Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Înșelătorii online cu ajutorul ”Deep Fake”. Avertizare emisă de DNSC: Cum recunoaștem un clip video trucat

Publicat

Înșelătorii online cu ajutorul ”Deep Fake”. Avertizare emisă de DNSC: Cum recunoaștem un clip video trucat

Falsele oportunităţi de investiţii, propagate pe reţelele sociale, se folosesc inclusiv de noile tehnologii, cum ar fi inteligenţa artificială, iar atacatorii fac uz de „deep fake”.

Este vorba despre o tehnologie folosită pentru manipularea înregistrărilor video, pentru a induce în eroare potenţialele victime şi pentru a oferi un grad ridicat de încredere informaţiei prezentate.

Avertismentul vine din partea reprezentanților Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC).

„Clipuri în care anumite persoane cu reputaţie la nivel naţional girează aceste ‘programe de investiţii’ sunt publicate adesea de infractorii din online pe conturi de social media nou create.

Aceste conturi sunt folosite exclusiv în acest scop.

De obicei, atacatorii se folosesc de imaginea unor oameni politici (cazul de astăzi), oameni de afaceri şi chiar jurnalişti, pentru a prezenta aceste oferte-capcană publicului.

Înșelătorii online cu ajutorul ”Deep Fake”: Cum funcţionează capcana întinsă de infractori?

Spre deosebire de alte cazuri, în care postarea sponsorizată avea ca scop principal redirecţionarea potenţialei victime către un site de phishing, atacatorii invită audienţa să îşi manifeste interesul pentru a intra în ‘program’ prin transmiterea unui mesaj privat.

Odată contactaţi în acest mod, atacatorii vor folosi tehnici de inginerie socială şi site-uri de phishing pentru a convinge utilizatorii să furnizeze date sensibile”, se menţionează într-o postare publicată, joi, pe pagina de Facebook a instituţiei.

Recomandări: cum să reacționăm când vedem un clip trucat

Experţii în securitate cibernetică au întocmit o listă de recomandări în aşa fel încât utilizatorii să se ferească de capcanele întinse de către hackeri:

  • fiţi vigilenţi atunci când navigaţi în mediul online, în special atunci când întâlniţi o ofertă mult prea bună ca să fie reală,
  • verificaţi informaţii legate de pagina sau contul care face promovarea unor astfel de ‘oferte’,
  • analizaţi conţinutul video pentru orice resurse care nu corespund calităţii obişnuite a imaginilor sau videoclipurilor,
  • verificaţi dacă ceea ce spune sau face persoana dintr-un videoclip este şocant sau important,
  • evitaţi accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate, care oferă oportunităţi rapide de îmbogăţire sau de economisire,
  • raportaţi astfel de postări pentru fraudă către reţeaua socială, nu furnizaţi date pentru a vă înscrie în asemenea programe-capcană.

În cazul în care aţi introdus date financiare, sesizaţi imediat banca, iar dacă aţi fost păgubit, depuneţi o plângere la Poliţia Română şi notificaţi DNSC (la telefon 1911 sau alerts@dnsc.ro).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax