mai au locuri disponibile după prima etapă nu pot primi cereri tip de înscriere pentru etapa a doua.

,,Rugăm părinții să-și înscrie copiii în grădinițe începând cu vârsta de 3 ani, vârsta minimă prevăzută de lege, astfel încât fiecare copil să parcurgă integral toate etapele procesului de învățământ. Împreună cu doamnele educatoare, îi așteptăm cu mare drag pe copilași în grădinițe. Așa cum știm, aici se pun bazele educației copilului, educație care va fi continuată apoi la școală. Educația timpurie este fundamentală în dezvoltarea copiilor noștri deoarece este perioada când copiii învață rapid. Dacă neglijăm acest proces, va fi dificil să recuperăm aceste pierderi mai târziu”, a declarat prof. Eugenia Marcela Dărămuș, inspector școlar general.

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Carambol cu trei mașini pe DN7 lângă Tălmaciu, provocat de un șofer din Alba. O persoană rănită

Publicat

accident dn7 talmaciu

Un șofer din Alba a fost implicat într-un accident rutier petrecut duminică seara pe DN7, la Tălmaciu II. O persoană a fost rănită. Potrivit IPJ Sibiu, pe DN7, la km 259, Tălmaciu II, sensul spre Sibiu, s-a petrecut o coliziune în lanț, pe fondul nepăstrării distanței de siguranță. Un camion condus de un bărbat de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Șeful DSU, Raed Arafat: Cursurile de prim ajutor trebuie introduse în programa școlară

Publicat

prim ajutor

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, consideră că trebuie găsită o soluţie de introducere în programa şcolară a cursurilor de prim-ajutor. „Trebuie găsită o soluţie de introducere în programa şcolară, poate să fie treptată. Sunt ţări care fac începând cu prima clasă – cum anunţă la 112, ce spui la 112, după care […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT rutier pe DN 1, la intrarea în Lancrăm dinspre Alba Iulia. Pieton, lovit de un autovehicul

Publicat

pompierii-SMURD

Un accident rutier s-a produs duminică, în jurul orei 19:30, pe DN 1, în zona localității Lancrăm. Din primele informații, un pieton a fost lovit de un autovehicul. SMURD Sebeș intervine la un accident rutier o victimă conștientă în zona Lancrăm, pe DN 1, transmite ISU Alba. Potrivit IPJ Alba, un pieton a fost lovit […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Victor Negrescu: „Românii merită produse de bună calitate, de la alimente, până la medicamente”

Publicat

Legea inițiată de PSD care combate dublul standard Atât noi, cât și copiii noștri, merităm produse de calitate, nu doar același ambalaj. Ne-am săturat de lipsa portocalelor din sucul de portocale, de înlocuirea zahărului cu sirop sau îndulcitori artificiali, dar și să avem margarină în loc de unt. Partidul Social Democrat condamnă cu fermitate aplicarea […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate