Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ÎNSCRIERI la ŞCOALĂ 2019: Cererile pentru clasa pregătitoare, completate din 4 martie. Calendar şi reguli, proiect MEN

Publicat

elevi clasa pregatitoare

Înscrierile la şcoală în anul şcolar 2019-2020 urmează să înceapă în 4 martie, potrivit unui proiect al Ministerului Educaţiei. Vor fi înscrişi în clasa pregătitoare copiii care au implinit vârsta de 6 ani până la 1 septembrie 2019.

UPDATE: Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a confirmat marţi, 19 februarie, că înscrierile la şcoală vor începe în 4 martie.

Ministerul Educaţiei pregăteşte metodologia şi calendarul înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2019-2020.

Calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare 2019 menţionat în proiect prevede că pe 25 februarie școlile vor face publice circumscripțiile școlare, din 26 februarie până în 9 martie vor fi Zilele porților deschise, iar până pe 22 martie se vor desfășura evaluările psihosomatice.

Vor fi înscrişi la şcoală copiii care au împlinit vârsta de 6 ani până la 1 septembrie 2019. În cazul în care părinții/tutorii/ împuterniciții legali ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019 inclusiv vor să-şi dea copiii la şcoală, aceştia îşi pot să-și înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.

Sunt păstrate în meteodologie reguli ca:
– au prioritate la înscriere copiii care sunt în circumscripţia şcolii (cei care locuiesc pe străzile adiacente şcolii); dacă numărul de cereri este mai mare decât locurile libere, şcoala va aplica criterii de departajare generale și specifice

– criterii generale: a) existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului; b) existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți; situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți; c) existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte; d) existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă.

Sunt interzise listele de preînscrieri, în afara calendarului înscrierii.

Dacă la o şcoală pe ultimul loc liber este înmatriculat un copil din altă circumscripție școlară, fratele său geamăn/sora sa geamănă este admis/admisă la aceeași şcoală, peste numărul de locuri alocat.

În cazul în care părintele solicită înscrierea la altă şcoală decât școala de circumscripție, acesta menționează, prin bifarea acestei opțiuni în cererea-tip de înscriere, dacă este de acord cu înscrierea copilului la școala de circumscripție, în situația în care acesta nu este admis la școala solicitată, din lipsă de locuri libere.

Fiecare şcoală va avea program de înscriere de luni până vineri, în intervalul orar 8.00-18.00.

Calendarul înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2019-2020:

25 februarie 2019 – Şcoala afişează planul de școlarizare şi numărul de clase pregătitoare alocate. Afişarea se face inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar.
26 februarie – 9 martie 2019 – Fiecare şcoală organizează „Ziua porților deschise”, zi în care părinții, copiii și alte persoane interesate pot vizita spațiile dedicate activităților claselor pregătitoare și pot purta discuții cu personalul unității de învățământ implicat în această activitate.
25 februarie – 22 martie 2019 – Realizarea evaluării nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor care nu au vârsta de înscriere.
4 martie – 22 martie 2019 – Părinţii completează, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, cererile-tip de înscriere. Validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor are loc, zilnic, în intervalul orar 8,00-18,00 (luni-vineri).
25 martie 2019 – Comisia națională procesează cererile tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat acest lucru în cererea-tip de înscriere.
26 – 27 martie 2019 – Fiecare şcoală procesează cererile părinților care solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere.
28 martie 2019 – Comisia națională procesează cererile-tip de înscriere şi repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, dar nu au fost admiși din lipsă de locuri și care au exprimat în această fază opțiunea pentru înscrierea în școala de circumscripție.
29 martie 2019 – Afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar și al unităților de învățământ a candidaților înmatriculați, a numărului de locuri rămase libere și a listei copiilor neînscriși după prima etapă.

A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare
1 aprilie2019 – Şcolile vor afişa procedura specifică de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul școlar.
2 aprilie – 8 aprilie2019 – Părinţii depun cererea-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.
8 aprilie -10 aprilie 2019 – Procesarea, la nivelul unităților de învățământ, a cererilor-tip de înscriere depuse de părinți, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul școlar, pe baza criteriilor generale și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile.
11 aprilie 2019 – Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.
12 aprilie – 19 aprilie 2019 – Centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.

surse: hotnews.ro, edupedu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax