Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Insolvența a intrat pe autostrada Orăștie-Sibiu. STRACO nu și-a mai plătit din 2012 firmele cu care lucrează la tronsonul Vințu – Cut

Publicat

Mai multe firme din Alba riscă să intre în faliment din cauza sumelor colosale pe care le au de recuperat de la Straco Grup, executantul lucrărilor la autostrada Orăștie-Sibiu. După ce le-au fost mutate contractele de pe firma-mamă pe o altă firmă deținută de aceeași companie, Straco Supermix, furnizorii au început să nu își mai primească banii, acumulând astfel, în doar câteva luni, datorii de ordinul sutelor de mii de lei. După îndelungi tergiversări și promisiuni de plată neonorate, firmele subcontractate pentru prestări servicii la șantierul autostrăzii au aflat că Tribunalul București a declarat deschisă procedura de insolvență a Straco Supermix SRL, făcând astfel aproape imposibil ca aceștia să își mai recupereze banii.

Problemele firmelor subcontractate de Straco Grup pentru prestări servicii la autostrada Oăștie – Sibiu au început în 2012, când au acceptat mutarea contractelor încheiate cu Straco pe o altă firmă deținută de companie, Straco Supermix. Deși și-au onorat obligațiile, furnizorii au început treptat să nu își mai primească banii, motivul invocat de antreprenor fiind acela că, la rândul său, nu a încasat banii de la CNADNR. Începând cu mijlocul anului 2012, Straco Supermix a încetat să mai vireze bani în conturile furnizorilor, înregistrând astfel datorii către firme de ordinul sutelor de mii de lei.

În prezent, un singur furnizor ar avea de recuperat circa 150.000 de lei, iar situația este similară pentru cel puțin 5 firme din Alba care acum se află în pragul falimentului: „Noi ne-am respectat obligațiile, dar, după ce ne-am plătit oamenii, TVA-ul și toate cheltuielile, am rămas cu datorii echivalente cu profitul nostru pe 2 ani. Acum am aflat că Straco Supermix a intrat în insolvență, așa că ne este greu să credem că vom mai primi vreun leu. Nu vrem altceva decât să ne primim banii, dar acum nimeni nu ne mai răspunde la telefon și nu ne dă nici o explicație”, susține unul dintre furnizori.

O parte dintre firmele care au de recuperat bani au acționat în instanță compania, dar demersurile lor se alătură altor câteva aparținând unor firme din țară care au dat în judecată Straco pentru recuperarea datoriilor. Doar pe rolul Judecătoriei Sectorului 5 din București sunt înregistrate 7 astfel de acțiuni aflate în diferite faze de soluționare.

Cu datorii colosale la furnizori, executantul lucrărilor la autostrada Orăștie – Sibiu riscă să nu rămână în curând singur pe șantier sau, mai grav, să stopeze lucrările. Ceea ce este mai interesant este că 85% din banii folosiți de Grupul Straco pentru executarea tronsonului de autostradă Vințu de Jos – Cut provin de la Uniunea Europeană. În condițiile în care cu aceste sume Straco nu și-a plătit furnizorii, există suspiciuni că acești bani au căpătat alte destinații.

Termenul de finalizare al autostrăzii Orăștie – Sibiu ar fi fost aprilie 2013, dar, în prezent, lucrările nu sunt făcute nici măcar pe jumătate. Deși CNADNR a avansat un nou termen de finalizare pentru luna septembrie 2013, în condițiile de mai sus, este posibil ca lucrările la autostradă să nu se mai termine niciodată. Trosonului Sebeș-Cut pe care îl execută de STRACO Grup este de 19 km și costă 377.780.208 lei ( aprox 87,8 milioane de euro).

Firma Straco Grup este controlată de oamenii afaceri Alexandru  și Traian Horpoș, unii dintre regii asfaltului din România, care au și una dintre cele mai active firme de drumuri din Capitală. Principalii acționari ai Straco Grup sunt Alexandru Horpoș (37,5%), Traian Horpoș (27,5%) și Vlad Vameșu (20%).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

28 Comentarii

28 Comentarii

  1. albaiuleanul4

    miercuri, 20.03.2013 at 14:46

    ********-gat de ^^^^^ ordinari

  2. Cineva

    miercuri, 20.03.2013 at 15:21

    Asa se fac afacerile in Romania !! Gunoaie si jeguri de oameni , ROMANI (ma refer la cei in cauza aici ) ! Care nu fac altceva decat sa se imbogateasca pe baza ”smecheriilor” asistate de CNADNR , exemplul Romstrade si multi alti ” muis** , pardon moguli” ai soselelor !
    Nu o sa fim NICIODATA la nivelul tarilor dezvoltate ale Europei , tot ce primim bagam cu o mana la spate si cealalta o intindem la stat ca nu ne ajung banii pt diverse operatiuni menite a ne dezvolta infrastructura sau alte domenii . Ce e mai rau ca banii luati de la stat sunt defapt banii oamenilor , bani care i-au ”ridicat” pe multi care se afla acuma in topul Forbes ca milionari sau miliardari ai Romaniei …Totul se face pe cale politica si orice se poate, se fura , nu o sa fim niciodata dezvoltati si corecti … GUVERNUL + TOATE DIN SUBORDINEA LUI = MAFIE ORGANIZATA LA CEL MAI INALT NIVEL !!

  3. alexandru

    miercuri, 20.03.2013 at 17:38

    foarte interesant dar nimic nou,,cand zici romania ii ca si cum ai zice „kkt in ploaie”sarim in sus cand europa nu ne accepta si ne da ca exemplu negativ dar oare nu asta ii adevarul?ba da!

  4. mihai

    miercuri, 20.03.2013 at 19:30

    Legea insolventei nu mai este de mult o lege care sa protejeze debitorul, ci sa-l favorizeze, sa-l scape de plata unor datorii certe lichide si exigibile fara a I se atrage raspunderea; materiala. Ar trebui modificata de urgenta insa primul ministru nu stie decat copy-paste halal guvern!!!!!!

  5. cristian

    miercuri, 20.03.2013 at 20:39

    Jaaale!Ce viata buna or avea fratii aia doi pe banii destinati autostrazii:-)

  6. Om citav

    miercuri, 20.03.2013 at 20:39

    Adevarat !

  7. moa

    miercuri, 20.03.2013 at 21:10

    scurt si la obiect….puscarie pe ani grei fara drept de recurs si dupa aceea fara nici un drept de a mai avea dreptul sa infiinteze o firma inclusiv rude de pana la gradul 5…asta trebuie facut cu ei

  8. un amarat a lucrat pentru STRACO SUPERMIX un an de pomana

    miercuri, 20.03.2013 at 22:26

    ce sa zic ne intalnim maine la ora 10 adica pe 21 martie la firma scriu asta in caz ca se mai uita cineva pe aceasta stire.nu mai am bani de niciunele de 2 zile mi-au oprit gazele si urmeaza curentul ! din iunie 2012 nu am mai primit bani !scuzele sunt de genul nu avem bani sau va platim saptamana viitoare .asta s-a spus pana cand am aflat pe 13 martie ca o fost declarata insolventa . ei sau scuzat spunand ca nu au stiut .greu de crezut dar fie , ei sunt destepti noi suntem ,,,,,,,,,.mergeti pe centura intre jilava si autostrada pitesti si o sa vede-ti ce bine lucreaza Straco, mergeti pe strazi facute de Straco acum 2-3 ani si o sa vede-ti ca sunt in stare jalnica gen strada Ghindari de pe prelungirea Ghencea. NU sunt BANI dar clubul PLAYER a putut fi ridicat repede si totul daramat si carat intr-o noapte fara autorizatii fara nimic inainte de constructie . pentru inca un club care este in constructie in regie vizavi de statia de carburanti Lukoil sunt bani dar pentru noi niste amarati nu sunt . pentru vilele din localitatea NUCSOARA jud . ARGES sunt bani , pentru masini de teren sunt bani . pentru niste amarati de soferi nu au fost bani nici macar sa le dea diurna de 350 de lei acumulata in iarna pe un santier din Arges.
    va salut cu un gust amar satul de Romania si de romani .

  9. St. Ti.

    joi, 21.03.2013 at 08:11

    Tov. Sova ce-ai facut de cand te-a pus colegu, acolo unde habar nu ai despre ce este vorba ! Acum o dai la intors si te fofilezi la Justitie. Te-ai facut de ras.Vai de capul celor ce vreau functii si lucreaza ca in concediu. Va ramane si aceasta autostrada doar un deziderat USL-ist pana la noi alegeri.Penibililor.

  10. alexandru

    joi, 21.03.2013 at 10:18

    nu v-ati pus problema ca poate straco nu a primit de la statul roman contravaloarea lucrarilor executate?progamul pos transport este blocat pana in vara,. asa ca banii de la ue nu au ajuns la straco.

    • bob

      vineri, 22.03.2013 at 21:24

      s-a verificat la cndmr si banii sunt incasati in totalitate;)

      • Ionut

        miercuri, 27.03.2013 at 11:08

        Ai dreptate

  11. un amarat a lucrat pentru STRACO SUPERMIX un an de pomana

    vineri, 22.03.2013 at 00:31

    Am observat comentariul domnului Alexandru si sper si as fi bucuros sa fie „acel domn Alexandru „. de ce ? Pentru ca azi sau mai bine zis ieri dat fiind ora la care scriu , adica in data de 21 martie a avut loc intalnirea de la sediul firmei Straco respectiv in str. Barlea .Contrar celor intamplate pana acum adica eu personal nereusind sa trec de parter adica de receptie sau de portar mai bine zis am fost totusi azi primiti cu respect de doamna directoare in prima faza si apoi de domnul Vlad Vamesu unul dintre patroni.Dupa o prezentare a situatiei precum ca firma Straco Supermix nu ar avea datorii la banci si stat si ca de fapt s-a ajuns la aceasta situatie dintr-o eroare (INSOLVENTA) .Am primit asigurari verbale si cred eu cuvantul domnului Vlad Vamesu ,ca ne vom primi banii si in cazul in care nu se iese din insolventa urmand a fi cautate solutii legale dar concludente care sa duca la efectuarea de plati catre firmele prestatoare de servicii .Am spus mai sus ca as fi bucuros sa fie comentariul acelui „domn Alexandru” pentru ca ar intari cele spuse de domnul Vlad Vamesu si desi totul merge cum nu trebuie de un an de zile avem o speranta ca vom primi si noi ceva sume de bani care sa ne scoata din necazuri . Sper si speram sa fie niste domni pana la capat sa isi aduca aminte macar 2 dintre ei cum au inceput afacerea si cam cum erau ei la inceput . Un rau se face imediat un bine mai greu . Asa sa ne si sa va ajute Dumnezeu . Urmatoare intalnire la garajul Straco din Magurele in data de 4 luna viitoare speram cu vesti mai bune .

    • bob

      vineri, 22.03.2013 at 21:35

      eu iti spun 99 % ca banii nu se vor mai incasa de pe straco supermix! asta e o mare vrajala cu „a fost o eroare”! in luna februarie masinile care erau pe straco supermix aveau programari la identificare la RAR pt transcriere pe alta firma! a fost o greseala? nu prea cred…! a fost totul premeditat! S-a zis ca au fost platite sumele firmelor care au cerut insolventa! verificati! e foarte simplu acum! si o sa vedeti ca nu s- au platit! deci nu a fost o eroare a justitiei! asa ca oamenii ar trebui sa ia masuri pentru pedepsirea acestor escroci nu sa inghita gogoasele coapte de ei!

  12. bob

    sâmbătă, 23.03.2013 at 08:37

    cand oare o sa se termine cu toate tepele astea din Romania? chiar nu se mai poate munci corect in tara asta?

  13. sofer de trakker

    joi, 28.03.2013 at 17:41

    COMPORTAMENT TIPIC DE EXCROCI MITICOZAURI ,CAND AU SIMTIT CA LI SE DUCE PRESU DE SUB PICIOARE , AU MUTAT TOATE CONTRACTELE PE SUPERMIX , IAR TRAKKERELE LE-AU MUTAT PE STRACO CA SA LE PROTEJEZE DE CREDITORI .
    20 DE ANI DE PUSCARIE AR MERITA MAFIOTII ASTIA

  14. cristina

    vineri, 05.04.2013 at 09:08

    si eu ma-numar printre firmele care au lucrat ptr Supermix si nu mi-am primit bani, dar inainte de a face un comentariu trb sa te documentezi si sa fi sigur de cea ce afirmi, nu tot ce ati comentat este adevarat, eu stiu ca nu s-a vrut sa se ajunga in situatia asta si chiar a fost o eroare, mai bine ne-am uni toti si i-am ajuta sa treaca peste hopul asta, daca le-ar fi convenit situatia nu s-ar mai fi zbatut sa ceara suspendarea, ar fi lasat totul sa decurga de la sine,ganditi-va cel mai bine ptr toti ar fi ca firma straco sa-si revina , Sa ne-auzim cu bine.

    • bob

      duminică, 07.04.2013 at 10:05

      care suspendare domnisoara Cristina?nu cred ca daca ai fi in situatia de a nu incasa banii si ai plati penalitati la impozitele neplatite la stat din cauza neincasarii facturilor ai mai fi asa de optimista! asa ca mai bine spune cu cat esti platita pentru a da astfel de coment-uri! lumea s-a desteptat domnisoara! nu mai vinde placinte!

      • unul

        duminică, 07.04.2013 at 17:12

        SUSPENDAREA PROVIZORIE SE JUDECA MAINE 08.04.2013, IAR SUSPENDAREA IN TOTALITATE PE 08.05.2013.
        PANA LA PROBA CONTRARIE, MERGETI PE MANA PATRONILOR…..

  15. tot unul

    marți, 09.04.2013 at 20:58

    Daca mai aveti ceva vesti despre situatia asta va rog sa ne tineti si pe noi la curent,daca vreunul dintre voi a dat in judecata firma sa ne spuneti si noua procedurile care trebuiesc pentru treaba asta.Pentru „un amarat”:
    -nu cred ca „Dl. Alexandru” are timp sa stea si sa posteze pe forum aici deoarece trebuie sa iti (si sa ne) cheltuiasca banii,si am o propunere pentru tine (foarte misto)
    cind va fi gata clubul din regie (fosta R2) ne dam intilnire acolo,comandam 13-15 sticle de sampanie de-alea ieftine de 10.000-12.000 lei si dupa ce le bem chemam un avocat si ne declaram insolventi pe persoana fizica.
    Ce zici?Merge asa? :))))

  16. olasz daniel

    sâmbătă, 20.04.2013 at 17:35

    rusine sa le fie ca is niste hoti am lucrat la ei ca mecanic utilaje am facut 344 de ore si miau dat 1500 restul manca si beau nesimtiti.

  17. olasz daniel

    sâmbătă, 20.04.2013 at 17:37

    la astia munca multa si bani nimic sambete si duminicile pe care leam muncit hotilor..

  18. pentru ,, doamna,, cristina care este nasita de unul dintre patroni propun altceva !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    joi, 25.04.2013 at 23:43

    la cat mai multa *****

    deja oricum dintre noi au inceput sa mearga baietii la munca

  19. Sorin

    joi, 09.05.2013 at 10:45

    Din pacate,nici la recursul din data de 08.05.2013,nu s-a ajuns la o solutie favorabila .S-a amanat pt 05.06.2013 cand se prevede un sfarsit lamentabil al calvarului subantreprenorilor prin falimentul Supermix-ului.Singura solutie cred ca este o plangere la DNA , catre Ministerul Transportului semnata de toti subantreprenorii si o intalnire a acestora la sediul lor social,gen miting,cu anuntarea televiziunilor.Nu este admisibil intr-o tara europeana,unii parveniti sa se imbogateasca pe spatele multor firme care au muncit jumatate de an fara sa fie platiti.De fapt ,noi astia mici am sustinut lucrarile lor.Daca suntem uniti si cineva este dispus sa preia initiativa,avem sansa de-a misca lucrurile,daca nu facem ceva in sensul asta suntem buni de plata si ne meritam soarta.Refuz sa cred,daca ne strigam pasul in strada,nu ne aude cineva,desi parvenitii sunt bine ancorati politic.Au facut o firma,care are contract cu statul,pe care au trecut toate mijloacele fixe si activele firmei si o firma pt subantreprenori si furnizori,pe care au bagat-o in faliment,pt a nu mai plati nimic.Sunt PENALI,depinde doar de noi,sa ne recuperam creantele.Haideti fratilor,veniti cu propuneri,sa ne organizam si sa incepem demersurile.Nu uitati ca timpul trece in favoarea lor si in detrimentul nostru,iar ei profita de acest lucru.Sunt niste JEGOSI !!!

  20. paul

    duminică, 12.05.2013 at 15:12

    niste mafioti, la lucrarea din mioveni au dat afara oamenii care le-au muncit dum si sambete fara ore platite. plavanul ala de manager o sa isi primeasca rasplata in frunte cu toti patronii firmei

  21. gag

    duminică, 12.05.2013 at 15:14

    ai dreptate paul , o sa isi primeasca pedeapsa, oricum e colibasul aproape , sare direct de pe pod in curtea pen. colibasi

  22. STRACO SUPERMIX

    joi, 06.06.2013 at 11:01

    Va putem ajuta pe toti cei care nu si-au luat banii de la STRACO SUPERMIX. Astept mail urgent pe info.debite@gmail.com

  23. Pingback: Autostrada Orăștie-Sibiu: Sebeșul va scăpa de traficul infernal doar în noiembrie 2013. Vezi stadiul lucrărilor din județul Alba | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax